به گزارش اکوایران، ایران سیگنال می‌دهد که به حمله هفته گذشته اسرائیل پاسخ خواهد داد، اقدامی که ممکن است چرخه درگیری بین دو طرف را گسترش دهد. این در حالی است که سایه کشاندن یک جنگ گسترده‌تر بر سر خاورمیانه گسترده شده است.

ایران در ابتدا حمله 26 اکتبر را کم اهمیت دانست، حمله‌ای که اسرائیل قصد داشت آن را تنظیم کند تا حملات مستقیم امسال میان دو طرف را متوقف کند. اما ماهیت حمله، اکنون بحث‌های قطعی‌تری را در مورد انتقام ایران برانگیخته است.

به نوشته وال‌استریت ژورنال، سرلشکر حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، روز پنجشنبه پس از روزها اظهارات اخطارآمیز مقامات ارشد ایران گفت: «ما پاسخی غیرقابل تصور به دشمن خواهیم داد».

حملات اسرائیل به سایت‌های نظامی ایران به دنبال فشار ایالات متحده برای جلوگیری از ضربه زدن به تأسیسات هسته‌ای و نفتی بود، که می‌توانند به طور بالقوه اهدافی در دورهای بعدی تشدید تنش باشند. پس از بیانیه‌های تهدیدآمیز ایران، با افزایش نگرانی‌ها در مورد جنگ خاورمیانه که می‌تواند عرضه را قطع کند، قیمت نفت در معاملات روز جمعه ۱.۵ درصد افزایش یافت.

مقامات غربی می‌گویند که معتقدند تصمیم گیرندگان ایرانی اکنون در حال بحث در مورد چگونگی و اینکه آیا ایران باید به آن واکنش نشان دهد هستند، از جمله اینکه آیا حمله باید مستقیماً انجام شود یا از سوی متحدان خارج از ایران تا لایه‌ای از انکار ایجاد شود. مقامات اسرائیلی همچنین بر این باورند که ایران به طور جدی در حال بررسی پاسخ است و هشدار داده‌اند که در واکنش به آن، مایل به انجام یک حمله تهاجمی‌تر هستند.

پنتاگون روز جمعه اعلام کرد، لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده چندین هواپیمای بمب افکن بی-52 استراتوفورترس، هواپیمای تانکر و ناوشکن نیروی دریایی را به خاورمیانه اعزام کرده است. با خروج ناو هواپیمابر یو‌اس‌اس آبراهام لینکلن از منطقه، انتظار می‌رود که دارایی‌های نظامی بیشتری وارد منطقه شود. ایالات متحده برای اولین بار از زمان حمله حماس به اسرائیل در اکتبر 2023، در منطقه ناو و کشتی جنگی ندارد.

به گفته مهند حاج علی، معاون مرکز خاورمیانه مالکوم اچ. کر کارنگی، یک موسسه تحقیقاتی در بیروت، اگر ایران نتواند پاسخ دهد، وجهه خود را هم در میان متحدانی که با اسرائیل می‌جنگند و هم در میان حامیانش در داخل از دست خواهد داد. این امر باعث مطرح شدن لفاظی‌های شدیدتر در میان مقامات ایرانی در مورد پاسخ شده است. او گفت: «تعداد تلفات - چهار سرباز - و آسیب ناشی از این حمله احتمالاً برای آن‌ها زیاد بود. تهران ترجیح می‌دهد که پاسخ دهد، اما با توجه به آسیب پذیری‌های موجود، این یک خطر بزرگ است.»

حملات تشدید کننده هر یک از طرفین، فشار بیشتری بر ارتش اسرائیل وارد می‌کند که در حال جنگ چندجانبه علیه متحدان خاورمیانه‌ای ایران است و خطر یک جنگ بسیار مخرب‌تر را به همراه خواهد داشت.

حمله به اسراییل موشک ایرانی بالستیک

حمله از طریق متحدان در منطقه‌

در هفته‌های اخیر، اسرائیل عملیات هوایی و زمینی علیه حزب‌الله لبنان را تشدید کرده است. ارتش و سایر نیروهای امنیتی اسرائیل در حال تلاش برای دستیابی به راه‌حل دیپلماتیک برای این مناقشه هستند، اما با توجه به خواسته‌های امنیتی اسرائیل و موقعیت همچنان قدرتمند حزب‌الله در لبنان، هرگونه توافقی پیچیده خواهد بود.

ایران می‌تواند با استفاده از یکی از متحدان خود در خاورمیانه تلافی کند و همچنان پاسخ خود را تنظیم کند.

صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده چتم‌هاوس، یک اندیشکده در لندن، گفت که حمله از طریق یک گروه متحد، «از ایران در برابر حمله مستقیم اسرائیل محافظت می‌کند. این همچنین پیامی را ارسال می‌کند که علی‌رغم تلاش‌های اسرائیل، محور همچنان زنده است».

مقامات همچنین هشدارهای تازه‌ای دادند مبنی بر اینکه تهران ممکن است موضع رسمی دو دهه‌ای خود مبنی بر عدم تولید سلاح‌های هسته‌ای یا سایر سلاح‌های کشتار جمعی را بازبینی کند. چنین هشدارهایی در ماه‌های اخیر به طور فزاینده‌ای علنی شده است.

کمال خرازی، یکی از مشاوران ارشد رهبر ایران، روز جمعه گفت که تهران توانایی‌های فنی برای ساخت بمب را دارد و اگر ایران با «تهدید وجودی» مواجه شود، موضع هسته‌ای ممکن است تغییر کند.

اسرائیل در ماه‌های اخیر قابلیت‌های نظامی و اطلاعاتی خود را نشان داده است. حاج علی گفت که ایران ممکن است اکنون در حال محاسبه باشد که اسرائیل به زودی با قدرت بیشتری توجه خود را به تهران معطوف خواهد کرد و بهترین راه پیش روی آن، انجام حمله به عنوان یک عامل بازدارندگی است.

در حمله ماه گذشته ایران، تعدادی از موشک‌های بالستیک از دفاع اسرائیل عبور کردند، که نشان می‌دهد ایران می‌تواند خسارت قابل توجهی وارد کند، به‌ویژه اگر حمله خود را با اقدامات متحدانش همراه کند.

آونر گولوف، مدیر ارشد سابق شورای امنیت ملی اسرائیل، گفت: اسرائیل می خواست با حملات خود این پیام را ارسال کند که به دنبال پایان دادن به چرخه درگیری مستقیم با ایران است. او گفت: «اما این حمله پیام ظریف‌تری نیز داشت: اگر قصد تلافی دارید، اگر قصد ایجاد جنگ فرسایشی را دارید، ما تحمل نمی‌کنیم و تشدید خواهیم کرد».