به گزارش اکوایران، آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله، از ساعت چهار صبح به وقت محلی در روز چهارشنبه اجرایی شد. این آتش‌بس پس از آن اعلام شد که جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، گفت هر دو طرف توافقی را که با میانجیگری آمریکا و فرانسه صورت گرفته بود، پذیرفته‌اند.

پس از اجرایی شدن آتش‌بس، صدای تیراندازی در سراسر بیروت شنیده شد. مشخص نبود که این تیراندازی جشن است یا هشداری برای ساکنانی که ممکن است هشدارهای تخلیه صادرشده از سوی ارتش اسرائیل را نشنیده باشند.

به گفته شاهدان رویترز، پس از آتش‌بس، افرادی که در ماه‌های اخیر از جنوب لبنان به دلیل حملات اسرائیل آواره شده بودند شروع به بازگشت به سوی این منطقه کردند.

این آتش‌بس به درگیری‌هایی که از جنگ غزه در سال گذشته آغاز شد و هزاران کشته بر جای گذاشته بود، در مرز اسرائیل و لبنان پایان می‌دهد.

بایدن روز سه‌شنبه در کاخ سفید و کمی پس از آنکه کابینه امنیتی اسرائیل با ۱۰ رای موافق و ۱ رای مخالف این توافق را تصویب کرد، سخنرانی کرد. او گفت با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان، صحبت کرده است و درگیری‌ها ساعت ۴ صبح به وقت محلی پایان خواهد یافت.

بایدن گفت: «این توافق برای پایان دائمی به خصومت‌ها طراحی شده است. آنچه از حزب‌الله و دیگر سازمان‌های تروریستی باقی مانده است، اجازه نخواهد داشت بار دیگر امنیت اسرائیل را تهدید کند.»

به گفته بایدن، اسرائیل به تدریج نیروهای خود را طی ۶۰ روز عقب خواهد کشید و ارتش لبنان کنترل مناطقی در نزدیکی مرز با اسرائیل را به عهده خواهد گرفت تا اطمینان حاصل شود که حزب‌الله زیرساخت‌های خود را در آنجا بازسازی نمی‌کند.او افزود: «به زودی غیرنظامیان هر دو طرف می‌توانند با امنیت به جوامع خود بازگردند.»

حزب‌الله به صورت رسمی در مورد آتش‌بس اظهار نظری نکرده است اما حسن فضل‌الله، مقام ارشد این گروه، به تلویزیون الجدید لبنان گفت که در حالی که از گسترش قدرت دولت لبنان حمایت می‌کند، حزب‌الله از این جنگ قوی‌تر بیرون خواهد آمد.

جمهوری اسلامی ایران که از حزب‌الله، گروه فلسطینی حماس و همچنین حوثی‌ها که از یمن به اسرائیل حمله کرده‌اند حمایت می‌کند، اعلام کرد که از این آتش‌بس استقبال می‌کند.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در پلتفرم اجتماعی ایکس این توافق را «نتیجه تلاش‌های چندماهه با مقامات اسرائیلی و لبنانی، با همکاری نزدیک ایالات متحده» توصیف کرد.

میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، نیز در بیانیه‌ای از این توافق استقبال کرد. عبدالله بوحبیب، وزیر خارجه لبنان، گفت که ارتش این کشور همزمان با عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی، دست‌کم ۵۰۰۰ نیرو در جنوب لبنان مستقر خواهد کرد.

در همین حال نتانیاهو گفت که آماده اجرای آتش‌بس است اما به هرگونه نقض آن توسط حزب‌الله پاسخ شدید خواهد داد.

او افزود که این آتش‌بس به اسرائیل اجازه می‌دهد بر تهدید جمهوری اسلامی ایران تمرکز کند، به ارتش فرصت استراحت و تأمین مجدد تجهیزات بدهد و حماس که با حمله از غزه به اسرائیل سال گذشته باعث جنگ شد، را منزوی کند.

اسراییل لبنان

بنیامین نتانیاهو گفت: «با هماهنگی کامل با ایالات متحده، ما آزادی کامل نظامی خود را حفظ می‌کنیم. اگر حزب‌الله توافق را نقض کند یا تلاش برای تجدید تسلیحات کند، به شدت پاسخ خواهیم داد.»

او افزود که حزب‌الله، که هم‌پیمان حماس است، به طور قابل توجهی ضعیف‌تر از آغاز درگیری شده است.

او اظهار داشت: «ما آنها را دهه‌ها به عقب رانده‌ایم، رهبران اصلی‌شان را از بین برده‌ایم، بیشتر موشک‌ها و راکت‌هایشان را نابود کرده‌ایم، هزاران جنگجو را از بین برده‌ایم و زیرساخت‌های سال‌ها ترور در نزدیکی مرزمان را از بین برده‌ایم.»

یک مقام ارشد آمریکایی، که با شرط ناشناس ماندن با خبرنگاران صحبت می‌کرد، گفت ایالات متحده و فرانسه به سازوکاری با نیروهای حافظ صلح یونیفل ملحق خواهند شد که با ارتش لبنان برای جلوگیری از نقض احتمالی آتش‌بس همکاری می‌کند. این مقام اضافه کرد که نیروهای آمریکایی اعزام نخواهند شد.

جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی در دولت بایدن، به شبکه سی‌ان‌ان گفت که واشنگتن هرگونه نقض این توافق را به دقت زیر نظر خواهد داشت.او افزود: «اجرای این توافق کلیدی است و ما نسبت به هرگونه تلاش برای مختل کردن آنچه که دو طرف به عنوان بخشی از این فرآیند امروز متعهد شده‌اند، بسیار هوشیار خواهیم بود.»

بایدن، که در ژانویه از سمت خود کنار می‌رود، گفت که دولت او همچنان برای دستیابی به یک آتش‌بس دشوار و توافق برای آزادی اسرا در غزه و همچنین توافقی برای عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی تلاش خواهد کرد.

در ساعات منتهی به آتش‌بس، درگیری‌ها شدت گرفت و اسرائیل حملات هوایی خود در بیروت و دیگر نقاط لبنان را تشدید کرد، و به گفته مقامات بهداشتی، حداقل ۱۸ نفر کشته در این عملیات شدند.

ارتش اسرائیل گفت که «عناصر مدیریت مالی حزب‌الله» از جمله یک دفتر تبادل پول را هدف قرار داده است.

حزب‌الله نیز به حملات موشکی خود به اسرائیل ادامه داد.

علیاء ابراهیم، مادری با دو دختر دوقلو از روستای جنوبی قعقیعت‌السنابر، که نزدیک به سه ماه پیش به بیروت گریخته بود، ابراز امیدواری کرد که مقامات اسرائیلی که دیدگاه‌های متناقضی در مورد آتش‌بس ارائه کرده‌اند، به این توافق وفادار بمانند. او گفت: «نیمی از روستای ما را نابود کردند. در همین چند ثانیه قبل از اعلام آتش‌بس، نیمی از روستای ما را نابود کردند.» او افزود: «به امید خدا بتوانیم به خانه‌ها و سرزمین خود بازگردیم.»

اسراییل لبنان

بر اساس یک نظرسنجی که توسط کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل انجام شد، ۳۷ درصد از اسرائیلی‌ها موافق آتش‌بس بودند، در حالی که ۳۲ درصد مخالف آن بودند.

مخالفان این توافق در اسرائیل شامل رهبران مخالف و رؤسای شهرهای نزدیک مرز اسرائیل و لبنان هستند که خواهان منطقه حائل خالی از سکنه در سمت لبنان هستند.

هر دو دولت لبنان و حزب‌الله تأکید کرده‌اند که بازگشت غیرنظامیان آواره به جنوب لبنان یکی از اصول کلیدی این توافق است.

ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت اسرائیل و یکی از اعضای راست‌گرای کابینه نتانیاهو، در پلتفرم ایکس گفت که این توافق بازگشت اسرائیلی‌ها به خانه‌هایشان در شمال را تضمین نمی‌کند و ارتش لبنان توانایی مقابله با حزب‌الله را ندارد.او اظهار داشت: «برای خروج از لبنان، ما باید کمربند امنیتی خود را داشته باشیم.»