اکوایران: ویکتور اوربان سیاستمدار راست‌گرای مجار که از ۲۰۱۰ تاکنون سمت نخست‌وزیری مجارستان را بر عهده دارد، در تازه‌ترین انتخابات سرانجام از رقیب خود شکست خورد.

به گزارش اکوایران، نیویورک‌تایمز در یادداشتی پیرامون نتایج انتخابات اخیر کشور مجارستان و شکست ویکتور اوربان در آن می‌نویسد: ویکتور اوربان برای مدت طولانی یک چالش و مایهٔ ناامیدی برای اتحادیه اروپا بوده است و پذیرش شکست او در انتخابات روز یکشنبهٔ مجارستان از سوی رهبران ارشد اتحادیه اروپا به‌سان لحظه‌ای بالقوه برای یک دگرگونی اساسی پس از سال‌ها تنش میان بروکسل ]مرکز اتحادیه اروپا[ و بوداپست تلقی شد.

اتحادیه اروپا نفسی آسوده می‌کشد

اورسلا فون درلاین، رئیس بازوی اجرایی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری در بروکسل گفت: «با این نتیجه، اتحاد ما نیرومندتر شده است. دیشب یک شب استثنایی بود.»

ویکتور اوربان اغلب در مسیر اهداف کلیدی سیاستی اتحادیه اروپا مانع ایجاد کرده است، از جمله این موارد عبارت از مسدود کردن یک وام به اوکراین و بسته‌های تحریمی علیه روسیه است. دولت او همچنین به‌دلیل روابط نسبتاً نزدیکش با کرملین، در نشست‌های حساس به‌عنوان یک ریسک امنیتی تلقی می‌شد.

ویکتور اوربان

با پیروزی حزب مخالف مجارستان به رهبری پیتر مجار (Peter Magyar)، این وضعیت چه‌بسا آغاز به تغییر کند. آقای مجار و حزب «تیسا»ی او لحن دوستانه‌تری نسبت به اتحادیه اروپا و ناتو اتخاذ کرده‌اند. درحالی‌که رأی‌گیری روز یکشنبه در جریان بود، او اشاره کرد که این روز مصادف با سالگرد رأی سال ۲۰۰۳ در حمایت از پیوستن مجارستان به اتحادیه اروپاست؛ نشانه‌ای احتمالی از اینکه او می‌خواهد از خصومت آقای اوربان با بروکسل فاصله بگیرد.

در کوتاه‌مدت، به‌طور گسترده انتظار می‌رود که رهبری تازه مسیر یک وام ۹۰ میلیارد یورویی به اوکراین را که به‌دلیل مخالفت‌های آقای اوربان هفته‌ها متوقف شده بود، هموار کند. مجتبی رحمان، مدیر اروپا در گروه اوراسیا، یک شرکت مشاوره ریسک سیاسی، گفت: «نتیجه انتخابات یک تغییر اساسی برای اروپا است.»

درس گرفتن از تجربه به جای خوشبینی بیش از حد نسبت به آینده

بااین‌همه، آقای مجار نیز نسبت به برخی سیاست‌های اروپایی دیدگاهی تردیدآمیز دارد. در زمانی که این بلوک در تلاش برای قطع وابستگی انرژی خود به روسیه است، او اشاره کرده است که هرچند مجارستان باید این وابستگی را کاهش دهد، اما واردات از روسیه همچنان باید یک گزینه باقی بماند. حزب او همچنین با برخی تغییرات پیش‌ِ رو در سیاست‌های مهاجرتی مخالفت کرده؛ و حوزه‌های زیادی وجود دارند که در آن‌ها مجارستان تنها یکی از صداهای اختلاف‌برانگیز در اتحادیه اروپا بوده است. اکنون اختلافات دیگر میان کشورهای عضو بر سر مسائل پیچیده‌ای که نیازمند اجماع هستند، از جمله گسترش اتحادیه اروپا، ممکن است آشکارتر شود.

اریک موریس، تحلیلگر سیاست در مرکز سیاست اروپا، با اشاره به موانع پی‌درپی‌ای که آقای اوربان ایجاد کرده است، گفت: «این کار را آسان‌تر می‌سازد: دیگر باج‌گیری سیستماتیک وجود ندارد؛ اما به این معنا نیست که کارها آسان می‌شوند.»

خانم فون‌درلاین پیشنهاد کرد که اتحادیه باید از تجربه خود با آقای اوربان درس بگیرد. او روز دوشنبه گفت: «باید به درس‌های آموخته‌شده در داخل اتحادیه اروپا نیز نگاه کنیم؛» و افزود که فاصله گرفتن از الزام رأی‌گیری اجماعی در مسائل سیاست خارجی می‌تواند «راه مهمی» برای جلوگیری از بن‌بست‌های آینده باشد.

دولت اوربان در تعدادی از مسائل، از جمله وام ۹۰ میلیارد یورویی به اوکراین، کار را برای مقامات اروپایی پیچیده کرده بود. رهبران اروپایی در اواخر سال ۲۰۲۵ با اعطای این وام موافقت کردند و مجارستان اجازه داد این طرح تصویب شود. اما آقای اوربان و حزبش در ماه فوریه با متوقف کردن این وام بروکسل را شگفت‌زده کردند و کندی اوکراین در اصلاح یک خط لوله که از خاک این کشور عبور کرده و پیش از رساندن سوخت روسیه به مجارستان و اسلواکی را دلیل آن دانستند.

مسئله بغرنج اوکراین و روسیه

این تعلل به‌سان نوعی موضع‌گیری پیش از انتخابات مجارستان تلقی شد؛ انتخاباتی که در آن حزب اوربان، فیدس، موضعی آشکارا ضد اوکراین و ضد اتحادیه اروپا اتخاذ کرد. این حزب تصاویر نامطلوبی از رئیس‌جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، را در بیلبوردهایی در سرتاسر مجارستان نصب کرد و او و اتحادیه اروپا را مسئول افزایش بیکاری و رکود رشد دانست و آن‌ها را به تلاش برای گرفتن پول مجارستان متهم کرد. آقای اوربان همچنین به‌طور پی‌درپی مانعی در تلاش‌ها برای تضعیف اقتصاد روسیه از طریق تحریم‌ها بوده و اغلب از حق وتوی مجارستان همچون اهرمی برای کسب امتیازات یا دسترسی به منابع مالی از بروکسل استفاده کرده است.

در تازه‌ترین تحولات، حزب فیدسِ آقای اوربان به‌دلیل افشاگری‌هایی درباره درز اطلاعات به روسیه تحت بررسی و انتقاد شدید قرار گرفته است. رسانه‌های اروپایی گزارش دادند که اعضای دولت او اطلاعاتی از نشست‌های اتحادیه اروپا را با کرملین به اشتراک گذاشته‌اند.

رابطه با ایالات متحد

همکاری روان‌تر با بروکسل می‌تواند برای مجارستان سودآور باشد. آقای مجار احتمالاً تلاش خواهد کرد میلیاردها یورو بودجه‌ای را که توسط بروکسل مسدود شده، آزاد کند؛ از جمله بسته‌ای حدود ۱۰ میلیارد یورویی که نیازمند اقدام تا پایان ماه اوت است. مجارستان همچنین در حال پیگیری دریافت ۱۶ میلیارد یورو وام برای بازتسلیح است.

شکست آقای اوربان به این معناست که اتحادیه اروپا احتمالاً یکی از سرسخت‌ترین منتقدان داخلی خود را از دست می‌دهد. در آستانه انتخابات، اردوگاه آقای اوربان اصرار داشت که اتحادیه اروپا در رأی‌گیری مداخله می‌کند و اغلب ادعاهایی با شواهد اندک مطرح می‌کرد. دولت ترامپ نیز از این روایت حمایت کرد و معاون رئیس‌جمهور، جی.دی. ونس، در جریان سفر هفته گذشته خود به بوداپست، بروکسل را به «یکی از بدترین نمونه‌های دخالت در انتخابات که تاکنون دیده یا حتی درباره آن خوانده‌ام» متهم کرد. مقامات اتحادیه اروپا این اتهامات را رد کردند. آن‌ها در زمان برگزاری رأی‌گیری، از اظهار نظر درباره انتخابات خودداری کردند تا در روایت مداخله نقشی نداشته باشند.

استفان سژورنی، معاون رئیس کمیسیون اروپا، هفته گذشته گفت: «همیشه برایم شگفت‌انگیز است که یک معاون رئیس کمیسیون اروپا نمی‌تواند درباره انتخابات اظهار نظر کند، در حالی که معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره انتخابات و کمپین اظهارنظر می‌کند.»

با انتشار خبر پیروزی آقای مجار در شامگاه یکشنبه، رهبران اتحادیه اروپا از این تغییر استقبال کردند. روبرتو متسولا شامگاه یکشنبه در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «جایگاه مجارستان در قلب اروپا است.»