آیا وزیر خارجه ترامپ طرفدار جنگ است؟
دیپلمات قدیمی ایرانی در یادداشتی به بررسی رویکردهای وزیر خارجه ترامپ درباره ایران پرداخته است.
به گزارش اکوایران، سید رسول موسوی دیپلمات قدیمی ایرانی در ایرنا نگاهی به باورها و رویکردهای وزیر خارجه ترامپ درباره ایران کرده است.
او دو عرصه مهم از طرز فکر سناتور روبیو را بر اساس اظهارتش جمع بندی کرده است.
دنیا را چگونه میبیند؟ و ایران را چگونه میشناسد؟
موسوی در پاسخ به سئوال اول نوشته روبیو درباره رابطه سیاست خارجی و جنگ معتقد است وظیفه سیاست خارجی جلوگیری از جنگ است ولی جلوگیری جنگ از طریق قدرت، نه از طریق ضعف. ضعف منجر به جنگ میشود. ضعف منجر به فاجعه میشود. من نمیخواهم ما درگیر جنگ باشیم. جنگها برای کشورها ناتوان کننده است. مواقعی وجود دارد که نمیتوانید از جنگ اجتناب کنید. نازیها باید شکست می خوردند. امپراتوری ژاپن باید شکست میخورد.اما تا جایی که میشود باید از جنگ اجتناب کرد البته نه به قیمت آزادیهای خود پس برای جلوگیری از جنگ باید قوی بود تا دشمن هم بداند شما خواهان جنگ نیستید و هم مطمئن باشد در صورت جنگ پیروز نمیشود و من به این میگویم « صلح از طریق قدرت ».
اعتقاد به بازگشت جنگ سرد
موسوی به برخی گفت و گوهای روبیو پس از پیروزی ترامپ اشاره کرده و از قول او نوشته روبیو اعتقاد دارد در سال 2010 که وارد سنا شده ایالات متحده، اساسا، تنها ابرقدرت بود. اما امروز ما در آن دنیا نیستیم.او رقبای امریکا چین، روسیه، کره شمالی و ایران می داند و می گوید آنها به طور فزایندهای با یکدیگر همکاری میکنند تا منافع ما در جهان را تضعیف کنند. روبیو اعتقاد دارد آمریکا اکنون وارد عصری شده که شباهتهایی به جنگ سرد دارد، از این جهت ضروری است که عملگرا باشیم و اولویتهای خود را بشناسیم.
چکیده باورهای روبیو در منابع مختلف درباره آمریکا این است که امریکا بزرگترین کشور جهان هست، همچنین ثروتمندترین و قدرتمندترین؛ ولی منابع محدودی دارد. پس باید اولویتهای خود را بشناسد و باید هم زمان و هم پول خود را روی چیزهایی سرمایه گذاری کند که در خدمت منافع اصلی ملی آمریکاست زیرا دلایل زیادی وجود دارد که آمریکا نمیتواند در همه مسائل جهانی شرکت کند.
روبیو میگوید: «نه فقط آمریکا بلکه هیچ کشوری نمیتواند و باید مشخص کنیم که منافع ملی آمریکا چیست و واقعاً باید آنها را اولویتبندی کنیم. و این چیزی است که من فکر می کنم دولت ترامپ انجام خواهد داد. تعیین اولویتها! درست است واقعاً اتفاقات بدی در دنیا میافتد ولی ما نمیتوانیم در همه آنها شرکت کنیم. ما باید چیزهایی را انتخاب کنیم که برای آمریکا و امنیت ما مهم هستند. این دورانی است که اکنون در آن هستیم و باید خیلی سریع آن را بپذیریم و تصمیمات درست را شروع کنیم.»
روبیو ایران را چگونه میشناسد؟
موسوی در پاسخ به سئوال این بخش نوشته است:روبیو ازسال ٢٠١٠ که وارد سنا شد در هر موضوعی که به ایران مربوط میشد موضع منفی سختی گرفته است و در موضوع هستهای بیشترین مواضع منفی را داشت و مخالف برجام بوده و در سنا به آن رای منفی داده بود.
به اعتقاد موسوی، ربیو سرسخت طرفدار رژیم صهیونیستی و در این بخش دیدگاه او درباره مواجهه ایران و اسرائیل را فهرست کرده است.
بر اساس جمع بندی موسوی، روبیو معتقد است که ایران میداند که در رویارویی مستقیم نظامی نمیتواند اسرائیل را شکست دهد؛ لذا سیاست ناامنسازی اسرائیل را پیش می برد تا سرزمین اسرائیل را غیرقابل سکونت کند.
وزیر خارجه پیشنهادی ترامپ درباره خاورمیانه و ایران اعتقاد دارد:
«بازگرداندن "توافق ابراهیم" هم ممکن است و هم امکان گسترش دارد و این مساله ای است که باید اولویت سیاست خارجی ترامپ باشد.»
ربیو درباره ریشه درگیریها در خاورمیانه بدون توجه به تاریخ اشغال فلسطین و تمام قطعنامههای سازمان ملل حرف عجیبی می زند و مدعی میشود :«منبع درگیری در خاورمیانه اسرائیل نیست. مسئله فلسطین نیست. این آیت الله در ایران است. جمهوری اسلامی، انقلاب، میخواهند قدرت مسلط در منطقه باشند. بدون ایران حماس وجود ندارد. بدون ایران حزبالله وجود ندارد. بدون ایران، هیچ شبه نظامی شیعهای وجود ندارد که از عراق و سوریه به ما حمله کند. بدون ایران هیچ کدام از این اتفاقات نمیافتد. بدون ایران، حوثیها وجود دارد، ندارند. آنها سلاحی که اکنون دارند برای تهدید کشتیرانی جهانی در دریای سرخ ندارند.
آنها [رهبران ایران] منشأ همه اینها هستند. بنابراین ایران باید بازدارنده شود. و تنها چیزی که ایران بیش از قدرتمندترین کشور خاورمیانه بودن به آن اهمیت میدهد، بقا در قدرت است. من فکر میکنم دونالد ترامپ تهدیدی برای رژیم ایران است، به همین دلیل است که میخواهند او را بکشند.
باید [با رژیم ایران] برخورد شود تا بازدارندگی مستحکم شود. اینها دیپلماتهای بلژیکی در سازمان ملل نیستند. اینها روحانیون تندرو شیعه هستند که معتقدند وظیفه دینی دارند که بر منطقه تسلط داشته باشند و ما را بیرون کنند و هر یهودی را نیز از منطقه بیرون کنند. شما باید در نحوه برخورد با آنها بسیار واضح و محکم باشید.»
وقتی آمریکا ایران را دشمن میداند خام اندیشی خواهد بود که او را دشمن ندانیم
البته ضمن آن که می دانیم اولین گام در مقابله با دشمن و قبل از هر کاری شناخت دقیق اوست و بدون شناخت هر اقدامی محکوم به شکست خواهد بود. امروز جمهوری اسلامی ایران با آمریکای خاصی روبروست که متفاوت از آمریکایی که در دوران بعد از انقلاب با آن مواجه بودیم و شناخت چیستی آمریکای ترامپ ٢ مسالهای اساسی برای دستگاههای تصمیمگیر سیاسی و دفاعی است.نوع شناختی که روبیو از جهان دارد شناختی شبه جنگ سردی است که در آن روسیه و چین و ایران و کره شمالی علیه آمریکا توطئه میکنند و ایران بازیگری ایدئولوژیک است که به مقتضیات استراتژیک توجه ندارد.
توصیه دیپلمات قدیمی درباره تیم ترامپ
توصیه موسوی در یادداشت این است که یکی از اقدامات ضروری سیاست خارجی کشورمان در مقابل آمریکای ترامپ ٢ باید ابطال مفکوره(نگرش) ساخته شده در ذهن تصمیم گیران آمریکا از جمله روبیو وزیر خارجه احتمالی باشد که اولا ایران نفعی در شکلگیری جنگ سرد ندارد و ثانیا جمهوری اسلامی ایران بازیگری مسئول و با استراتژی محاسبهگرانه است و معادلات قدرت و خرد استراتژیک را خود میفهمد مشروط بر اینکه بازیگر مقابل قواعد بازی استراتژیک را رعایت کند.به اعتقاد موسوی نقش دیپلماسی فعال و مراکز مطالعاتی کشورمان در تبیین این دو موضوع مهم و حیاتی است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
انتقاد تند پزشکیان از غرب: شما مرد هستید که با بمب زنان و کودکان را کشتار میکنید!
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه ایران
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
بازار مسکن ایران در دور دوم ترامپ چطور رفتار خواهد کرد؟