به گزارش اکوایران، نماینده روسیه در زمینه کنترل تسلیحات روز جمعه به دولت منتخب دونالد ترامپ هشدار داد که از از سرگیری آزمایش‌های هسته‌ای خودداری کند و گفت مسکو گزینه‌های خود را در پاسخ به مواضع «بسیار خصمانه» واشنگتن بررسی خواهد کرد.

به گزارش رویترز، از سرگیری آزمایش‌های هسته‌ای توسط دو قدرت هسته‌ای بزرگ جهان، دوران جدید و پرخطری را  تقریباً 80 سال پس از آن که ایالات متحده نخستین بمب هسته‌ای را در آلاموگوردو، نیومکزیکو، در جولای 1945 آزمایش کرد، آغاز خواهد کرد.

روسیه، ایالات متحده و چین همگی در حال مدرن‌سازی عمده زرادخانه‌های هسته‌ای خود هستند، در حالی که پیمان‌های کنترل تسلیحات دوران جنگ سرد بین اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده در حال فروپاشی هستند.

در پیامی روشن به واشنگتن، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه که بر کنترل تسلیحات نظارت دارد، گفت ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود موضع رادیکالی در خصوص پیمان جامع منع آزمایش‌های هسته‌ای (CTBT) اتخاذ کرده بود.

ریابکوف در مصاحبه‌ای با روزنامه کامرسانت روسیه گفت: «وضعیت بین‌المللی در حال حاضر بسیار دشوار است و سیاست‌های آمریکا در جنبه‌های مختلف امروز برای ما بسیار خصمانه است.»

او افزود: «بنابراین از گزینه‌های ما برای اقدام به نفع امنیت و تدابیر و اقداماتی که باید انجام دهیم، و ارسال پیام‌های سیاسی مناسب، هیچ چیز حذف نخواهد شد.»

در طول دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ (2017-2021)، دولت او در مورد امکان انجام نخستین آزمایش هسته‌ای آمریکا از سال 1992 بحث کرد.

در سال 2023، ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه رسماً تصویب پیمان جامع منع آزمایش‌های هسته‌ای (CTBT) را لغو کرد و کشورش را هم‌راستا با ایالات متحده قرار داد.

پیمان جامع منع آزمایش‌های هسته‌ای در سال 1996 توسط روسیه امضا و در سال 2000 تصویب شد. ایالات متحده این پیمان را در سال 1996 امضا کرد اما آن را تصویب نکرد.

آزمایش هسته‌ای؟

برخی از کارشناسان کنترل تسلیحات نگرانی‌هایی دارند که ایالات متحده در حال حرکت به سمت بازگشت به آزمایش هسته‌ای به عنوان راهی برای توسعه سلاح‌های جدید و همزمان ارسال پیامی به رقبای خود مانند روسیه و چین است.

روسیه با 5,580 کلاهک هسته‌ای و ایالات متحده با 5,044، بزرگترین قدرت‌های هسته‌ای جهان هستند و تقریباً 88٪ از تسلیحات هسته‌ای جهان را در اختیار دارند. چین حدود 500 کلاهک هسته‌ای دارد.

طبق گزارش سازمان ملل، در پنج دهه بین سال‌های 1945 تا پیمان جامع منع آزمایش‌های هسته‌ای در سال 1996، بیش از 2,000 آزمایش هسته‌ای انجام شد که 1,032 مورد آن توسط ایالات متحده و 715 مورد آن توسط اتحاد جماهیر شوروی صورت گرفت.

روسیه پس از فروپاشی شوروی تاکنون هیچ آزمایش هسته‌ای انجام نداده است. آخرین آزمایش شوروی در سال 1990 انجام شد.

پوتین گفته است که روسیه آزمایش سلاح هسته‌ای را در صورتی که ایالات متحده چنین اقدامی کند، در نظر خواهد گرفت. ماه گذشته، پوتین آستانه انجام حمله هسته‌ای را در پاسخ به یک دامنه وسیع‌تر از حملات متعارف و پس از آن که مسکو اعلام کرد اوکراین با موشک‌های اتکمز ساخت ایالات متحده به عمق روسیه حمله کرده است، کاهش داد.

طبق گفته انجمن کنترل تسلیحات از زمان فروپاشی اتحاد شوروی در سال 1991، تنها تعداد کمی از کشورها اقدام به آزمایش سلاح‌های هسته‌ای کرده‌اند. ایالات متحده آخرین آزمایش هسته‌ای خود را در سال 1992 انجام داد، چین و فرانسه در سال 1996، هند و پاکستان در سال 1998، و کره شمالی در سال 2017.