به گزارش اکوایران، در حالی که متحدان اروپایی کی‌یف مشغول زمینه‌سازی برای مذاکرات توقف جنگ اوکراین و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید هستند، همچنین به طور جدی ایده استقرار نیرو در اوکراین در صورت دستیابی به توافقی با روسیه را بررسی می‌کنند.

به نوشته واشنگتن پست، احتمال حضور نیروهای زمینی اروپایی در اوکراین پس از پایان جنگ با روسیه، در نشست چهارشنبه‌شب ناتو که به میزبانی مارک روته، دبیرکل این سازمان با حضور رهبران اروپایی و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین در بروکسل برگزار شد، مورد بحث قرار گرفت. این موضوع همچنین در دیدار دونالد ترامپ با زلنسکی و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در پاریس مطرح شد.

بر اساس اظهارات مقاماتی که در جریان این مذاکرات قرار گرفته‌اند، ترامپ به این ایده ابراز علاقه کرده است. با این حال، مشخص نیست که دولت جدید ایالات متحده از چنین طرحی حمایت کند، زیرا سیاست‌های آن هنوز در حال شکل‌گیری است.

در ماه فوریه و زمانی که مکرون گفت احتمال استقرار نیروهای غربی در اوکراین را رد نمی‌کند، بسیاری از پایتخت‌های اروپایی واکنش منفی شدیدی نشان دادند. اما اکنون رهبران این کشورها مایل به بررسی استقرار نیروها هستند، البته اگر این امر در چهارچوب توافق آتش‌بس انجام بگیرد. آن‌ها این رویکرد را گزینه‌ای برای ارائه تضمین‌های امنیتی به اوکراین در شرایطی که عضویت این کشور در ناتو دست‌نیافتنی به نظر می‌رسد و همچنین راهی برای تضمین حضور در مذاکرات پایان جنگ مسکو علیه کی‌یف می‌دانند. این ایده همچنین با تأکید ترامپ بر افزایش سهم اروپا در امور دفاعی همخوانی دارد.

ضرورت طراحی راه‌حلی پایدار

کامیل گِرَند، معاون سابق دبیرکل ناتو و عضو ارشد شورای روابط خارجی اروپا بیان کرد: «باید به دنبال راه‌حلی بود که برای اوکراینی‌ها نیز قابل‌قبول‌تر باشد». او افزود: «توافق بر سر استقرار نیروها پس از جنگ می‌تواند به روس‌ها نشان دهد که نباید این درگیری را از سر بگیرند و به آمریکایی‌ها نیز این پیام را برساند که اروپایی‌ها در این مسئله دخیل بوده و جدی عمل می‌کنند».

این مذاکرات همچنین تحت تأثیر این واقعیت قرار دارد که اوکراین با چشم‌اندازی تیره در میدان نبرد مواجه بوده و ممکن است مذاکرات آتش‌بس شامل امتیازات ارضی دردناکی برای کی‌یف باشد. همسایگان اروپایی اوکراین و متحدانش می‌خواهند پیش از ورود به مذاکرات، به این کشور اهرم فشار بدهند و در عین حال، منافع دفاعی خود را در هر توافقی تضمین کنند.

یک دیپلمات اروپایی گفت: «اکنون بسیاری از پایتخت‌ها به صورت کاملاً مشخصی، سناریوهای مذاکرات و چگونگی ارائه تضمین‌های امنیتی را بررسی می‌کنند. باید این مسئله را اکنون روشن کنیم، زیرا اگر می‌خواهیم در مذاکرات تأثیرگذار باشیم، باید به ایالات متحده بگوییم که حاضر به انجام چه اقداماتی هستیم». او اضافه کرد: «آنچه واقعاً باید طراحی کنیم، راه‌حلی پایدار است».

ایده‌ای در حال شکل‌گیری

خصوصاً از آنجایی که صلح همچنان هدفی دور از دسترس بوده، گفتگوها هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارند، چرا که کرملین به دنبال تثبیت دستاوردهای خود است. با این حال، مقاماتی که در این مذاکرات شرکت دارند، اظهار داشتند که ایده در دست بررسی این بوده که گروهی از کشورهای اروپایی نیرویی تشکیل دهند تا به حفظ آتش‌بس کمک کرده یا عاملی بازدارنده در برابر هرگونه حمله احتمالی روسیه باشند.

این نیرو تحت پرچم ناتو شکل نخواهد گرفت، زیرا این امر نیازمند اجماع میان اعضای این ائتلاف است و از دید روسیه، غیرقابل‌قبول به نظر می‌رسد.

در حالی که این ایده که توسط امانوئل ماکرون مطرح شده، از سوی بریتانیا و کشورهای حوزه بالتیک و اسکاندیناوی مورد توجه قرار گرفته، هنوز مشخص نیست که کدام پایخت‌ها آمادگی اعزام نیرو را خواهند داشت، چه تعداد نیرو فرستاده خواهد شد و مأموریت این نیروها چه خواهد بود.

یکی از مسائل کلیدی این بوده که در صورت حمله روسیه به این نیروها چه اتفاقی رخ خواهد داد. یک مقام رسمی که در این مشورت‌ها شرکت داشته، اظهار داشت: «دیدگاه‌های متعددی وجود دارد اما هنوز تصمیمی گرفته نشده است».

به گفته گرند، این نیرو احتمالاً باید کاری فراتر از «فقط ثبت نقض‌های آتش‌بس» انجام دهد اما نباید تا حدی پیش برود که «مسئولیت نگه‌داشتن خط مقدم به عهده آن‌ها باشد». او افزود: «البته، چیزی که همه می‌خواهند از آن اجتناب کنند، حضور نیروهایی شبیه کلاه‌آبی‌هایی است که تنها یک اسلحه کمری دارند و باید در صورت وقوع اتفاقی فرار کرده یا پنهان شوند».

تحلیلگران و مقامات بر این باورند که نیرویی معنادار به ده‌ها هزار سرباز نیاز خواهد داشت. در حالی که مقامات اروپایی اذعان دارند احتمالاً حضور نیروهای آمریکایی منتفی است، تأکید می‌کنند که حمایت سیاسی و لجستیکی ایالات متحده حیاتی خواهد بود.

با این حال، آن‌ها مطمئن نیستند که انتظار چه نوع حمایتی را می‌توانند داشته باشند. ترامپ وعده داده که این درگیری را سریعاً پایان دهد، اما جزئیات کمی درباره چشم‌انداز خود ارائه کرده است. بر اساس گفتگوهای انجام‌شده پس از انتخابات، دیپلمات‌های اروپایی و ناتو می‌گویند که به نظر می‌رسد او هنوز به یک طرح خاص متعهد نشده است.

روز پنجشنبه، زلنسکی در بروکسل به خبرنگاران گفت امیدوار است که ترامپ «در کنار ما باشد».

تضمین‌های امنیتی

رئیس‌جمهور اوکراین از پیشنهاد حضور نیروها استقبال کرده و از دیگر کشورها خواسته تا به این تلاش بپیوندند و گفته که این اقدام می‌تواند «به پایان جنگ کمک کند». او معتقد است که این اقدام باید همراه با یک مسیر روشن برای عضویت در ناتو انجام بگیرد و نه به جای آن. از نظر کی‌یف، تنها عضویت در ناتو می‌تواند حفاظت لازم را که در بند دفاع مشترک این ائتلاف تضمین شده، فراهم آورد. زلنسکی در بروکسل گفت: «بحث‌کردن فقط با رهبران اروپایی غیرممکن است، زیرا تضمین‌های واقعی برای ما، چه در حال حاضر و چه در آینده، ناتو است».

با این حال، دعوتنامه برای عضویت، چه رسد به خود عضویت، در ائتلاف نظامی غرب همچنان دور از دسترس است. زیرا تردیدهایی از سوی متحدانی مانند ایالات متحده و آلمان و مخالفت‌هایی از سوی کشورهایی مانند مجارستان که به کرملین نزدیک هستند، وجود دارد. یک دیپلمات ارشد ناتو گفت: «تضمین امنیتی مطمئنی که آن‌ها به دنبالش هستند، عضویت در ناتو بوده، اما همه ما می‌دانیم که این یک فرآیند است». او افزود: «در این میان، شما به نوعی تضمین امنیتی دیگر نیاز دارید و این می‌تواند حضور نیروهای اروپایی باشد. بنابراین برنامه‌ریزی نظامی محتاطانه‌ای در حال انجام است».

دیدگاه روسیه

مقامات روسیه همچنان موضع حداکثری خود را حفظ کرده و از اوکراین می‌خواهند از پیوستن به ناتو صرف‌نظر کند، اراضی مورد مناقشه را واگذار کند و از نیروی نظامی خود به طور قابل‌توجهی بکاهد.

ولادیمیر پوتین در کنفرانس خبری روز پنجشنبه گفت که ممکن است مذاکره در مورد توافق را بررسی کند، اما کی‌یف را به امتناع از نشستن پای میز مذاکره متهم کرد.

او در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است پیشنهادهای آتش‌بس را بررسی کند، گفت که باید «صد بار» درباره برنامه‌های ارائه‌شده از سوی غرب فکر کند، زیرا آن‌ها اساساً یکی از طرف‌های جنگ هستند. پوتین گفت: «اگر حتی برای یک هفته متوقف شویم، به دشمن فرصتی می‌دهیم تا موقعیت‌های خود را تقویت کرده، استراحت کند و تجهیزات و مهمات لازم را دریافت کند».

با این حال، برخی مقامات اروپایی معتقدند که ممکن است حضور نیرویی پساجنگ در اوکراین برای مسکو مسئله‌ساز نبوده و احتمالاً قابل‌قبول‌تر از موضوع عضویت در ناتو باشد. اما هنوز برای قضاوت زود است. بالاتر از همه، وضعیت میدان نبرد عاملی تعیین‌کننده در مذاکرات احتمالی خواهد بود.