به گزارش اکوایران، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست توجیهی تکمیل و ارتقاء برنامه پزشکی خانواده و روستایی سال ۱۴۰۴ با تأکید بر ضرورت آغاز این برنامه از سال جاری، گفت که تاکنون جلسات متعدد و زمان زیادی برای برنامه‌ریزی مقدماتی صرف شده است. به گفته محمدرضا ظفرقندی، حتی رئیس‌جمهوری در چندین جلسه مرتبط با این طرح حضور مستقیم داشته است.

وزیر بهداشت با اشاره به پیچیدگی‌های اجرای این طرح ملی، تأکید کرد که این برنامه تنها یک اقدام اجرایی ساده نیست، بلکه تغییراتی اساسی در رفتار اجتماعی و ساختار نظام سلامت را نیاز دارد. او افزود که برای موفقیت این برنامه، هماهنگی دقیق بین وزارت بهداشت، استانداران و دیگر نهادهای مربوطه در سطح استان‌ها ضروری است.

ظفرقندی همچنین اشاره کرد که تشکیل یک ستاد ملی به ریاست رئیس‌جمهوری برای راهبری این طرح، و ستاد اجرایی آن که مسئولیت اجرای دقیق طرح را بر عهده خواهد داشت، کاملاً ضروری است. او به توافق‌هایی که در جلسه پایانی سال گذشته با استانداران کشور برای شروع این برنامه حاصل شد، اشاره کرد و گفت که این توافق‌ها شامل محورهایی چون منابع مالی، محل شروع طرح، مراحل تدریجی اجرا، آموزش عمومی، و هماهنگی بین‌بخشی است.

او افزود که اجلاس رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی این هفته برگزار می‌شود و هدف از آن نهایی‌سازی مدل اجرایی برنامه است. وزیر بهداشت در پایان تأکید کرد که هدف اصلی اجرای دقیق و بدون خطای این طرح ملی است تا گامی مؤثر در بهبود نظام سلامت کشور برداشته شود.

اجرای برنامه پزشکی خانواده در سه مرحله

برنامه پزشکی خانواده در سه مرحله آغاز خواهد شد. در مرحله اول، این برنامه در ۱۰ استان با بالاترین پوشش بیمه خدمات سلامت پیاده‌سازی می‌شود و در مراحل بعدی استان‌های مرزی و محروم و سپس سایر استان‌ها تحت پوشش قرار خواهند گرفت.

محمد آسایی، مشاور معاون بهداشت وزارت بهداشت بهمن‌‍ماه در این خصوص اعلام کرده بود که برای اجرای این برنامه، مشارکت بخش خصوصی و دولتی ضروری است. اگر بخش خصوصی، که بسیاری از مردم به آن مراجعه می‌کنند، در این برنامه مشارکت نکند، موفقیت آن دشوار خواهد بود.

او همچنین افزود که خدمات پیشگیری و مراقبتی برای گروه‌های مختلف سنی و جنسی، مراقبت‌های بارداری و پیشگیری از بیماری‌ها در این برنامه پیش‌بینی شده است.

در این برنامه، پایگاه‌های سلامت به مراکز جامع خدمات سلامت متصل می‌شوند و این مراکز نظارت بر عملکرد پایگاه‌ها را بر عهده دارند. این برنامه همچنین بر فرهنگ‌سازی و مشارکت مردم تاکید دارد.

هر ۲۰ خانوار به یک رابط سلامت نیاز خواهند داشت تا ارتباط نظام سلامت با آنها برقرار شود. مشاور معاون وزیر بهداشت تأکید کرده که استفاده از مشوق‌ها برای ارائه‌دهندگان خدمات پزشکی خانواده در نظر گرفته شده است.

در قالب این برنامه، هر سه هزار ایرانی دارای یک تیم متشکل از یک پزشک و دو مراقب سلامت می شوند که یکی از این مراقبان سلامت حتما باید ماما باشند.