رویترز: چگونه واشنگتن حمله اسرائیل به تاسیسات حساس ایران را مهار کرد؟
اکوایران: جاناتان پانیکوف، معاون سابق خاورمیانه اداره اطلاعات ملی آمریکا گفت: «فشار ایالات متحده بسیار مهم بود. اگر دولت بایدن اقداماتی را انجام نمیداد تا اسرائیل را مجبور به اجتناب از حمله به سایتهای هستهای یا انرژی کند، تصمیم گیری اسرائیل بسیار متفاوت بود.»
به گزارش اکوایران، ساعاتی پس از بارش موشکهای ایران به اسرائیل در اول اکتبر، دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا پیامی فوری به اسرائیل فرستاد: یک نفس عمیق بکشید.
واشنگتن استدلال کرد که اسرائیل زمان دارد تا در مورد مناسبترین گزینهاش برای واکنش به حمله ایران تصمیم بگیرد، حملهای که به نظر ایالات متحده، اگر اسرائیل با کمک آمریکا با آن مقابله نمیکردند، میتوانست تلفات زیادی داشته باشد.
مقامات آمریکایی نگران بودند که چنین حمله عظیمی از سوی ایران پتانسیل ایجاد یک واکنش تند و سریع اسرائیل را داشت که هفتهها قبل از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، میتوانست خاورمیانه را به یک رویارویی همهجانبه منطقهای نزدیکتر کند.
به نوشته رویترز، این روایت از مقامات فعلی و سابق ایالات متحده توضیح میدهد که چگونه آمریکا در طول بیش از سه هفته قبل از حمله تلافیجویانه اسرائیل، به دنبال اعمال نفوذ بر آن بود، حملهای که برخلاف آنچه واشنگتن در ابتدا از آن میترسید، متمرکز بر اهداف نظامی طراحی شده بود.
ادعا شده که حملات اهداف پدافند هوایی و تأسیسات تولید موشک هدف قرار گرفتهاند. اما مهمتر از آن، آنها از سایتهای حساس هستهای و زیرساختهای انرژی اجتناب کردند و دو خواسته اصلی بایدن را برآورده کردند.
جاناتان پانیکوف، معاون سابق و افسر اطلاعات ملی آمریکا برای خاورمیانه گفت: «فشار ایالات متحده بسیار مهم بود. اگر دولت بایدن اقداماتی را انجام نمیداد تا اسرائیل را مجبور به اجتناب از حمله به سایتهای هستهای یا انرژی کند، ممکندبود تصمیمگیری اسرائیل بسیار متفاوت باشد».
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، این موضوع را رد کرد که اسرائیل به دلیل فشارهای آمریکا از حمله به تاسیسات گاز و نفت ایران اجتناب کرده است. او گفت: «اسرائیل اهداف حمله را بر اساس منافع ملی خود و نه بر اساس دستورات آمریکا انتخاب کرده است.»
مقامات آمریکایی میگویند اولین اقدام دولت بایدن گفتن این [عبارت واهی] بود که ایران باید هزینه حمله 1 اکتبر را بپردازد. به ادعای یکی از مقامات ارشد دولت بایدن، «در ساعات پس از آن حمله، ما وعده عواقب جدی برای ایران را دادیم.»
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، از 1 اکتبر حدود 12 تماس با همتای اسرائیلی خود، یواو گالانت، داشت. آستین، ژنرال ۴ ستاره بازنشسته ارتش، و گالانت در مورد پاسخ احتمالی صحبت میکردند.
یکی از مقامات آمریکایی درباره گفتگوهای آستین با گالانت گفت:«ما میدانستیم که آنها برای انجام کاری آماده میشوند و او برای متناسب بودن آن فشار میآورد.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، مانند سایر مقامات ارشد دولت، در چند روز پس از حمله ایران در اول اکتبر با متحدان اروپایی و عرب صحبت کرد و توضیح داد که اسرائیل باید پاسخ دهد اما به آنها اطمینان داد که واشنگتن در تلاش است تا آن را محدود و کنترل کند.
یکی از مقامات آمریکایی گفت زمانی که دولت متبوعش برای اولین بار صحبت با اسرائیلیها را آغاز کرد، یکی از اهداف بالقوه آنها سایتهای هستهای و تاسیسات نفتی ایران بود. با این حال، این منبع تاکید کرد که اسرائیل به طور قطعی تصمیمی برای ادامه این اهداف نداشته است.
اما مقامات ایالات متحده برای ارائه یک گزینه جایگزین که شامل مجموعهای از اقدامات مختلف بود، تلاش کردند: واشنگتن تلاش کرد تا تحریمهای نفتی را علیه به اصطلاح «ناوگان ارواح» ایران اعمال کند تا اقدامی جایگزین برای اسرائیلیهایی که میخواستند به درآمدهای نفتی ایران آسیب بزنند، ارائه دهد.
این مقام ارشد دولت بایدن گفت که ایالات متحده برای تقویت پدافند هوایی اسرائیل پیش از حمله روز شنبه به ایران تلاش کرد. این شامل استقرار نادر سیستم دفاعی منطقه ای ترمینال در ارتفاع بالا یا تاد به همراه حدود 100 سرباز آمریکایی برای بهره برداری از آن است. قبل از استقرار این سیستم، ایالات متحده میخواست از نقشههای حمله اسرائیل مطلع شود.
مقامات گفتند که بایدن در 9 اکتبر با نتانیاهو تماس گرفت تا به ایالات متحده اطلاع داده شود که واکنش اسرائیل چگونه خواهد بود و در ازای آن به استقرار تاد اجازه داد.
از آنجایی که ایران هشدار داد حامیان اسرائیل ممکن است در پاسخ به هرگونه حمله اسرائیل هدف قرار گیرند، کشورهای خلیج بر بی طرفی خود تأکید کردند.
عربستان سعودی از زمان حمله سال 2019 به پالایشگاه اصلی این کشور در ابقیق که برای مدت کوتاهی بیش از 5 درصد از عرضه جهانی نفت را متوقف کرد، نسبت به هر گونه حمله به تاسیسات نفتی خود محتاط است. ایران پیش از این دخالت در آن حمله را رد کرده است.
در این میان دولت بایدن برای رسیدگی به تمایل اسرائیل برای ضربه به بخش نفت ایران، تحریمهایی را وضع کرد. این شامل گسترش تحریمهای ایالات متحده در 11 اکتبر علیه بخشهای نفت و پتروشیمی ایران بود.
تشویق متحدان اروپایی به اعمال مجازات علیه ایران ایر، در عین حال استقرار سامانه تاد به عنوان یک عامل بازدارنده و نشان دادن به جهان که آمریکا از اسرائیل حمایت می کند، دیگر عناصر کلیدی این «بسته» اقدامات جایگزین بود.
همچنین، طی اقدامی که برخی از کارشناسان مدعیند ارسال پیامی به ایران بود، ارتش ایالات متحده با بمبافکنهای رادارگریز دوربرد B-2 به حوثیهای یمن حمله کرد.
آستین در آن زمان گفت که این حمله یک نمایش منحصر به فرد از توانایی پنتاگون در حمله به تاسیسات صعب العبور بود، «بدون توجه به اینکه چقدر در زیر زمین، سخت یا مستحکم طراحی شدهاند».
در حالی که گمانهزنیها در مورد اینکه آیا اسرائیل ممکن است به سایتهای هستهای ایران حمله کند یا خیر ادامه داشت، به ادعای رویترز واشنگتن به اسرائیل این پیام را فرستاد که اگر تهران تصمیم بگیرد برنامه هستهای خود را بسیار گسترش دهد، این رژیم میتواند روی کمک آمریکا حساب کند.
به نوشته رویترز، به زعم بلینکن، ضدحمله محدود اسرائیل علیه ایران میتوانست فرصتی را برای اهداف دیپلماتیک طولانی مدت در یک جنگ منطقهای باز کند.
بلینکن در جریان سفر هفته گذشته خود به خاورمیانه به وزرای خارجه عربی گفت که مذاکرات ایالات متحده با اسرائیل به جایی رسیده است که اسرائیل فقط به اهداف نظامی حمله خواهد کرد. بلینکن در پیامی که امیدوار بود به دست تهران برسد، گفت که ایران نیز به نوبه خود نباید هیچ کار دیگری انجام دهد.
روز یکشنبه، هنگامی که گرد و غبار حمله فرو نشست، هیچ یک از طرفین نشانهای مبنی بر خواست تشدید بیشتر تنش از خود نشان ندادند. نتانیاهو گفت که حملات هوایی او به دفاع و تولید موشکی ایران ضربه سختی زد. موضع تهران هم در مورد خسارات حمله روز شنبه این بود که نباید بزرگنمایی کرد.
در حالی که نمیتوان پیشبینی کرد که آیا شاهد تنشهای بیشتر میان اسرائیل و ایران خواهیم بود، مقامات آمریکایی میگویند دولت بایدن سخت تلاش کرد تا فرصتی برای شکستن چرخه بیسابقه حملات مستقیم و ضدحملهای که در آوریل آغاز شد، ایجاد کند.
یک مقام ارشد دولت بایدن به رویترز گفت: «اگر ایران تصمیم بگیرد که یک بار دیگر پاسخ دهد، ما آماده خواهیم بود. با این حال، ما نمیخواهیم این اتفاق بیفتد».
استراتژی بایدن در تلاش برای مهار اسرائیل منتقدان خود را دارد، از جمله جمهوری خواهان مخالف در ایالات متحده مانند مایک ترنر، نماینده جمهوری خواه کنگره که ریاست کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان را بر عهده دارد. ترنر به فاکس نیوز گفت: «آنها توانایی اسرائیل برای تأثیرگذاری واقعی بر ایران و توانایی آن برای ادامه تهدید اسرائیل را محدود کردهاند».
آرون دیوید میلر، یکی از اعضای ارشد بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی، گفت که نتیجه حملات پیاپی، گسترش خطرات بالقوه از سوی اسرائیل است که در صورت پیروزی رئیسجمهور سابق ایالات متحده در انتخابات میتواند بیشتر میشود. او گفت: «اگر ترامپ در این انتخابات پیروز شود، من فکر میکنم که اسرائیلیها شاید حتی در ماههای آینده به دنبال فرصت باشند، بالاخص با ضرباتی که اکنون به سیستمهای پدافند هوایی وارد کردهاند.».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
آغاز اولین سفر استانی پزشکیان/ رئیس جمهور وارد زاهدان شد؛ پلن 4.5 همتی دولت برای سیستان و بلوچستان