به گزارش اکوایران، ناتو روز جمعه اعلام کرد که پس از خرابکاری‌های مشکوک در کابل‌های برق زیردریایی و چهار خط اینترنت در این هفته، حضور خود را در دریای بالتیک افزایش خواهد داد. هم‌زمان، استونی، عضو ناتو، یک عملیات دریایی برای حفاظت از یک خط برق موازی آغاز کرد.

فنلاند روز پنجشنبه کشتی‌ای را که حامل نفت روسیه بود، توقیف کرد. این کشتی مظنون به ایجاد قطعی در کابل برق زیردریایی «استلینک 2» و خطوط فیبر نوری بین فنلاند و استونی  بود. فنلاند روز جمعه اعلام کرد که از ناتو درخواست کمک کرده است.

کشورهای حوزه دریای بالتیک پس از مجموعه‌ای از قطعی‌ها در کابل‌های برق، خطوط ارتباطی و خطوط لوله گاز از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022 در حالت آماده‌باش بالا هستند، هرچند تجهیزات زیردریایی ممکن است به دلایل فنی یا حوادث دچار مشکل شوند.

الکساندر استاب، رئیس‌جمهور فنلاند، در یک کنفرانس خبری اعلام کرد: «ما با استونی توافق کرده‌ایم و همچنین به دبیرکل ناتو، مارک روته، اعلام کرده‌ایم که خواهان حضور قوی‌تر ناتو هستیم.»

روت در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «ناتو حضور نظامی خود را در دریای بالتیک تقویت خواهد کرد.»

گارد ساحلی سوئد نیز اعلام کرد که نظارت بر تردد کشتی‌ها را برای حفاظت از تأسیسات زیردریایی حیاتی افزایش داده و هواپیماها و کشتی‌هایی را برای هماهنگی با نیروی دریایی سوئد و کشورهای دیگر به کار گرفته است.

کرملین روز جمعه گفت که توقیف کشتی حامل نفت روسیه توسط فنلاند، نگرانی چندانی برای مسکو ندارد. روسیه در گذشته هرگونه دخالت در حوادث زیرساختی دریای بالتیک را رد کرده است.

استونی اعلام کرد که نیروی دریایی خود را برای حفاظت از کابل زیردریایی «استلینک 1» که همچنان عملیاتی است، مستقر کرده است. مارگوس تساخکنا، وزیر امور خارجه استونی، در شبکه اکس گفت: «اگر تهدیدی علیه زیرساخت‌های حیاتی زیردریایی در منطقه ما وجود داشته باشد، پاسخی نیز خواهد بود.»

تساخکنا همچنین روز پنجشنبه اظهار داشت که آسیب به تأسیسات زیردریایی در این منطقه اکنون به‌قدری مکرر شده که باور کردن این که همه این موارد ناشی از حوادث یا ناوبری ضعیف است، دشوار است.

این حوادث نیاز به به‌روزرسانی قوانین دریایی چندصدساله برای ممنوعیت صریح آسیب به زیرساخت‌های زیردریایی را برجسته می‌کند. وزیر دادگستری استونی روز جمعه به رویترز گفت: «این امر باید در قوانین لحاظ شود.»

قطع برق کابل 658 مگاواتی استلینک 2 از ظهر چهارشنبه به وقت محلی آغاز شد و تنها کابل 358 مگاواتی استلینک 1 بین فنلاند و استونی را در حال فعالیت باقی گذاشت.

محققان فنلاندی معتقدند که کشتی توقیف‌شده – یک کشتی با پرچم جزایر کوک به نام «ایگل اس» – ممکن است با کشیدن لنگر خود بر بستر دریا، باعث این آسیب شده باشد. این یکی از چندین حادثه مشابه در سال‌های اخیر بوده است.

ناوگان سایه

رئیس‌جمهور فنلاند اعلام کرد توقیف کشتی ایگل اس برای جلوگیری از خسارت‌های بیشتر ضروری بوده است. او اظهار داشت: «اگر این کشتی با لنگر روی بستر دریا به حرکت خود ادامه می‌داد، خسارت بیشتری وارد می‌شد.»

سرویس گمرک فنلاند معتقد است این کشتی بخشی از آنچه به‌عنوان «ناوگان سایه» شناخته می‌شود، است. این ناوگان شامل نفتکش‌های قدیمی است که برای دور زدن تحریم‌ها در فروش نفت روسیه فعالیت می‌کنند.

پلیس فنلاند روز جمعه اعلام کرد که در حال بررسی کشتی ایگل اس به اتهام «خرابکاری شدید» است و اعضای خدمه آن مورد بازجویی قرار گرفته‌اند. همچنین، پلیس اعلام کرد که گارد مرزی فنلاند با انجام بازرسی‌های زیرآبی در این تحقیقات کمک خواهد کرد.

پتری اورپو، نخست‌وزیر فنلاند، روز پنجشنبه گفت هنوز برای تعیین نقش احتمالی روسیه در آسیب وارد شده به کابل‌های زیردریایی زود است.

این قطعی ممکن است در ماه‌های زمستان قیمت برق را افزایش دهد، اما مانع از جداسازی برنامه‌ریزی‌شده استونی، لتونی و لیتوانی از شبکه برق مشترک دوران شوروی با روسیه و بلاروس در فوریه نخواهد شد.

لتوانی روز جمعه اعلام کرد نیروی دریایی این کشور پس از این حادثه، نظارت و گشت‌زنی در دریای بالتیک را افزایش داده است.

پلیس سوئد همچنان در حال انجام تحقیقات جنایی درباره نقض دو کابل مخابراتی دریای بالتیک در ماه گذشته است و یک کشتی چینی که از روسیه حرکت کرده بود را به‌عنوان مظنون احتمالی معرفی کرده است.

به‌طور جداگانه، پلیس‌های فنلاند و استونی همچنان در حال بررسی آسیب وارده به خط لوله گاز Balticconnector و چند کابل مخابراتی دیگر در سال گذشته هستند. در این حادثه نیز یک کشتی چینی که از روسیه آمده بود، به‌عنوان مظنون نام برده شده است.