به گزارش اکوایران، یکی از گروه‌های قدرتمند عراقی که با محور مقاومت تحت رهبری ایران هم‌پیمان است، اعلام کرده که از نیروهای بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه حمایت خواهد کرد‌. نیروهای اسد زیر حمله گسترده شورشیان و تکفیری‌هایی قرار دارند که بخش‌هایی از دومین شهر بزرگ سوریه را از آن خود کرده‌اند.

به نوشته نیوزویک، حمله غافلگیرکننده نیروهای شورشی و تکفیری سوریه از روز چهارشنبه توسط گروه اسلام‌گرای هیئت تحریرالشام که پیش‌تر به جبهه النصره معروف بود و دیگر گروه‌های مخالف، از جمله گروه ارتش ملی سوریه که از حمایت ترکیه برخوردار است، آغاز شد. تا روز جمعه، شورشیان وارد شهر کلیدی حلب شدند و در روز شنبه به نظر می‌رسید حملات خود را به سمت جنوب، خصوصاً به سمت شهر حما ادامه می‌دهند.

تشدید درگیری‌ها و مقاومت اسلامی عراق

این تحولات بزرگترین تغییرات سرزمینی سال‌های اخیر در جنگ داخلی سوریه به شمار می‌آید. این وقایع همچنین در بحبوحه جنگ منطقه‌ای دیگری اتفاق افتاده که میان اسرائیل و محور مقاومت تحت رهبری ایران در حال وقوع است. در حالی که درگیری‌ها در سوریه ادامه دارد و تنها چند روز پس از آتش‌بس میان ارتش اسرائیل و حزب‌الله لبنان آغاز شد، جنبش نُجَبا، یک گروه مقاومت عراقی که تجربه عملیات در جنگ داخلی سوریه و نبردهای جاری علیه اسرائیل را دارد، آمادگی خود برای بسیج نیروها به منظور حمایت از اسد را اعلام کرد.

النجبا کتائب حزب الله عراق

حسین الموسوی، سخنگوی جنبش نُجَبا در گفتگویی با نیوزویک اظهار داشت: «موضع ما همیشه و همچنان یکپارچه در حمایت از وحدت جبهه‌ها و محور مقاومت در برابر هر حمله‌ای بوده که ممکن است علیه منطقه صورت گیرد». او حمله ناگهانی شورشیان و تکفیری‌ها را در خدمت منافع ایالات متحده و اسرائیل در جهت تفرقه‌افکنی در اتحاد هم‌پیمانان ایران دانست.

الموسوی افزود: «ما از ابتدا و همچنان آگاه بوده‌ایم که طرح صهیونیستی و آمریکایی و هم‌پیمانانشان همواره در پی بی‌ثبات‌کردن منطقه تحت بهانه‌ها و توجیهات واهی خواهند بود». او ادامه داد: «همچنین می‌دانیم گروه‌های تروریستی مسلح که به اعتراف کاخ سفید، محصول خود ایالات متحده هستند، مطابق با اراده آمریکا حرکت می‌کنند و قصد دارند برای کاهش فشار بر اسرائیل و پرت‌کردن حواس جامعه بین‌المللی، جبهه جدیدی را از طریق تنش‌های بیشتر باز کنند و شکست و ضرر عظیم اسرائیل و حامیانش را پوشش دهند».

در عراق، محور مقاومت توسط گروه‌های غیردولتی مختلف که تحت پرچم مقاومت اسلامی عراق فعالیت می‌کنند، نمایندگی می‌شود. برخی از این گروه‌ها که اکنون علیه اسرائیل و نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه موشک و پهپاد شلیک می‌کنند، پیش‌تر با شورشیان، از جمله گروه تروریستی داعش هیئت تحریرالشام درگیر بوده‌اند.

آمریکا سوریه

الموسوی گفت: «ما اجازه نخواهیم داد که این گروه‌ها دوباره ظاهر شوند و امنیت و ثبات عراق را تهدید کنند». وی خاطرنشان کرد: «ما بهترین حامی و یاور مردم برادر سوریه خواهیم بود تا در برابر این گروه‌های جنایتکار که می‌خواهند امنیت و ثبات ملت‌ها را به هم بریزند، بایستند».

همزمان با ورود شورشیان به شهر حلب در روز جمعه، ارتش اسرائیل ادعا کرد: «یک حمله هوایی علیه زیرساخت‌های نظامی در نزدیکی گذرگاه‌های مرزی سوریه و لبنان که به طور فعال توسط حزب‌الله برای انتقال سلاح از سوریه به لبنان استفاده می‌شد، انجام داده است».

هیچ اشاره‌ای به ارتباط این حملات با تحولات شمال سوریه نشده است. ارتش اسرائیل مرتباً حملات هوایی به مواضع مرتبط با ایران و دفاع هوایی سوریه انجام داده است.

مقامات واشنگتن همچنین نسبت به حمله شورشیان که با تعطیلات روز شکرگزاری در ایالات متحده هم‌زمان بود، سکوت اختیار کردند. کاخ سفید بعداً در روز شنبه بیانیه‌ای صادر کرد و اسد را به دلیل «امتناع از شرکت در فرآیند سیاسی طبق قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل و همچنین تکیه بر روسیه و ایران» مسئول دانست و در عین حال، بر تروریستی‌بودن گروه تکفیری هیئت التحریرالشام دوباره صحه گذاشت. شان سَوِت، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: «ایالات متحده به همراه شرکای خود خواستار کاهش تنش‌ها، حفاظت از غیرنظامیان و گروه‌های اقلیت و فرآیند سیاسی جدی و معتبری است که بتواند برای همیشه، این جنگ داخلی را با توافقی سیاسی مطابق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت پایان دهد».

شورش سوریه

او افزود: «ما همچنین کاملاً از پرسنل ایالات متحده و مواضع نظامی ایالات متحده دفاع خواهیم کرد که همچنان برای اطمینان از عدم ظهور دوباره داعش در سوریه حیاتی است».

از متحدان چه خبر؟

مقامات ایرانی، روسی و ترکیه‌ای در پی پیشروی شورشیان درگیر دیپلماسی سطح‌بالا هستند، در حالی که جنگنده‌های روسی حملات هوایی علیه مواضع شورشیان انجام داده‌اند.

قرار است سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه به دمشق سفر کند. رسانه‌های ایرانی همچنین گزارش داده‌اند که یک فرمانده از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که ارتباطات با گروه‌های محور مقاومت در منطقه را هماهنگ می‌کند، در جریان حمله شورشیان هدف ترور قرار گرفته است.

روسیه سوریه

اسد در زمان این حمله در مسکو بود، اما طبق گزارش‌ها به دمشق بازگشته است. او در روز شنبه با محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق و محمد بن زاید آل نهیان، رئیس‌جمهور امارات تلفنی گفتگو کرد. هر دو مقام حمایت خود از اسد را اعلام داشتند و رئیس‌جمهور سوریه در این تماس‌ها گفت که دولتش «به دفاع از تمامیت ارضی خود در برابر تروریست‌ها و حامیانشان ادامه می‌دهد و قادر است با کمک دوستان و متحدان خود آن‌ها را شکست داده و نابود کند».

همان روز، وزارت دفاع سوریه گزارش‌های مربوط به پیشروی‌های بیشتر شورشیان در شهرهای خارج از حلب را رد کرد و تأکید داشت که نیروهای سوری در حال بازآرایی به منظور انجام یک ضدحمله هستند.

آماده‌باش کردهای سوریه

در این میان، نیروهای دموکراتیک سوریه، یک گروه کُرد که تحت حمایت ایالات متحده بوده و مدیریت منطقه خودمختار شمال و شرق سوریه را بر عهده دارد نیز درگیر شده‌اند. این نیروها گاهی با ارتش سوریه و متحدانش درگیر می‌شوند و گاهی با آن‌ها همکاری دارند، به ویژه زمانی که هر دو طرف گروه‌های تکفیری همچون هیئت تحریرالشام و گروه‌های وابسته به ترکیه مانند ارتش ملی سوریه را دشمن مشترک می‌دانند.

شورش سوریه

در بیانیه‌ای که روز جمعه منتشر شد، فرهاد شامی، سخنگوی دموکراتیک سوریه ترکیه را به طراحی حمله شورشیان در شمال غرب سوریه متهم کرد و از آمادگی برای مداخله در صورت لزوم خبر داد. شامی گفت: «طرح حمله به شمال غرب سوریه توسط ترکیه طراحی شده که قصد دارد طرح‌های خود را با همکاری جبهه‌النصره اجرا کند».

او افزود: «تحولات در شمال غرب سوریه حساس بوده و ما به آن اهمیت می‌دهیم و به دقت آن را رصد می‌کنیم. هر چه که پیش آید، اولویت ملی و اخلاقی ما دفاع از مردم و مناطق خود است. بنابراین، هرگاه لازم باشد، برای دفاع از مردم خود وارد عمل خواهیم شد».

آتش‌افروزی آمریکایی

از سال ۲۰۱۵، ایالات متحده از نیروهای دموکراتیک سوریه به عنوان پیش‌قراول محلی در برابر داعش حمایت کرده و پیش از آن نیز تکفیری‌ها و شورشیانی که در سال ۲۰۱۱ علیه اسد وارد جنگ شده بودند را مسلح کرد. حدود ۱۰۰۰ سرباز آمریکایی هنوز در شمال شرقی سوریه تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه و در پایگاه‌های نظامی جنوب غربی که توسط گروه ارتش آزاد سوریه اداره می‌شود، حضور دارند.

شورش سوریه

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه بارها به روابط ایالات متحده با نیروهای دموکراتیک سوریه انتقاداتی داشته زیرا آنکارا این گروه را شاخه‌ای از حزب کارگران کردستان پ‌ک‌ک می‌داند. در حالی که تمرکز رسمی عملیات ایالات متحده در سوریه بر مبارزه با داعش بوده، اما ایالات متحده پ‌ک‌ک را نیز یک سازمان تروریستی می‌داند.

در طول دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، او همچنین دستور چندین دور حملات هوایی به گروه‌های متحد ایران را صادر کرده که در محور مقاومت عراق و سوریه فعالیت می‌کنند و در پاسخ به حملات علیه نیروهای آمریکایی انجام شده‌اند.

گروه‌های مقاومت عراق بارها تهدید کرده‌اند که حملات علیه پرسنل و پایگاه‌های آمریکایی را تشدید خواهند کرد، مگر اینکه ایالات متحده نیروهای خود را از عراق خارج کند.