موضع وزیر صمت درباره تفکیک
اکوایران: وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز با چند خبر از جمله «تداوم ممنوعیت واردات لوازم خانگی»، «دلیل شکست حصر واردات خودرو»، «آخرین خبرها از تفکیک» و ... به جمع خبرنگاران آمد، اما نشست وزیر صمت در شرایطی برگزاری شد که در طول نشست خبرنگاران بارها به پاسخ های نصف و نیمه وزیر صمت اعتراض کردند. سید رضا فاطمی امین در این نشست به دفعات به شیوه ای زیردستانه از پاسخ کامل به پرسش خبرنگاران خوداری کرد.
به گزارش اکوایران؛ اهمیت این نشست در این بود که خبر احیای وزارت بازرگانی این روزها داغ است؛ نکته ای وزیر صمت هم به آن اشاره کرد اما تفسیر جدیدی ارائه کرد و افزود بحث تفکیک مطرح نیست و تفسیر نادرست صورت گرفته بلکه در حال حاضر بحث تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی مطرح است. در این بین اختلاف نظری نیز بین وزارت صمت و مجلس وجود دارد؛ مجلس معتقد است که دولت باید دو گزینه برای وزارت صمت و بازرگانی معرفی کند این در حالی که فاطمی امین با استدلال خود مبنی بر اینکه بحث تفکیک مطرح نیست بلکه موضوع مدنظر تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی است که نیازی به رای اعتماد دوباره ندارد؛ این موضوع از آن جهت برای فاطمی امین دارای اهمیت است که تا حدود 2 ماه پیش فاطمی امین در موضع استیضاح قرار داشت.
صندوق های ارزی در دست بررسی
راهاندازی صندوقهای ارزی یکی از ۳۶ برنامه پیشنهادی سید رضا فاطمی امین برای تصدی وزاتخانه صنعت، معدت و تجارت محسوب می شود؛ پروژه ای که با گذشت یکسال از رسیدن کرسی وزارت صمت به او هنوز خبری از اجرایی شدن آن نیست.
ایجاد صندوق ارزی طرح دولت رئیسی برای ارزهای دپو شده بود، طرحی که قرار بود با ایجاد آن مردم دارایی خود را به صورت ارز در این صندوق ها سرمایه کذاری کنند و این نهاد ها نیز با استفاده از همین منابع اقدام به سرمایه گذاری در تجارت خارجی به شکل ارزی کنند. به بیان ساده تر قرار بود با ایجاد این صندوق مردم در عوض سپرده گذاری های بانکی دارایی های خود را به شکل ارزی در حساب ارزی قرار دهند و بر این اساس سودی که این صندوق ها به سرمایه گذاران یا مردم می دهند به صورت ارزی خواهد بود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت امروز در نشست خبری در پاسخ به سوال «اکوایران» مبنی بر اینکه پروژه راه اندازی صندوق های ارزی در چه مرحله ای قرار دارد و آیا این طرح نهایی شده است عنوان کرد: مطالعات در این خصوص راه اندازی این صندوق ها آغاز شده تا بتوان در چند حوزه صندوقی های ارزی ایجاد کرد، بررسی ها در حال انجام است که پس از نهایی کردن با بانک مرکزی اطلاع رسانی خواهد شد.
3 قید برای کاهش قیمت تمام شده خودرو
کاهش قیمت تمام شده خودروهای داخلی یکی از مواردی است که در این نشست به آن اشاره شد. فاطمی امین در برنامه های خود برای تصدی وزارت صمت عنوان کرده بود که تا سال 1401 بهای تمام شده خودرو کاهش 2۰ درصدی خواهد داشت وعده ای که امروز به آن تخفیف داد و اعلام کرد که من گفته بودم که قیمت تمام شده در سال 1401 کاهش 15 درصدی خواهد داشت و این کاهش به سبب افزایش تیراژ خودرو خواهد بود.
وزیر صمت در این خصوص نیز در پاسخ به پرسش «اکوایران» گفت: برای تحقق این سه قید در نظر گرفته شد که براساس این قیود، قیمت تمام شده خودرو برای کاهش قیمت خودرو ملاک قرار گرفت نه قیمتی که در بازار عرضه می شود، از سوی دیگر براساس برنامه ریزی صورت گرفته در سال جاری مقرر شد که 15 درصد از بهای تمام شده خودرو نسبت به 1400 کاهش یابد، همچنین این نکته را مدنظر قرار دادیم که برای کاهش زیان باید قیمت ها ثابت باشد.
برنامه برای واردات لوازم خانگی نداریم
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به اینکه برنامهای برای واردات لوازم خانگی نداریم، گفت: در 5 ماه امسال در مجموع تولید لوازم خانگی 17 درصد رشد داشته است با این شرایط نه تنها برنامه ای برای حذف ممنوعیت واردات نداریم بلکه صادرات لوازم خانگی را در دستور کار قرار داده ایم.
فاطمی امین در خصوص اینکه چه کشورهای برای صادرت در دستور کار قرار دارند عنوان کرد: با کشورهای مانند روسیه و عمان به توافق رسیده ایم که به صورت سرمایه گذاری مشترک در این کشورها تولید داشته باشیم؛ براساس این طرح قطعه و فناوری به این کشورها ارسال می کنیم و مونتاژ نهایی در کشور مقصد صورت می گیرد.
انحصار دلیل واردات خودرو
فاطمی افزود: ۲۵ درصد تولید ناخالص کشور تحت پوشش وزارت صمت است، اما سهم خودرو ۰.۱۸ درصد از این میزان است. علت تصمیم گیری برای واردات خودرو این بود که فضای کشور نشان می داد انحصار و حمایت بی حد و حصر از تولید خودرو در کشور وجود دارد. نکته دوم این بود که بازار خودرو تنظیم نیست و تولید و تقاضا با یکدیگر اختلاف دارند و بازار دو قیمتی شده، عاملی که باعث شده تا خودرو تبدیل به کالای سرمایهای شود. دلیل سوم هم نبود خودروی اقتصادی با کیفیت در سبد شرکتها داخلی موجود بود و ایجاد پلت فرم جدید هم حداقل ۱۸ ماه زمان میبرد به همین دلیل تصمیم گرفتیم واردات را آزاد کنیم تا بازار با مشکل مواجه نشود.
وی با اشاره به اینکه با توجه به همین مسائل آیین نامه تنظیم شده، افزود: با توجه به ممنوعیت 4 ساله واردات خودرو، تنظیم آیین نامه واردات بسیار حساس بود و باید دقیق انجام میشد. در آیین نامه لزوم انتقال فناوری و ارائه خدمات پس از فروش مورد تاکید قرار گرفته است اما آیا این دو بند منجر به ایجاد محدودیت در واردات میشود؟ پاسخ منفی است.
فاطمی امین ادامه داد: از سویی دیگر وقتی به عدم تراز بودن عرضه و تقاضا در بازار اشاره میکنیم پس خودروی وارداتی شاید سود و هزینه ناعادلانهای برای واردکننده داشته باشد؛ به عنوان مثال اگر خودروی 400 میلیون تومانی 600 میلیون تومان فروخته شود رانت است. اگر بازار روان بود این اتفاقات نمیافتاد اما ما ناگهان قصد باز کردن سد را داریم و اگر هوشمندانه نباشد سیل میشود.
وزیر صمت درباره تعرفه واردات خودرو نیز گفت: تعرفه واردات خودرو شناور است، چون ممکن بود بخاطر نامتوازن بودن عرضه و تقاضا، تعیین عدد ثابت برای تعرفه، برای واردکننده سود زیاد و رانت ایجاد کند، بنابراین قرار شد برای از بین بردن رانت، به جای سود بازرگانی، میزان سود واردکننده تعیین شود.
هیچ مذاکرهای با خودروسازان خارجی نکردیم
فاطمی امین در ادامه با بیان اینکه وزارت صمت به عنوان حاکمیت با هیچ شرکتی برای واردات مذاکره نکرده و نمیکند، گفت: موافق عرضه کالاها در بورس و شفافیت عرضه هستیم. اولین عرضه با هماهنگی صمت نبود و به همین دلیل مخالف بودیم، اما بعدا اعلام کردیم با وجود اینکه بورس بیشتر برای کالاهای پایه است، از این سازکار استفاده شود، چون نرخها را کم میکند.
فاطمی امین درباره واگذاری سهام خودروسازان نیز گفت: مراحل واگذاری سهام خودروسازان تدوین شده و قرار است اول شرکتهای زیر مجموعه سایپا و ایران خودرو عرضه شود که به زودی هم عرضه میشود چون قیمت گذاری تمام شده است.
وزیر صمت درباره میزان واردات خودرو نیز گفت: میزان واردات خودرو یک میلیارد یورو بعلاوه واردات از طریق سرمایه گذاری تعیین شده است. برای مثال افرادی که میخواهند در ایران سرمایه گذاری کنند، میتوانند به جای آوردن ارز، به کشور خودرو وارد کنند و آن را بفروشند، اما ریال حاصل شده را نمیتوانند خارج کنند. پس بخش قابل توجهی از کسری بازار برطرف میشود.
وزیر صنعت معدن و تجارت در ادامه در پاسخ به این پرسش که اصلاح صنعت خودرو چه زمان به ثمر خواهد رسید نیز عنوان کرد: اصلاح صنعت خودرو چهار سال به طول میانجامد که دوره نخست آن تا پایان امسال است و پس از دوسال تغییرات در این حوزه توسط مردم احساس میشود.
وی افزود: تا پایان سال ۱۴۰۴ باید ۳۰ درصد تولید خودرو توسط خودروسازان به غیر از سایپا و ایرانخودرو انجام شود.
از اسقاط خودرو چه خبر
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره تعیین تکلیف اسقاط خودروهای فرسوده گفت: مقرر شده تعداد خودروهای اسقاطی در مقابل واردات از سوی صمت و سازمان ملی استاندارد تعیین و اعلام شود که به زودی انجام میشود.
تفکیک نداریم، تشکیل در دستور است
فاطمی امین در ادامه درباره نظر این وزارتخانه در خصوص طرح تفکیک وزارت صمت گفت: تفکیکی وجود ندارد، بلکه طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی مطرح شده که به معنی طرح تفکیک نیست، بلکه ایجاد یک وزارتخانه جدید است که بخشی از وظایف وزارت جهاد کشاورزی و صمت به آن منتقل میشود. این طرح پیشنهاد مجلس است.
مزایده معدنی در هفته پایانی شهریورماه
فاطمی امین همچنین درباره برگزاری مزایده ۱۲۰۰ معدن، اظهار کرد: به دلیل بروز برخی تخلفات، همچنین طی کردن فرآیند حقوقی و قیمت گذاری، این مسئله زمانبر شد، اما هفته آخر شهریور ماه مزایدهها آغاز میشود.
به گفته وی در این مزایده در سه مرحله ۱۲۰۰ معدن واگذار میشود که نخستین آن معدن ققنوس است. همچنین در این مزایدهها ۴۹ مجوز برداشت، ۲۱۷۸ محدوده اکتشافی، ۱۳۰۵ معادن دارای پروانه بهره برداری و ۲۰۸ معدن متروکه و در مجموع ۵۰۴۰ مزایده در سه ماه آینده برگزار خواهد شد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری؛ شورای حکام آژانس قطعنامه ضدایرانی را تصویب کرد
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
واکنش فوری تهران به قطعنامه شورای حکام آژانس
-
معمای ترامپ در مواجهه با تهران/ چه چیزهایی میتواند مانع از مذاکره شود؟
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق
-
زنگ خطر برای دریای خزر/ کاهش تراز آب و پیامدهای آن