بازنده بزرگ اولین دور تحریمهای ترامپ علیه تهران
اکوایران: عراق شاید مهمترین بازیگری باشد که از این فرمان تاثیر میپذیرد چرا که این دستورالعمل به معافیت عراق برای خرید گاز از ایران برای تولید برق پایان داد.
![بازنده بزرگ اولین دور تحریمهای ترامپ علیه تهران](https://cdn.ecoiran.com/thumbnail/EBI1fuFNwWYV/oZRmDytQCqPbx64THpRbAF899BMitgIDSfP66penUZ6m9xMsVHbWjBoW4bIRHlTclq6Z_b1l_bR3FJ_vqz--jO49NgALqyzN_4ngQ9jVKYg,/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86+%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D9%82.jpg)
به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده، چهارشنبه گذشته فرمان اجرایی را امضا کرد که نخستین تحریمها را علیه ایران در بازگشت دوبارهاش به کاخ سفید اعمال میکرد.
به نوشته العربی الجدید، عراق شاید مهمترین بازیگری باشد که از این فرمان تاثیر میپذیرد چرا که این دستورالعمل به معافیت عراق برای خرید گاز از ایران برای تولید برق پایان داد. این اقدامات ممکن است کمبود مزمن برق در عراق را بدتر کند و بحرانهای شکننده سیاسی، اقتصادی و امنیتی این کشور را دوباره دچار بیثبات کند.
این فرمان اجرایی با عنوان یادداشت ریاست جمهوری امنیت ملی (NSPM-2) با هدف تحمیل «فشار حداکثری» بر دولت جمهوری اسلامی ایران، جلوگیری از توسعه برنامه هستهای و مقابله با نفوذ منطقهای کشور تدارک دیده شده، با این حال بر سیستمهای انرژی و مالی عراق نیز تأثیر میگذارد.
بر این اساس، وزیر امور خارجه ایالات متحده موظف شد با لغو معافیتهای مالی، مسدود کردن صادرات نفت ایران، انزوای دیپلماتیک تهران و جلوگیری از استفاده ایران از سیستم مالی عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس، تحریمهای ایران را تشدید کند.
این فرمان همچنین به آژانسهای آمریکایی دستور میدهد تا تلاشهای دیپلماتیک بینالمللی برای منزوی کردن ایران، محدود کردن تحرکات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروههای همسو در خارج از مرزهای ایران را رهبری کنند. بنابراین انتظار میرود گروههای مقاومت طرفدار ایران در عراق نیز مشمول این تحریمها شوند.
هری استپانیان، یک کارشناس مستقل انرژی مستقر در TNA در دبی گفت: «هشدارهای اولیه برای تابستان آینده قبلاً توسط دولت صادر شده است، که نشان دهنده زمانهای چالش برانگیز در پیش است - به خصوص که ایران نمیتواند حجم توافق شده حدود 50 تا 55 میلیون متر مکعب در روز را به عراق عرضه کند. علاوه بر این، عراق در تامین مکانیزم پرداخت برای سوخت خریداری شده با مشکلاتی مواجه است». او افزود: «یک راه حل بالقوه پیوستن به سیستم پرداخت میر روسیه و در عین حال ترغیب شرکتهای بینالمللی نفت و شرکتهای نفتی محلی برای توسعه پروژههای گازی برای تسریع در تکمیل آنها و نهایی کردن قرارداد سوآپ گاز با قزاقستان است».
بحران برق میتواند چشمانداز سیاسی عراق را بیثبات کند. استپانیان هشدار داد که بدون راهحل فوری برای جایگزینی گاز ایران، عراق ممکن است با موج دیگری از اعتراضها یا حتی شورشها بهویژه در جنوب کشور مواجه شود. او همچنین به دولت ترامپ هشدار داد که منزوی کردن ایران ممکن است باعث بیثبات در کل منطقه شود، به ویژه به این دلیل که تحولات سوریه میتواند جناحهای افراطی مانند داعش را جسور کند.
فرمان اجرایی ترامپ بر منطقه نیمه خودمختار کردستان نیز تاثیر می گذارد. بر این اساس، از مقامات کرد خواسته شده تا قاچاق تا 25000 بشکه نفت منطقه به ایران را با کامیون متوقف کنند، در غیر این صورت مشمول تحریمهای آمریکا خواهند شد.
دولت اقلیم کردستان روز چهارشنبه به وزارت منابع طبیعی خود دستور داد تا در اسرع وقت با شرکتهای نفتی بینالمللی و سازمان دولتی بازاریابی نفت عراق برای از سرگیری صادرات نفت کردستان همکاری کند. دستورالعمل دولت اقلیم کردستان به دنبال اصلاحیه اخیر قانون بودجه فدرال که توسط پارلمان عراق تصویب شد، غرامت شرکتهای نفتی بینالمللی فعال در اقلیم کردستان را به 16 دلار در هر بشکه افزایش داد.
جمال کوچر، یک قانونگذار عراقی از کمیته مالی، گفت:«اقدامات ایالات متحده پیامدهای قابل توجهی خواهد داشت. سوال کلیدی این است که چگونه عراق می تواند گاز ایران را جایگزین کند - کارشناسان باید به این موضوع رسیدگی کنند. اگرچه هرج و مرج عراق را به دلیل دخالت خارجی درگیر کرده، این سیاست های ایالات متحده ممکن است در نهایت تغییرات غیر قابل پیش بینی را به همراه داشته باشد».
ایران که نفوذ سیاسی و نظامی قابل توجهی در عراق دارد، به طور سنتی از همسایه خود برای دور زدن تحریم های بین المللی استفاده می کند.
در همین شرایط، محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، از دولت دونالد ترامپ خواست تا از تصمیم خود برای لغو معافیت عراق برای واردات گاز ایران بازگردد. سودانی در گفتوگو با شفقنیوز گفته: «دولت قبلی آمریکا ما را از این تحریمها مستثنی کرد. دولت ما درخواست ادامه این معافیت را داشت و از این طریق ابتکار عمل برای سرمایهگذاری در صنعت گاز را به عهده گرفت». او افزود عراق قصد دارد واردات گاز را تا سال 2028 متوقف کند تا به «استقلال انرژی» دست یابد و بر اهمیت حفظ معافیت مذکور در طول این دوره تاکید کرد.
نخست وزیر عراق در خصوص پروژههای انرژی عراق با کشورهای همسایه خاطرنشان کرد: «این کشور یکپارچه سازی شبکه برق خود با این کشورها را برای تامین نیازهای انرژی خود به عنوان بخشی از یکپارچگی منطقهای با برادران خود را آغاز کرده است. ارتباط با اردن قبلا برقرار شده است و در حال حاضر انرژی غرب عراق را تامین میکند». طبق گزارشها، این کشور به دنبال ادغام کامل با کویت و کشورهای خلیج فارس تا سال 2025 است و توافقنامه هایی برای اتصال عراق به عربستان سعودی امضا شده است. عراق همچنین شبکه خود را با ترکیه وصل کرده و شروع به دریافت برق کرده و بدین ترتیب عملاً به شبکه برق اروپا متصل میشود.
السودانی تایید کرد: «دولت عراق راهحلهایی پیدا کرده است... ما اعتماد داریم که دوستان ما در ایالات متحده برنامههای ما را درک خواهند کرد و به ما اجازه خواهند داد تا از گاز ایران استفاده کنیم تا پروژه هایمان تکمیل شود... سپس، دیگر نیازی به گاز وارداتی از این کشور نخواهیم داشت».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیشنهاد جنجالی ترامپ تعلیق شد+ جزئیات
-
آمادهباش تالار شیشهای برای یک تصمیم مهم/ عاقبت بورس و گواهی سپرده
-
پیشنهاد زلنسکی به ترامپ: فلزات کمیاب اوکراین در ازای حمایت نظامی آمریکا در جنگ با روسیه
-
شگفتی طالبان برای اقتصاد افغانستان/ در کابل چه خبر است؟
-
تخلیه اضطراری 3 منطقه مسکونی در رشت/ مدیریت بحران هشدار داد
-
احتمال تعطیلی یکشنبه قوت گرفت/ کدام مراکز خدماتی امروز باز هستند؟
-
ترامپ از موضع خود عقب نشست/ عجلهای درباره غزه ندارم
-
علمالهدی: علت افزایش ۲۰۰ درصدی قیمتها نتیجه نفوذ دشمن و فشار به مردم است/ هیچچیز خفتبارتر از اسارت یک ملت نیست
-
تعطیلی بانکها در استان تهران/ ساعت کار شعب کشیک مشخص شد