نفوذ ضد ضربه چین در خاورمیانه
ترامپ پکن را در منطقه مهار میکند یا هریس؟
اکوایران: چین حوزه نفوذی را در خاورمیانه ایجاد کرده است که توانسته رشد کند و خود را با دولتهای دموکرات و جمهوری خواه تطبیق دهد.
به گزارش اکوایران، در تئوری، پکن ممکن است پیش بینی پذیری هریس را به عدم اطمینان ترامپ ترجیح دهد. اما در عمل، چین در دوران ریاست جمهوری ترامپ در خاورمیانه بسیار خوب عمل کرد و با موفقیت چالشهای دوران دولت بایدن- هریس را پشت سر گذاشت.
ترجیح ترامپ یا هریس؟
به نوشته المانیتور، در حالی که بسیاری در جهان در انتظار نتیجه انتخابات ایالات متحده در 5 نوامبر هستند، چین در مورد نقش و نفوذ فزاینده خود در خاورمیانه در موقعیت مناسبی قرار دارد.
خواه کامالا هریس باشد یا دونالد ترامپ که چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده میشود، حوزه نفوذ پکن در سراسر منطقه به احتمال زیاد بدون آسیب باقی خواهد ماند.
در تئوری، بله، پکن ممکن است پیش بینی پذیری هریس را نسبت به عدم اطمینان ترامپ ترجیح دهد. اما در عمل، چین در دوران ریاست جمهوری ترامپ در خاورمیانه بسیار خوب عمل کرد و چالشهای تحت دولت بایدن-هریس را نیز با موفقیت پشت سر گذاشت.
سه شنبه یکی از نزدیکترین رقابتهای ریاست جمهوری در تاریخ ایالات متحده پایان خواهد یافت. نظرسنجیها عملاً مساوی هستند و در نهایت رأی دهندگان در هفت ایالت نوسانی برنده را تعیین خواهند کرد. چین موضوع اصلی مبارزات انتخاباتی نیست، اما تیم ترامپ در تبلیغات در میشیگان و پنسیلوانیا از احساسات ضد چینی استفاده میکنند.
این هفته گزارش شد که هکرهای مرتبط با چین اعضای کمپین هریس و ترامپ و همچنین مقامات دولت بایدن و وزارت خارجه را هدف قرار دادهاند.
نفوذ ضد ضربه چین در خاورمیانه
به طور کلی، نه هریس و نه ترامپ تهدیدی برای منافع در حال گسترش چین در خاورمیانه نیستند.
بیایید با ترامپ شروع کنیم.
دولت ترامپ از لحاظ اقتصادی و سیاسی موضع خصمانهای در قبال چین اتخاذ کرد. رئیسجمهور سابق جنگ تجاری را به راه انداخت و اقداماتی را برای محدود کردن دسترسی چین به فناوری آمریکایی، بهویژه در حوزههایی مانند شبکه 5جی، هوش مصنوعی و نیمهرساناها انجام داد.
اما وقتی به طور خاص از خاورمیانه صحبت کنیم، سیاستهای ترامپ چین را جسور کرد.
خروج او از توافق هستهای ایران در سال 2018، تجارت چین با ایران و اتکای تهران به چین را تقویت کرد.
تجارت عربستان سعودی با چین در طول سالهای ترامپ رشد قابل توجهی داشت و از حدود 42 میلیارد دلار در سال 2016 به نزدیک به 67 میلیارد دلار تا سال 2020 رسید. تا سال 2020، عربستان سعودی بزرگترین تامین کننده نفت چین شده بود و از دیگر صادرکنندگان بزرگ مانند روسیه پیشی گرفت.
در دوران ترامپ، چین مخفیانه ساخت پایگاه نظامی در امارات متحده عربی را آغاز کرد. واشنگتن پست گزارش داد که این طرح در سال 2021 با روی کار آمدن جو بایدن متوقف شد و در سال 2023 دوباره از سر گرفته شد.
حتی زمانی که ترامپ درباره روابط عالی خود با امارات و عربستان سعودی لاف میزد، نفوذ چین در هر دو کشور بدون مانع گسترش یافت.
بیایید به کامالا هریس برگردیم.
معاون رئیسجمهور در چهار سال گذشته سفر رسمی به چین نداشته است و سیاستهای دولت بایدن در رابطه با محدودیتهای فناوری و توانمندسازی بخش تولید ریزتراشههای ایالات متحده، در ادامه سیاستهای ترامپ بوده است.
با این حال، تحت دولت بایدن-هریس، چین به گسترش ردپای خود در منطقه ادامه داد.
توافق سال 2023 میان عربستان سعودی و ایران با میانجیگری چین برای دیپلماسی پکن در خاورمیانه تاریخی بود و یک پارادایم جدید در دیپلماسی منطقهای بود که چین را به عنوان یک میانجی معتبر در درگیریهایی که به طور سنتی تحت تأثیر قدرتهای غربی قرار داشتند، معرفی کرد.
در خاورمیانه، شکست دولت بایدن-هریس در دستیابی به آتش بس در غزه، بزرگترین تبلیغ برای چین در جهان عرب بود. نظرسنجی عرببارومتر که در سالهای 2023-2024 در پنج کشور انجام شد، نشان داد که محبوبیت چین در حال افزایش است، در حالی که تصویر ایالات متحده با افول شدید روبرو شد.
تحت دولت بایدن-هریس، دو کشور عربی - مصر و امارات - و ایران به ائتلاف بریکس به رهبری چین پیوستند و نفوذ چین را به عنوان یک رهبر در میان اقتصادهای نوظهور افزایش دادند.
تجارت چین با کشورهای عربی به رشد خود ادامه داد و با عربستان سعودی در سال 2023 به 120 میلیارد دلار رسید.
دولت بایدن با دور کردن غول هوش مصنوعی امارات، G42 از شراکت با چین و به جای آن، انعقاد قراردادی با مایکروسافت، با نفوذ چین در بخش هوش مصنوعی مقابله کرد.
این به ما چه میگوید؟ چین حوزه نفوذی را در خاورمیانه ایجاد کرده است که توانسته رشد کند و خود را با دولتهای دموکرات و جمهوری خواه تطبیق دهد. منطقه همچنین از نفوذ ایالات متحده در زمینه ژئوپلیتیک، تجارت و اقتصاد فاصله گرفته است.
بعید است که این توازن جدید پس از انتخابات 5 نوامبر تغییر کند، حتی اگر روابط چین و ایالات متحده از طرق دیگر تغییر کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیام جدید تهران برای نحوه پاسخ به تلآویو؟
-
عراق هدف جدید حملات تلآویو؟
-
صندوق بینالمللی پول گزارش داد: کاهش رشد اقتصادی و تورم ایران تا 1409
-
دنگ شیائوپینگ، لیکوآن یو و اکنون محمد بنسلمان: ولیعهد عربستان رهبر توسعه این کشور میشود؟
-
معنای حضور بمبافکن بی-52 در منطقه خاورمیانه
-
معنای پیروزیِ احتمالیِ ترامپ برای ایران، روسیه، چین و کره شمالی
-
افزایش تقاضای شدید در دقیقه 90 در خودروییها/ سرعت خروج پول کمتر شد
-
پیش بینی بورس فردا 15 آبان 1403 / بورس اوراق بهادار تهران و جنگ تمام عیار اقتصادی از نظر رئیس جمهور
-
بازگشت روسیه به تجارت دوران شوروی؛ تجار روس با وجود تحریم ها به مبادلات کالایی روی آوردند