هراس بیبی از آمریکای ترامپ/ دو چهره دولت ترامپ که ممکن است شکست استراتژیک تلآویو را رقم بزنند
اکوایران: نخستوزیر اسرائیل امید زیادی به پیروزی دونالد ترامپ داشته، اما در عین حال شدیداً نگران دولت جدیدی است که در آمریکا شکل میگیرد.
به گزارش اکوایران، بنیامین نتایناهو، نخستوزیر اسرائیل پیروزی ترامپ را تبریک گفت، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که رهبر آمریکایی آنچه را که راستگرایان اسرائیلی امیدوارند، محقق کند.
پیش دستی بیبی
به نوشته المانیتور، نتانیاهو اولین رهبر خاورمیانهای بود که پیروزی ترامپ را تبریک گفت و اولین رهبر جهانی بود که پس از پیروزی ترامپ با او تماس تلفنی گرفت. نخستوزیر اسرائیل و اطرافیانش از ابتدای کارزار انتخابات ریاستجمهوری آمریکا روی بازگشت ترامپ شرط بسته بودند. پس از اعلام نتایج انتخابات، آنها شب را جشن گرفتند، اما صبح با سردرد از خواب بیدار شدند.
نتانیاهو برای مدت چند ماه پشتیبانی خود از ترامپ را به طور محتاطانه کاهش داد. او بهای سنگینی برای حمایت عمومی از میت رامنی در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۲ پرداخت. شکست رامنی روابط تنشآمیز نتانیاهو با باراک اوباما را بیشتر کرد؛ کسی که برای دومین دوره پیروز شده بود و نتانیاهو را مجبور کرد به مذاکرات تحت نظارت آمریکا با سازمان آزادیبخش فلسطین برای تأسیس کشور فلسطین تن دهد.
با وجود ظاهری بیطرف در این دوره، مشاوران نتانیاهو طی هفتههای اخیر ارتباطات روزانه با حلقه درونی ترامپ داشتهاند.
اگر کاملا هریس پیروز شده بود، نتانیاهو احتمالاً برای ایستادن مقابل فشارهای آمریکا امتیازهایی از رأیدهندگان خود کسب میکرد، چرا که تنها سیاستمدار اسرائیلی بود که قادر و مایل به مقابله با این فشارها بود.
غزه و لبنان در ازای ایران؟
به گفته منابع دیپلماتیک، گفتگوهایی بین نتانیاهو و وفاداران ترامپ صورت گرفته که شامل رد توافق برای پایاندادن به جنگ با حماس و حزبالله میشود. در ازای عدم ارائه چنین دستاوردی به دولت بایدن، نتانیاهو از ترامپ انتظار دارد که به او در پیشبرد سیاستهایش در غزه، لبنان و به ویژه ایران کمک کند.
نتانیاهو چیز دیگری از ترامپ نیز نیاز دارد: اقدام قاطعانه آمریکا در دیوان کیفری بینالمللی اگر حکم جلب بینالمللی برای دستگیری او به دلیل اتهامات جنایات جنگی صادر شود.
واضح است که چیزی که بیشترین کمک را به نتانیاهو خواهد کرد، توافقی جامع است که او موافقت کند در ازای کمکهای آمریکا یا تسهیل اقداماتی مهم علیه ایران، آتشبس در غزه و لبنان برقرار شود.
اوباما از نتانیاهو خواسته بود که در عوض حمایت آمریکا از سیاستهای اسرائیل در قبال ایران، این رژیم از گسترش شهرکهای اسرائیلی در سرزمینهای اشغالی فلسطین جلوگیری کند. این پیشنهاد نتیجه نداد و اوباما علیرغم تلاشهای شدید نتانیاهو، توافق هستهای برجام را با ایران امضا کرد.
یک منبع دیپلماتیک که در آن زمان با نتانیاهو همکاری میکرد، به المانیتور گفت: «اوباما برنامهریزیشده، دقیق و قابلپیشبینی بود. ممکن است رابطه با ترامپ همانطور که در دوره اول او بود خوب باشد، اما ممکن است به یک شکست استراتژیک تبدیل شود. همه چیز بستگی به حال و کار او دارد. در نهایت، ترامپ یک تاجر است».
معمای دولت جدید ترامپ
نتانیاهو باید این را درک کند. اطرافیان او مشغول به نقشهبرداری و تاثیرگذاری بر تیم در حال شکلگیری ترامپ هستند و روی دو نفر به عنوان چهرههای احتمالی مشکلساز تمرکز کردهاند: مسعود بولوس، تاجر لبنانی-آمریکایی و پدر داماد ترامپ و همچنین جیدی ونس، معاوناول رئیسجمهور منتخب.
بولوس پس از ازدواج پسرش مایکل با تیفانی ترامپ، دختر رئیسجمهور منتخب در سال ۲۰۲۲، به حلقه درونی ترامپ راه یافت. روابط گرم نتانیاهو در آن زمان با جَرِد کوشنر، داماد ترامپ دیگر جزو بازی نیست، زیرا کوشنر گفته که تمایلی به داشتن نقش رسمی در دولت جدید ندارد.
یک منبع نزدیک به نتانیاهو گفت: «اگر بولوس جای کوشنر را در حلقه درونی بگیرد و از نظر تاثیرگذاری هم جایگاه پیدا کند، ما در دردسر خواهیم افتاد».
مشاوران نتانیاهو همچنین نگران گزارشی هستند مبنی بر اینکه قرار است بولوس مسئول مذاکرات دولت ترامپ میان اسرائیل و لبنان برای پایاندادن به جنگ با حزبالله باشد؛ التبه بولوس آن را تکذیب کرده است.
منبع نزدیک به نخستوزیر اسرائیل گفت: «احتمالاً دلمان برای آموس هوخشتاین تنگ میشود». هوخشتاین میانجیگر دولت بایدن در مذاکرات اخیر برای توافق اسرائیل و لبنان بود. او افزود: «با بایدن دقیقاً میدانستیم چه چیزی خوب است و چه چیزی بد. از مزایا و معایب رئیسجمهوری که عاشق اسرائیل است، آگاه بودیم؛ اما با ترامپ، چیزی نمیدانیم».
ونس نیز ممکن است موجب نگرانی مشاوران نتانیاهو شود. اواخر اکتبر، او در مصاحبهای توضیح داد که حمایت آمریکا از اسرائیل قطعاً مهم است، اما تنها در صورتی که منافع آنها با آمریکا همپوشانی داشته باشد. ونس ایران را به عنوان مثالی از مسائلی که در آن منافع آمریکا و اسرائیل همخوانی ندارد ذکر کرد و گفت که آمریکا هیچ علاقهای به جنگ با ایران ندارد. به گفته اطرافیان، این اظهار نظر باعث نگرانی شدید نتانیاهو شده است، هرچند هنوز مشخص نیست چقدر ترامپ با موضع ونس موافق است.
نتانیاهو به بنبست میخورد؟
احتمال دارد نتانیاهو نتواند ترامپ را تحت تاثیر قرار دهد.
یک منبع دیپلماتیک ارشد اسرائیلی گفت: «برای ما واضح است که اگر رئیسجمهور جدید آمریکا روشن کند که جنگ در غزه و لبنان باید پایان یابد، این اتفاق خواهد افتاد. مقابله با ترامپ یعنی بازی با آتش. برخلاف مقابله با بایدن، در اینجا هیچ قانون و نظارتی وجود ندارد».
در ازای موافقت با پایاندادن به جنگهای غزه و لبنان، شاید نتانیاهو تلاش کند حمایت آمریکا برای تشدید تحریمها علیه ایران یا حتی حمله مشترک آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران را جلب کند.
آیا این اتفاق خواهد افتاد؟ در حال حاضر، درست مانند تمام دوران ریاستجمهوری ترامپ، هیچچیز مشخص نیست. مشاوران نتانیاهو اشاره کردهاند که او قصد تلاش دارد. او به محض امکان با ترامپ دیدار خواهد کرد و تلاش خواهد کرد رابطه سابق خود با ترامپ که به خاطر تبریک نتانیاهو به بایدن پس از پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ از او دلخور بود را دوباره برقرار کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نقشه راه ضدایرانی در شورای حکام/ چرا مذاکرات گروسی در تهران بیثمر شد؟
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
بغداد آماده حمله تلآویو میشود؟
-
تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه ایران
-
بازار مسکن ایران در دور دوم ترامپ چطور رفتار خواهد کرد؟