به گزارش اکوایران، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز دوشنبه ۳ دی ماه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران اظهارداشت: سخنانی که علیه ایران مطرح می‌شود برای ما تازگی ندارد و تلاش این دسته از بازیگران برای تخریب روابط میان کشورهای مختلف امر تازه‌ای نیست، اما اینکه یک مقام ارشد آمریکا اینطور راحت در خصوص امور داخلی یک کشور دیگر صحبت کند نقض آشکار قوانین و حقوق بین‌الملل است.

وی گفت: آمریکا باید پاسخگوی مداخلات خود در ایران و دیگر کشورها باشد و این مساله ریشه تاریخی دارد، از کودتای ۲۸ مرداد و جنگ تحمیلی و سرنگون کردن هواپیما ایرباس و این وضعیت و مداخلات و تحریم‌های غیرقانونی چندین دهه است که برای فشار به ایران اعمال شده است.

 سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: من نمی توانم درباره موافقت‌نامه ایران روسیه از کلمه تعویق استفاده کنم، طرفین برای تعیین زمان مناسب برای امضای این سند مهم به صورت منظم و مستمر مشغول رایزنی بودند. فکر می‌کنم به زودی در یک سفر دو جانبه این کار به سرانجام برسد و اواخر دی ماه این سند امضا خواهد شد.

بقایی افزود: از خیلی قبل با جریانات معارض سوریه در ارتباط بودیم و گفتیم که ورود ما به سوریه برای جلوگیری از پیشروی داعش و سرایت تروریسم به کشورهای منطقه بوده است. همچنین ما برای پیشبرد روندهای سیاسی سوریه کمک کردیم. از قبل این فعالیت‌ها با برخی از این گروه‌های معارض ارتباط داشتیم ولی ارتباط مستقیمی با جریان حاکم بر سوریه وجود ندارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: از سال ۲۰۰۷ مجمع عمومی سازمان ملل مسؤولیت رژیم صهیونیستی را نسبت به رعایت مسایل محیط زیستی یادآوری می‌کند. موضوع دیگر حق مردم فلسطین بر مالکیت منابع طبیعی سرزمین خودشان است. منابع زیرزمینی فلسطین مورد تعرض قرار گرفته و قطعنامه اخیر نیز در خصوص چارچوب حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: در حاشیه این اجلاس نشستی در سطح سران برای بررسی وضعیت لبنان و غزه برگزار شد و حتما این قبیل تحولات در نوع نگاه و گفت‌وگوهای آینده مهم است.

بقایی ادامه داد: گفتگوهای میان ایران و سه کشور اروپایی با توافق طرفین ادامه خواهد داشت و در نشست اول توافق شد با همان محتوا و جنس در قالب گفتگو و نه مذاکره نشست دیگری برگزار شود. هم در خصوص موضوعات دو طرفه، هم در خصوص مسائل منطقه‌ای و همچنین هسته‌ای بحث و تبادل نظر شده و میشود و نشست بعدی نیز در هفته آخر دی ماه احتمالا برگزار می‌شود.

اسماعیل بقایی در پاسخ به اکوایران درباره تصویب توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اوراسیا در مجلس قزاقستان گفت: اتحادیه اوراسیا سازمانی چندجانبه است که از مدت‌ها قبل با آن‌ها مراوداتی داشتیم. روز گذشته این موافقتنامه در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و از لحاظ قانونی زمینه لازم برای اجرایی شدن آن فراهم است.

بقایی همچنین از تشکیل نشست شورای عالی اقتصادی اتحادیه اوراسیا در روسیه خبر داد و گفت: وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در این نشست شرکت خواهد کرد و یکی از دستور کارهای مهم آن، تصویب عضویت ناظر ایران در اتحادیه است.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در در پاسخ به سوالی در ارتباط با مطالب منتشر شده مبنی بر اینکه ترامپ از طریق عمان پیامی را به ایران جهت مذاکره ارسال کرده است، گفت: بنده اطلاعی در این زمینه ندارم.

وی درباره مذاکره ترامپ با ایران توضیح داد: ما هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکردیم و همیشه به ادامه مذاکرات با همه طرف‌ها مقید بودیم. اگر طرف‌های دیگر به آداب مذاکره احترام بگذارند، ما منعی برای مذاکره نداریم.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین درباره سفر اخیر پزشکیان به قاهره و همچنین روابط ایران و مصر  گفت: انجام این سفر برای شرکت در نشست دی ۸ بود. شرکت در روندهای چندجانبه هم به جهت اهمیت آن نهاد و هم اینکه فرصتی برای رایزنی‌های دوجانبه فراهم می‌کند، برای ما مهم بوده است.

وی افزود: مصر کشور بزرگی در منطقه و تاثیرگذار در جهان اسلام و جهان عرب است و ما در چارچوب سیاست مبتنی بر گسترش روابط با کشورهای همسایه و مسلمان پیگیر گسترش روابط با این کشور هستیم.

بقائی ادامه داد: روابط با مصر با روند مثبتی رو به جلو است و در حاشیه این نشست گفت‌وگوهای خوبی در سطح وزیر و رئیس‌جمهور در این زمینه انجام شد.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سؤال که آیا ایران و عراق و سایر کشورهای جبهه مقاومت برای جلوگیری از تسری ناامنی از سوریه برنامه‌ای دارند؟ گفت: ایران به عنوان یک کشور مستقل و قاطع در برابر هرگونه تهدید و تعرض کار خودش را انجام می‌دهد و سایر اجزای مقاومت با توجه به شرایطی که در آن قرار دارند، براساس ایمانی که به این مسیر دارند و اعتقادی که به ضرورت مقابله با ظلم و اشغالگری دارند به وظایف خود عمل می‌کنند.

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سوریه و آینده این کشور گفت: امیدواریم روند گذار در سوریه به شیوه‌ای انجام شود که  این کشور دچار ناامنی بیشتر و به تبع آن سرایت ناامنی به کشورهای منطقه و شکل‌گیری جریان‌های افراطی نشود.

وی در همین ارتباط افزود: ما در گفت‌وگو با کشورهای منطقه این موضوع را مطرح کردیم و باز هم  مطرح خواهد شد و امیدواریم کشورها در خصوص تعهدات خود در این خصوص در راستای حقوق بین‌الملل عمل کنند.

بقائی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت کردها در سوریه و نقش آنها در آینده این کشور گفت: همه طرف‌های دخیل در موضوع سوریه باید تعهد روشنی برای اتخاذ یک رویکرد جامع و آینده‌نگرانه در رابطه با سوریه داشته باشند.

وی گفت: نگاه گزینشی کمک کننده نیست. احترام به تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی سوریه یک اصل است و باید درباره همه اجزاء حاکمیت سوریه اعمال شود.

بقای همچنین از اشغالگری بخشی از سوریه توسط آمریکاها به شدت انتقاد کرد.