نقض آتشبس در جنوب لبنان؛ توافق حزبالله و اسرائیل در خطر است؟
اکوایران: یک ماه پس از اجرایی شدن توافق آتشبس در لبنان، اسرائیل با ادامه نقض خاک و حریم هوایی لبنان، از دوره آتشبس برای پیشروی، تخریب و ورود به مناطقی استفاده کرده است که پیش از این ممکن نبود.
به گزارش اکوایران، یک ماه پس از اجرایی شدن توافق آتشبس میان لبنان و اسرائیل در تاریخ ۲۷ نوامبر، تنشها همچنان بالاست. اسرائیل با ادامه نقض خاک و حریم هوایی لبنان، از دوره آتشبس برای پیشروی، تخریب و ورود به مناطقی که در جریان درگیریها با حزبالله غیرقابل دسترسی بودند، سوء استفاده کرده است.
در این میان، کمیته نظارت که وظیفه تضمین اجرای توافق را بر عهده دارد، نتوانسته این تخلفات را مهار کند. به نظر میرسد که آتشبس تنها توسط حزبالله و ارتش لبنان رعایت میشود.
به نوشته العربی الجدید، این توافق که شامل ۱۳ ماده است، خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان طی ۶۰ روز را الزامی کرده و به آوارگان اجازه بازگشت میدهد. با این حال، بیش از ۳۰۰ مورد نقض توسط اسرائیل ثبت شده است. در پاسخ به این اقدامات، حزبالله در تاریخ ۲ دسامبر تنها یک عملیات هشداردهنده دفاعی علیه روستای «رویسات العالم» در کفرشوبا انجام داد و هشدار داده است که اگر این تخلفات ادامه یابد، اقداماتی بیشتری انجام خواهد داد.
روز پنجشنبه، نیروهای اسرائیلی به منطقه «وادی الحجیّر»، یکی از پایگاههای حزبالله در هفت کیلومتری مرز، پیشروی کردند. به گزارش خبرگزاری ملی لبنان، در این حمله از سلاحهای سنگین استفاده شد که باعث شد ساکنان روستای قنطره مجبور به فرار شوند.
ارتش لبنان در واکنش به این اقدام، دسترسی به این منطقه را مسدود کرده و حضور خود را در آنجا تقویت کرده است. همچنین گزارش شده که نیروهای اسرائیلی یک شهروند لبنانی به نام «حسام فواز» را در منطقه تبنین، هنگام رفتن به محل کارش در پایگاه یونیفل، ربودهاند.
ارتش لبنان در بیانیهای نقضهای اسرائیل را محکوم کرده و اظهار داشت: «دشمن اسرائیلی به نقض توافق آتشبس، تجاوز به حاکمیت و شهروندان لبنانی، و تخریب روستاها و شهرهای جنوب لبنان ادامه میدهد.»
در همین حال، دفتر نخستوزیر نجیب میقاتی گزارشهایی را که مدعی بودند اسرائیل از طریق میانجیها به لبنان اطلاع داده قصد دارد فراتر از دوره ۶۰ روزه آتشبس در جنوب لبنان باقی بماند، تکذیب کرد.
در بیانیه دفتر نخستوزیری آمده است: «این اطلاعات کاملاً نادرست است. موضع قاطع نخستوزیر میقاتی که به تمامی طرفهای ذیربط، بهویژه ایالات متحده و فرانسه – میانجیهای توافق آتشبس- ابلاغ شده، بر ضرورت اعمال فوری فشار بر دشمن اسرائیلی برای خروج از اراضی اشغالشده لبنان، توقف نقضها و پایان دادن به اقدامات تجاوزکارانه تأکید دارد.»
میقاتی افزود: «این موضعگیری روز گذشته در مذاکرات گسترده دیپلماتیک و نظامی برای تضمین خروج دشمن از مناطق قنطره، عدشیت، القُصیر، و وادی الحجیّر در جنوب لبنان، تکرار شد.» او اشاره کرد که این موضع همچنین در نشست کمیته امنیتی پنججانبه در روز سهشنبه گذشته مطرح شده است.
پهپادهای اسرائیلی نیز به نقض حریم هوایی لبنان، بهویژه در جنوب این کشور، ادامه میدهند. یک حمله هوایی در منطقه بقاع، نخستین حمله از این نوع از زمان آغاز آتشبس به شمار میآید.
وزارت بهداشت لبنان گزارش داده که از ۲۸ نوامبر تاکنون، ۲۷ نفر در اثر حملات هوایی اسرائیل کشته و ۲۶ نفر زخمی شدهاند.
در همین حال، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، در ریاض با ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان، دیدار کرد تا درباره همکاریهای نظامی و تحولات لبنان گفتوگو کنند.
ژنرال عون یکی از نامزدهای اصلی برای ریاستجمهوری لبنان است. انتخابات این مقام قرار است در تاریخ ۹ ژانویه برگزار شود.
آیا اسرائیل قصد ماندن در لبنان را دارد؟
در بیانیهای در روز پنجشنبه، نیروی حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان (یونیفیل) از هر دو طرف خواست تا از سازوکار تازهتأسیس که طبق توافق حاصل شده ایجاد شده است، برای پرداختن به مسائل باقیمانده استفاده کنند.
یونیفیل خواستار خروج بهموقع نیروهای اسرائیلی و استقرار نیروهای مسلح لبنان در جنوب لبنان شد و بر اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ بهعنوان «مسیر جامعی به سوی صلح» تأکید کرد. این نیرو اعلام کرد که بهطور نزدیک با ارتش لبنان همکاری میکند. این ارتش تلاشهای خود را برای استخدام نیرو و استقرار مجدد یگانها در جنوب تسریع کرده است.
نیروی بینالمللی اعلام کرد که آماده ایفای نقش خود در حمایت از هر دو طرف برای انجام تعهداتشان و نظارت بر پیشرفت است و تأکید کرد: «اطمینان از اینکه منطقه جنوب رود لیتانی عاری از هرگونه نیروی مسلح، تجهیزات یا تسلیحات بهجز آنچه متعلق به دولت لبنان و یونیفیل است، و احترام به خط آبی حفظ میشود».
با این حال، رسانههای اسرائیلی در روز پنجشنبه گزارش دادند که ارتش اسرائیل ممکن است فراتر از مهلت مقرر برای خروج در جنوب لبنان باقی بماند و ادعای نقضهای آتشبس توسط حزبالله را مطرح کردند.
مقامات ارشد اسرائیلی اظهار داشتند که خروج به شرایطی از جمله استقرار ارتش لبنان در امتداد مرز و عقبنشینی حزبالله به شمال رود لیتانی بستگی دارد.
نیروهای اسرائیلی همچنین مانع بازگشت ساکنان به روستاهای مرزی شده و در حال ساخت زیرساختهای نظامی در این مناطق هستند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اسارت اولین نیروی رزمی کره شمالی توسط اوکراین
-
بازگشت به عصر وحشت؛ آزمایشهای هستهای جدید در راه است؟
-
رنگ بازار سبز خواهد ماند؟ تغییر مسیر سرمایه گذاری در بورس
-
دود افزایش حقوق 30 درصدی کارمندان حداقل بگیر در چشم کارگران میرود؟/ نگرانی از اثر تصمیم مجلس بر تعیین مزد توسط شورای عالی کار
-
نگرانی خودروسازان از رفتن نیما
-
مانماهان سینگ؛ معمار آزادسازی اقتصاد هند
-
پاسخ یک مقام دولت رئیسی به وزارت نفت: مصوبه مازوت به تابستان ارتباطی ندارد
-
تشدید جنگ هیبریدی روسیه و اروپاِ؛ اتهام خرابکاری مسکو در کابلهای زیردریایی
-
پیشنهاد مهم به دولت برای رفع ناترازی/ به جای قیمت بنزین؛ از هزینهها شروع کند