به گزارش اکوایران،‌ پس از روی کار آمدن دولت چهاردهم، بحث ارزیابی مجدد پیوستن ایران به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شد؛ این لایحه که پیش‌تر در مجلس تصویب و به شورای نگهبان ارسال شده بود، با مخالفت مواجه و به مجمع ارجاع شد.

اما اخیراً رئیس‌جمهوری اعلام کرد که رهبر انقلاب مجوز بررسی دوباره لایحه را صادر کرده است. در همین راستا، برای روشن شدن آینده پیوستن ایران به FATF، داوود دانش جعفری، عضو تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگویی با ایلنا گفت که وقتی کشوری در لیست خاکستری یا سیاه FATF قرار می‌گیرد، کشورهای دیگر و سیستم‌های بانکی باید احتیاط‌های ویژه‌ای اعمال کنند که هزینه‌های مبادلات بین‌المللی را افزایش می‌دهد. ایران ابتدا در لیست خاکستری قرار گرفت و ۴۱ توصیه برای خروج از این لیست دریافت کرد که ۳۶ توصیه را اجرایی کرد، اما پنج مورد مهم مانند پیوستن به کنوانسیون‌های CFT و پالرمو  باقی ماند. به همین دلیل، ایران به دلیل تأخیر در اجرای این توصیه‌ها، اکنون در لیست سیاه FATF قرار دارد.

او درباره نقش مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز تاکید کرد که در مورد FATF، بخش‌هایی از مصوبه مجلس درباره پیوستن به کنوانسیون‌های مبارزه با تروریسم و جرایم سازمان‌یافته به دلیل مغایرت با شرع به مجمع ارجاع شد، اما مجمع نتواست به جمع‌بندی برسد. طبق آیین‌نامه، اگر مجمع تا یک سال تصمیم نگیرد، نظر شورای نگهبان معتبر می‌شود. در نتیجه، ایران هنوز به این کنوانسیون‌ها نپیوسته و FATF آن را از لیست خاکستری به لیست سیاه منتقل کرده است.

عضو تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: با وجود اینکه اخبار مبنی بر دستور مقام معظم رهبری به تشخیص مصلحت نظام توسط رئیس‌جمهوری محترم و وزیر اقتصاد منتشر شده، اما هنوز اطلاعیه رسمی مبنی بر اینکه این موضوع مجدداً در دستور کار مجمع تشخیص قرار گیرد، مشاهده نشده است.

او افزود:تحریم‌ها و FATF دو موضوع مستقل از هم هستند. حل موضوع FATF لزوماً به حل تحریم‌ها نمی‌انجامد؛ اما عدم حل آن می‌تواند حتی پس از رفع تحریم‌ها، می تواند هزینه‌های مبادلات اقتصادی با دنیای خارج را برای ایران حدود 15 الی 20 درصد افزایش دهد؛ لذا ما حداقل برای کاهش هزینه مبادله هم که شده باید به 2 کنوانسیون پالرمو وCFT بپیوندیم.

تلاش مسعود پزشکیان برای بررسی مجدد لایحه fatf

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری سه‌شنبه 11 دی ماه، در نشستی با اعضای اتاق بازرگانی ایران حضور یافت و در پاسخ به دغدغه برخی از اعضای اتاق بازرگانی درباره رفع موانع برای فعالان اقتصادی، از تصمیم‌گیری برای بررسی مجدد لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. او گفت: "امیدواریم که با همکاری‌های مشترک، بستر را برای سهولت در فعالیت‌های اقتصادی فراهم کنیم."

پزشکیان همچنین با اشاره به تلاش‌های سران قوا برای حل مسائل کشور اظهار کرد: "حل مشکلات کشور تنها به عهده دولت نیست و روسای قوا نیز با همکاری و هم‌دلی، تمام تلاش خود را برای رفع موانع به کار گرفته‌اند." وی همچنین افزود که حجت‌الاسلام والمسلمین اژه‌ای و محمدباقر قالیباف نیز دلسوزانه مسائل را دنبال می‌کنند تا مشکلات اقتصادی کشور حل شود.

هم‌زمان، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی، در یادداشتی در فضای مجازی در تاریخ 11 دی 1403 نوشت: "از رئیس‌جمهور شنیدم که مقام معظم رهبری در خصوص موضوع FATF با طرح مجدد لوایح 'پالرمو' و 'CFT' در مجمع تشخیص مصلحت موافقت فرموده‌اند." این موضوع مجدداً توجه‌ها را به FATF جلب کرد.