به گزارش اکوایران، اسرائیل بزرگ‌ترین موج حملات هوایی خود در سراسر لبنان را از زمان توافق آتش‌بس با حزب‌الله در هفته گذشته انجام داد و دست‌کم ۱۱ نفر را در روز دوشنبه کشت. این حملات پس از آن انجام شد که حزب‌الله مجموعه‌ای از موشک‌ها را به‌عنوان هشدار درباره آنچه نقض آتش‌بس توسط اسرائیل خوانده، شلیک کرد.

این موشک‌ها ظاهراً برای اولین بار از زمان اجرایی شدن آتش‌بس ۶۰ روزه در چهارشنبه گذشته، نیروهای اسرائیلی را هدف قرار دادند. این آتش‌بس شکننده به‌منظور پایان دادن به بیش از یک سال جنگ بین حزب‌الله و اسرائیل برقرار شده بود، جنگی که بخشی از یک درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر ناشی از جنگ ویرانگر اسرائیل و حماس در غزه است.

به گزارش اسوشیتدپرس، در ایالات متحده، رئیس‌جمهور منتخب، دونالد ترامپ، خواستار آزادی فوری اسرای اسرائیلی در غزه شد و در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که اگر این گروگان‌ها پیش از آغاز ریاست جمهوری او در ماه ژانویه آزاد نشوند، «تاوان سنگینی در کار خواهد بود.»

مشخص نبود که آیا ترامپ تهدید به دخالت مستقیم ارتش ایالات متحده در جنگ جاری اسرائیل در غزه کرده است یا خیر. ایالات متحده تاکنون حمایت نظامی و دیپلماتیک مهمی به اسرائیل در طول این درگیری تقریباً ۱۵ ماهه ارائه کرده است.

تبادل جدید آتش، آتش‌بس لبنان را تهدید می‌کند

وزارت بهداشت لبنان اعلام کرد که یک حمله هوایی اسرائیل به روستای حاریس در جنوب این کشور پنج نفر را کشته و دو نفر را زخمی کرده است، در حالی که حمله دیگری به روستای طَلوسا چهار نفر را کشته و دو نفر دیگر را زخمی کرده است.

ارتش اسرائیل شب دوشنبه یک سری حملات هوایی را علیه آنچه که نیروهای حزب‌الله، زیرساخت‌ها و پرتاب‌کننده‌های موشک در سراسر لبنان توصیف کرده، انجام داد. این حملات در واکنش به شلیک دو موشک توسط حزب‌الله به سمت کوه دوف، منطقه‌ای مورد مناقشه که توسط اسرائیل تصرف شده و در لبنان به مزارع شبعا معروف است، انجام شد. اسرائیل اعلام کرد که این موشک‌ها به مناطق باز برخورد کردند و هیچ تلفاتی گزارش نشده است.

حزب‌الله در بیانیه‌ای اعلام کرد که مواضع نظامی اسرائیل را در این منطقه به‌عنوان یک «پاسخ دفاعی و هشداردهنده» پس از آنچه «تکرار نقض توافق آتش‌بس توسط اسرائیل» خوانده، هدف قرار داده است. حزب‌الله افزود که شکایات به میانجی‌گران مسئول نظارت بر آتش‌بس، «برای توقف این نقض‌ها بی‌فایده بوده است.»

اسرائیل اعلام کرده که حملاتش در پاسخ به نقض‌های مشخص حزب‌الله بوده و طبق توافق آتش‌بس، حق دارد پاسخ دهد.

رئیس مجلس لبنان، نبیه بری، اسرائیل را متهم کرد که در روزهای اخیر بیش از ۵۰ بار آتش‌بس را با انجام حملات هوایی، تخریب خانه‌ها در نزدیکی مرز و نقض حریم هوایی لبنان، نقض کرده است.

اقتصاد لبنان

مقامات ایالات متحده که همراه با فرانسه آتش‌بس را میانجی‌گری کردند و ریاست کمیسیونی برای نظارت بر رعایت توافق را بر عهده دارند حملات اسرائیل را کم‌اهمیت جلوه دادند. جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، گفت: «به‌طور کلی، آتش‌بس برقرار است.»

او به خبرنگاران گفت: «ما از ده‌ها حمله به یک یا دو حمله در روز رسیده‌ایم. ما تلاش می‌کنیم و خواهیم دید چه می‌توانیم انجام دهیم تا این تعداد به صفر برسد.»

براساس توافق، حزب‌الله 60 روز فرصت دارد تا نیروها و زیرساخت‌های خود را از جنوب لبنان خارج کند. در این مدت، نیروهای اسرائیلی نیز باید به طرف خود از مرز عقب‌نشینی کنند.

همین حالا گروگان‌ها را آزاد کنید!

در همین حال ترامپ در یک پست در سایت تروث، از مبارزان فلسطینی خواست همه حدود 100 گروگان اسرائیلی که هنوز در غزه در دست حماس هستند را آزاد کنند، که به نظر می‌رسد حدود دو سوم آن‌ها زنده هستند.

اگر این کار انجام نشود، ترامپ گفت: «مسئولان با شدت بیشتری از هر کسی که در تاریخ طولانی و پرحادثه ایالات متحده آمریکا مورد حمله قرار گرفته است، مورد ضربه قرار خواهند گرفت. همین حالا گروگان‌ها را آزاد کنید!»

افزایش نگرانی‌ها از گرسنگی در غزه

در همین حال، نگرانی‌ها درباره گرسنگی در غزه در حال افزایش است.

میزان غذاهایی که اسرائیل وارد می‌کند در دو ماه گذشته کاهش چشمگیری داشته است، که این کاهش با تصمیم یکشنبه سازمان ملل برای توقف ارسال کمک‌ها از گذرگاه اصلی به دلیل تهدید حملات گروه‌های مسلح به کاروان‌ها تشدید شده است.

کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که قحطی در بخش شمالی غزه که نیروهای اسرائیلی تقریباً از ابتدای اکتبر آن را به طور کامل محاصره کرده‌اند، در حال وقوع است. گفته می‌شود که آنها در آنجا با مبارزان حماس که دوباره جمع شده‌اند، در حال جنگ هستند.

خانواده‌های آواره در خیابان‌های شهر غزه چادرهایی برپا کرده‌اند که اطراف آنها پر از زباله است. بیلال معروف، 55 ساله، گفت که او و 11 عضو خانواده‌اش از حمله اسرائیل «برهنه و بدون کفش» فرار کردند.

او گفت: «هیچ چیزی نداشتیم. گرسنگی و تشنگی ما را کشت، و هیچ پولی نداشتیم، نه لباس، نه تشک. نه پتو,»

جنگ غزه

ارتش اسرائیل اعلام کرد که در شب یکشنبه 40 کامیون حاوی 600 تن آرد برای برنامه جهانی غذا وارد نوار غزه در جنوب کرد، و همچنین 16 کامیون مواد غذایی دیگر وارد شدند.

اسرائیل گفته است که در حال تلاش برای افزایش جریان کمک‌ها است. در ماه نوامبر، تعداد کامیون‌های انسانی که اسرائیل اجازه ورود به غزه را داده است افزایش یافته است.

اما سطح کمک‌ها همچنان تقریباً در پایین‌ترین حد خود در طول ۱۵ ماه جنگ باقی مانده است.

برنامه جهانی غذا تنها توانست در ماه نوامبر به حدود ۳۰۰,۰۰۰ فلسطینی در سراسر نوار غزه کمک ارسال کند، که این امر به دلیل ادامه عملیات‌های نظامی اسرائیل و غارت کاروان‌ها بود.

در یک کمپ پناهندگان در شهر مرکزی غزه، دیرالبلح، فلسطینی‌ها در صف‌هایی ایستاده بودند تا چند قرص نان برای خانواده‌های خود بخرند. با افزایش قیمت آرد به دلیل کمبود، نانوایان، زنان آواره از شمال، توانایی پخت نان کمتری دارند و خانواده‌ها قادر به خرید نان کمتری هستند.

یکی از نانوایان، وفا العطار، گفت: «آن‌ها نان‌ها را بین بچه‌هایشان تقسیم می‌کنند، روزی یک قرص نان.»

در هممین حال ایالات متحده و لبنان دوشنبه به کاخ سفید اطلاع دادند که علیرغم تشدید تنش‌ها در مرز، متعهد به توافق آتش‌بس هستند و می‌خواهند آن را ادامه دهند.

نظارت بر آتش‌بس

به گفته مقامات ایالات متحده، دولت بایدن نگران است که آتش‌بس شکننده در لبنان پس از تبادل آتش اخیر اسرائیل و حزب‌الله در روزهای اخیر از هم بپاشد. دولت بایدن نگرانی خود را به اسرائیلی‌ها در خصوص چندین حمله اخیر آن‌ها در لبنان ابراز کرده است. یک مقام آمریکایی به اکسیوس گفت: «اسرائیلی‌ها در روزهای اخیر بازی خطرناکی می‌کنند.»

جو بایدن

وزیر امور استراتژیک اسرائیل، رون درمر، دوشنبه در کاخ سفید با مشاور امنیت ملی، جیک سالیوان، دیدار کرد و به او گفت که اسرائیل می‌خواهد آتش‌بس را حفظ کند. سالیوان به درمر گفت که اسرائیل طبق قوانین بین‌المللی حق دارد از خود در برابر تهدیدات مستقیم از لبنان دفاع کند.

در همین حال مشاور ارشد رئیس‌جمهور بایدن، آموس هوخشتاین، دوشنبه با مقامات لبنانی و اسرائیلی صحبت کرد که بر تعهد خود به آتش‌بس تأکید کردند.

هوخشتاین به مقامات اسرائیلی و لبنانی گفت که مکانیسم نظارت بر آتش‌بس تحت رهبری ایالات متحده باید از نقض‌ها مطلع شود تا بتواند به آن‌ها رسیدگی کند.

فرماندهی مرکزی ایالات متحده سنتکام در بیانیه‌ای اعلام کرد ژنرال آمریکایی، جاستین جفرز، هفته گذشته به بیروت رسید تا به عنوان رئیس مشترک نظامی برای پیاده‌سازی و نظارت بر مکانیسم آتش‌بس فعالیت کند. این مکانیسم همچنین شامل افسران نظامی فرانسوی و نمایندگان نیروهای مسلح لبنان، ارتش اسرائیل و نیروهای موقت سازمان ملل در لبنان (UNIFIL) خواهد بود.