به گزارش اکوایران، تهاجم شگفت‌انگیز شورشیان سوری و تصرف حلب شایعاتی را به راه انداخته است مبنی بر این که اوکراین نقشی در برنامه‌ریزی عملیات علیه دولت دمشق متحد روسیه داشته است.

در طول سال‌ها، اطلاعات اوکراین ویدیوهایی را منتشر کرده که به‌طور احتمالی تخریب و حملات علیه روس‌های مستقر در شمال سوریه را نشان می‌دهند.

به گزارش میدل‌ایست‌آی، این حملات اغلب شامل پهپادهای «کامیکازه» بوده است، تکنولوژی که اوکراین از زمان حمله روسیه در سال 2022 در استفاده از آن برتری دارد.

بسیاری از ناظران در ترکیه معتقدند استفاده از پهپادهای کامیکازه به شورشیان سوری در مقابله با نیروهای بشار اسد در روزهای اخیر مزیت قابل توجهی داده است.

این پهپادها به شورشیان این امکان را دادند که فراتر از خط آتش هدف بگیرند، و با حملات هماهنگ، وسایل نقلیه زرهی را بی‌اثر کرده و باعث فروپاشی خطوط جبهه شوند.

یک حساب تلگرام معروف طرفدار کرملین حتی حمله غافلگیرکننده را با عملیات کورسک اوکراین مقایسه کرد که در آن بخش بزرگی از خاک روسیه در یک تهاجم غیرمنتظره در ماه اوت به تصرف درآمد.

در یک سال گذشته، مقامات روسی بارها اوکراین را متهم به ارائه پهپادهای کامیکازه به شورشیان سوری در ادلب و آموزش مبارزان از هیئت تحریر الشام (HTS) کرده‌اند که شاخه سابق القاعده است و هدایت آخرین تهاجم را بر عهده دارد.

الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور روسیه در امور سوریه، اخیراً ادعا کرد که مسکو شواهدی از حضور متخصصان اداره اطلاعات دفاعی اوکراین (GUR) در ادلب دارد.

به گفته لاورنتیف، این متخصصان اوکراینی به مبارزان آموزش داده‌اند که چگونه خودشان پهپاد بسازند.

شورش سوریه

دیگر مقامات روسی، از جمله سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه و روزنامه وابسته به دولت سوریه، الوطن، پیشتر نیز ادعا کرده‌اند که تماس‌های مداوم بین کیریلو بودانوف، رئیس اطلاعات دفاعی اوکراین، و هیات تحریر الشام وجود داشته است. این ادعاها شامل استقرار منابع اطلاعاتی اوکراین در ادلب است.

یک منبع ترکیه‌ای که با وضعیت آشنا است به نشریه «الشرق الاوسط» گفت که هیات تحریر الشام برای به‌دست آوردن یا توسعه پهپادهای کامیکازه به کمک اوکراین وابسته نیست، زیرا بازار سیاه گزینه‌های زیادی از جمله قاچاق از ترکیه را ارائه می‌دهد.

اگرچه مقامات ترکیه هرگونه دخالت در این عملیات را رد می‌کنند، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد آنکارا در مراحل برنامه‌ریزی کمپین شورشیان نقش کلیدی داشته است. به گفته این منبع «در منطقه و در ترکیه تولیدکنندگان زیادی برای پهپادهای کامیکازه وجود دارند.»

جیهات آرساپیک، سردبیر مجله اینتلیجنت ریپورت و خبرنگار طولانی‌مدت در سوریه، معتقد است که گروه‌های شورشی سوری مانند گردان فالکون (ال‌شاهین) نیازی به کمک خارجی قابل توجه برای انجام چنین حملاتی ندارند.

آرساپیک گفت: «گردان فالکون به مدت 10 سال است که از پهپاد استفاده کرده و آن‌ها را توسعه داده است. آن‌ها می‌توانند قطعات یدکی از چین و مناطق دیگر وارد کنند و اکنون از پهپادهای توربو جت استفاده می‌کنند.»

یک مقام اوکراینی که خواست نامش فاش نشود تایید کرد که در طول یک سال گذشته، میان کی‌یف و شورشیان سوری تعاملاتی صورت گرفته است.

با این حال، این مقام ادعا کرد که کمک اوکراین به این تهاجم حداقل بوده است.

جالب است که ریبار، حساب تلگرامی نزدیک به وزارت دفاع روسیه، این مسئله را تایید کرد.

این حساب گفت: «اولاً، اعضای اطلاعات دفاعی اوکراین به ادلب سفر کرده‌اند، اما آن‌ها تنها مدت زمان کوتاهی در آنجا ماندند، نه به اندازه کافی برای آموزش اپراتورهای پهپاد.»

«ثانیاً، هیات تحریر الشام مدت‌هاست که برنامه پهپاد خود را دارد و شبه‌نظامیان در سال 2023 حتی یک هواپیمای جت را به نمایش گذاشته‌اند. پهپادهای حمله دیگر منحصر به فرد یا غیرقابل دسترس نیستند و بدون کمک خارجی، حتی شورشیان در میانمار از آن‌ها استفاده می‌کنند.»

آنتون مارداصوف، پژوهشگر غیر مقیم در اندیشکده موسسه خاورمیانه، می‌گوید شایعات در مورد نقش اطلاعاتی اوکراین در تهاجم شورشیان مشابه گزارش‌هایی است که ادعا می‌کردند کی‌یف به شورشیان توارگ در مالی کمک کرده تا گروه شبه‌نظامی روسی واگنر را شکست دهند.

مارداصوف اشاره کرد که «تماس‌های معمول اطلاعاتی» بین اوکراین و شورشیان توارگ، که به‌دلیل حمایت واگنر از دولت مالی ایجاد شده بود، «به‌عنوان روابط عمیق اوکراین با گروه‌های شورشی جلوه داده شد.»

او افزود: «البته، اطلاعات اوکراین با تعدادی از گروه‌های مخالف در ادلب تماس داشت، اما این همکاری به همین اندازه محدود بود.»