به گزارش اکوایران، دیپلمات‌های ارشد از خاورمیانه و اروپا روز یک‌شنبه وارد پایتخت عربستان سعودی شدند تا درباره مسائل سوریه گفت‌وگو کنند. این در حالی است که قدرت‌های جهانی بر کاهش تحریم‌ها و تحکیم ثبات پس از سقوط بشار اسد تاکید می‌کنند.

رفع تحریم‌ها

به نوشته خبرگزاری فرانسه، به گفته تحلیلگران، عربستان سعودی، بزرگ‌ترین اقتصاد خاورمیانه، پس از سرنگونی اسد توسط شورشیان تحت رهبری اسلامگرایان در ماه گذشته، به دنبال افزایش نفوذ خود در سوریه است. یک مقام سعودی به این خبرگزاری گفته که این مذاکرات شامل نشستی با مقامات عرب و هم‌چنین گردهمایی گسترده‌تری است که شامل ترکیه، فرانسه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل نیز می‌شود.

احمد الشرع، رهبر جدید سوریه، که تحت هدایت رهبری او گروه‌های شورشی ائتلافی اسد را سرنگون کردند، بر کاهش تحریم‌ها فشار می‌آورد. اسعد الشیبانی، وزیر امور خارجه، نماینده دولت او در مذاکرات ریاض است.

در پی جنگ داخلی در این کشور از سال 2011، قدرت‌های غربی، از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا، تحریم‌هایی را علیه دولت اسد اعمال کردند. بیش از 13 سال درگیری منجر به کشته شدن بیش از نیم میلیون سوری، تخریب زیرساخت‌ها، فقیر شدن مردم و فرار میلیون‌ها نفر از خانه‌های خود از جمله به مقصد اروپا شد.

وزارت خزانه داری ایالات متحده دوشنبه گذشته اعلام کرد که اعمال محدودیت‌هایی که بر خدمات ضروری مانند انرژی و بهداشت تاثیر می‌گذارد، کاهش می‌دهد. اما مقامات آمریکایی می گویند که قبل از هر گونه کاهش گسترده تحریم‌ها، منتظر پیشرفت خواهند بود.

اجلاس ریاض درباره سوریه

کاجا کالاس، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، روز جمعه گفت که اگر حاکمان جدید سوریه برای تشکیل یک دولت فراگیر که از اقلیت‌ها محافظت می‌کند، اقدامات لازم را انجام دهند، این اتحادیه می‌تواند لغو تحریم ها را آغاز کند. قرار است وزرای خارجه اروپا در 27 ژانویه برای بررسی این موضوع دیدار کنند.

کالاس روز یکشنبه به خبرنگاران در ریاض گفت، اولویت‌های احتمالی برای امداد عبارتند از «آن دسته از تحریم‌هایی که مانع ساخت کشور، دسترسی به خدمات بانکی و  مواردی از این دست می‌شوند». او گفت: «اگر ما ببینیم که تحولات در جهت درست پیش می‌رود، آماده انجام گام‌های بعدی هستیم».

آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان به خبرنگاران در ریاض گفت که دولت او خواهان یک «رویکرد هوشمندانه» است که کمک‌ها را به سوری‌ها برساند. او گفت: «تحریم‌ها علیه سرسپردگان اسد که در طول جنگ داخلی مرتکب جنایات جدی شدند، باید به قوت خود باقی بماند... سوری‌ها اکنون به مزایای انتقال قدرت مانند سرپناه و مراقبت های پزشکی نیاز دارند». طبق گزارش سازمان ملل، از هر 10 سوری هفت نفر به کمک نیاز دارند.

سعودی وارد می‌شود

عربستان سعودی در سال 2012 روابط خود را با دولت اسد قطع کرده و برای مدت‌ها به شکل آشکار از برکناری اسد حمایت می‌کرد. با این حال، این کشور در سال 2023 میزبان نشست اتحادیه عرب بود که در آن از اسد برای بازگشت به عرصه منطقه استقبال شد.

در ماه جاری، پادشاهی سعودی غذا، سرپناه و تجهیزات پزشکی را از طریق زمین و هواپیما به سوریه فرستاد. ریاض اکنون در حال مذاکره برای چگونگی حمایت از انتقال قدرت در این کشور جنگ‌زده است.

اجلاس ریاض درباره سوریه

آنا جاکوبز، عضو غیر مقیم مؤسسه کشورهای عربی خلیج فارس در واشنگتن گفت: «این اجلاس پیامی را ارسال می‌کند که عربستان سعودی می‌خواهد رهبری هماهنگ‌سازی تلاش‌های منطقه‌ای برای حمایت از بهبود سوریه را به عهده بگیرد». او افزود: «اما سوال بزرگ این است که عربستان سعودی چقدر زمان و چه مقدار منابع را به این تلاش اختصاص خواهد داد؟ و با باقی ماندن بسیاری از تحریم ها‌چه چیزی ممکن است؟»

 مقام سعودی مذکور به خبرگزاری فرانسه گفته که دیدارهای روز یک‌شنبه بیانگر ادامه مذاکرات درباره سوریه پس از اسد است که ماه گذشته در اردن برگزار شد. پس از آن مذاکرات، دیپلمات‌ها خواستار انتقال قدرت به رهبری سوریه برای «تاسیس یک دولت فراگیر، غیر‌فرقه‌گرا و تشکیل شده از طریق یک فرآیند شفاف» شدند.

رقابت برای نفوذ

جان باس معاون وزیر امور خارجه آمریکا نیز قرار است در نشست ریاض شرکت کند که به تازگی در مذاکرات ترکیه در مورد «ثبات منطقه‌ای، جلوگیری از استفاده از سوریه به عنوان پایگاه تروریسم، و تضمین شکست پایدار گروه دولت اسلامی» حضور داشت.

عمر کریم، کارشناس مسائل سیاسی عربستان در دانشگاه بیرمنگام گفت که عربستان سعودی از جمله کشورهایی است که رویکرد محتاطانه‌تری نسبت به دولت جدید سوریه نسبت به ترکیه و قطر اتخاذ می‌کند که اولین کشورهایی بودند که پس از سقوط اسد سفارتخانه‌های خود را در دمشق بازگشایی کردند.

کریم گفت، اما ریاض به طور مثبتی به رهبران جدید در سوریه نزدیک می شود و به دنبال این است که ببیند آیا آن‌ها می‌توانند ثبات را به ارمغان بیاورند و عناصر افراطی‌تر را در صفوف (شان) کنترل کنند.