به گزارش اکوایران، مقابله اقتصاد جهانی با دولت آینده ترامپ از این هفته به طور جدی آغاز شد. فدرال رزرو ایالات متحده کاهش کمتری در نرخ بهره پیش‌بینی کرد و سایر بانک‌های مرکزی بزرگ نیز احتیاط خود را در قبال تصمیمات نرخ بهره آینده نشان دادند.

به گزارش رویترز، فدرال رزرو طبق انتظار در روز چهارشنبه نرخ بهره را کاهش داد، در حالی که در پایان سال جلسات متعدد بانک‌های مرکزی از اتاوا و فرانکفورت تا توکیو و لندن برگزار شد؛ موضوعی که عدم اطمینان زیاد، در آستانه ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در سال جدید نشان داد.

اما مقامات فدرال رزرو پیش‌بینی‌های خود را در مورد کاهش نرخ بهره به دلیل تورم کاهش دادند و جروم پاول، رئیس فدرال رزرو گفت که برخی از مقامات در حال ارزیابی این هستند که تعرفه‌های برنامه‌ریزی‌شده ترامپ، کاهش مالیات‌ها و محدودیت‌های مهاجرت چگونه ممکن است بر سیاست‌ها تأثیر بگذارد.

نتیجه این شد که بانکداران مرکزی ایالات متحده پیش‌بینی‌های خود را برای رشد اقتصادی سال آینده بالاتر از آنچه قبلاً پیش‌بینی کرده بودند، اما تورم به مراتب بالاتر، اصلاح کردند.

همانطور که پیش‌بینی می‌شد، بانک انگلستان روز پنجشنبه نرخ بهره اصلی خود را بدون تغییر در ۴.۷۵ درصد نگه داشت و گفت که باید به رویکرد تدریجی خود در کاهش نرخ‌ها ادامه دهد.

اندرو بیلی، رئیس بانک انگلستان گفت: «با توجه به عدم اطمینان زیاد در اقتصاد، ما نمی‌توانیم تعهد بدهیم که چه زمانی یا به چه میزان نرخ‌ها را در سال آینده کاهش خواهیم داد.»

در آسیا، بانک ژاپن نرخ‌های بهره فوق‌العاده پایین را حفظ کرد، زیرا تهدید سیاست‌های ترامپ سایه‌ای بر اقتصاد وابسته به صادرات انداخته است.

کازوئو اوده، رئیس بانک ژاپن در کنفرانس خبری گفت: «عدم اطمینان درباره سیاست‌های دولت جدید آمریکا وجود دارد، بنابراین ما باید تأثیر آن را با دقت بیشتری بررسی کنیم.» او افزود که سیاست‌های تجاری و مالی ترامپ تأثیر زیادی بر اقتصاد جهانی و بازارهای مالی خواهد داشت.

یک نظرسنجی از کسب‌وکارهای ژاپنی که هفته گذشته توسط رویترز منتشر شد نشان داد که نزدیک به سه‌چهارم انتظار دارند ترامپ تأثیر منفی بر کار آنها بگذارد، موضوعی که مقامات بانک ژاپن ممکن است مجبور شوند آن را در نظر بگیرند.

بانک مرکزی نروژ نیز نرخ بهره خود را در سطح بالای ۴.۵۰ درصد و در بالاترین سطح خود در ۱۶ سال گذشته ثابت نگه داشت و بر ریسک جنگ تجاری میان ایالات متحده و چین تأکید کرد. این بانک گفت: «افزایش تعرفه‌ها احتمالاً رشد اقتصادی جهانی را کاهش خواهد داد، اما پیامدهای آن برای پیش‌بینی قیمت‌ها در نروژ نامشخص است.»

بانک مرکزی سوئد نیز طبق انتظار نرخ بهره کلیدی خود را یک چهارم درصد کاهش داد و آن را به ۲.۵۰ درصد رساند، اما گفت که اکنون دلایلی برای احتیاط بیشتر در کاهش نرخ‌ها در اوایل ۲۰۲۵ می‌بیند.

دونالد ترامپ

آشفتگی

قبل از تصمیم فدرال رزرو، بانک مرکزی اروپا و بانک مرکزی کانادا هفته گذشته نرخ‌های بهره خود را کاهش داده بودند. پیش‌بینی می‌شود که هر دو در سال ۲۰۲۵ سیاست‌های تسهیلی بیشتری اتخاذ کنند.

اگرچه ترامپ ممکن است در حاشیه افکار مقامات فدرال رزرو قرار داشته باشد، اما او در اتاوا نقطه تمرکز اصلی بود. وزیر دارایی کانادا، کریستیا فریلند، پس از درگیری با جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، در خصوص نحوه برخورد با تعرفه‌های احتمالی ایالات متحده در دولت بعدی آمریکا از سمت خود استعفا داد.

فریلند گفت تهدید تعرفه‌های جدید ایالات متحده پس از هشدار ترامپ مبنی بر اعمال عوارض ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک، یک خطر جدی است.

تعرفه‌ها فقط در صورتی افزایش پیدا نمی‌کنند که دو همسایه جریان مهاجران و فنتانیل به ایالات متحده را محدود کنند.

کریستیا فریلند در نامه‌ای به ترودو که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، نوشته بود: «این بدان معناست که امروز باید منابع مالی خود را حفظ کنیم تا برای یک جنگ تعرفه‌ای احتمالی ذخایر لازم را داشته باشیم. این یعنی اجتناب از حقه‌های سیاسی پرهزینه که به سختی قادر به تحمل آن‌ها هستیم.»