به گزارش اکوایران، رهبران سیاسی و تجاری جهان پس از یک هفته گفتگوهای مهم در منطقه کوهستانی داووس سوئیس، که بیشتر تحت الشعاع بازگشت دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا قرار داشت، آنجا را ترک کردند.

در اینجا مختصر مسائلی که در این نشست مطرح شد، شرح داده شده است:

 

خاورمیانه

گفتگوهایی جدی در مورد صلح منطقه‌ای مطرح شد، که تحت تاثیر آتش‌بس‌های اسرائیل با حماس و حزب‌الله بود. دوستان و دشمنان تل‌آویو هم‌نظر بودند که اگر کسی بتواند بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، را به توافق بر سر یک دولت فلسطینی وادار کند، آن شخص ترامپ خواهد بود.

به نوشته رویترز، ایران که یکی از اهداف اصلی ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری‌اش بود، از داووس به عنوان فرصتی استفاده کرد تا به جهان اعلام کند که آماده است تا دوباره برای توافق هسته‌ای مذاکره کند، هیچ‌گونه تمایل یا هدفی برای ساخت بمب هسته‌ای ندارد و تهدیدی برای همسایگان یا جهان نیست.

محمد جواد ظریف، معاون رئیس‌جمهور ایران در امور استراتژیک، گفت: «حال زمان آن است که بر اساس فرصت‌ها پیش برویم، نه تهدیدها.»

اوکراین

رهبران جهان و کسب‌وکارها خود را برای آتش‌بس در اوکراین آماده کردند، و ترامپ در پیام ویدئویی از راه دور خود اعلام کرد که می‌خواهد به طور فوری با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدار کند تا برای پایان جنگ نزدیک به سه ساله مذاکره کند.

داووس

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، اعلام کرد که یکی از شروط هر توافقی، حضور یک نیروی صلح‌بان اروپایی حداقل به تعداد ۲۰۰,۰۰۰ نفر در این کشور خواهد بود، خواسته‌ای که روسیه آن را رد کرد. در همین حال، مقامات اوکراینی در حال برنامه‌ریزی برای خصوصی‌سازی‌های گسترده‌تر به منظور جذب سرمایه‌گذاری خارجی در پروژه بازسازی تقریبی ۵۰۰ میلیارد دلاری کشور هستند.

مالی

برای سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی، آزادسازی قوانین در آمریکا احتمالاً منجر به افزایش معاملات در صنایع مختلف، از جمله در بخش مالی و بانک‌ها در آمریکا و اروپا خواهد شد.

در حالی که عبارت «استثناگرایی اقتصادی» یکی از واژه‌هایی بود که در راهروهای داووس برای توصیف سیاست‌های آمریکا در دوران جدید ترامپ مورد استفاده قرار می‌گرفت، سرمایه‌گذاران و بانکداران نسبت به قوت بنیادین اقتصاد آمریکا ابراز اعتماد کردند.

جمعیت کریپتویی‌ها دوباره بخشی از گفتگوهای داووس بودند، اگرچه به برجستگی سال‌های اخیر نبودند.

سؤال برای بسیاری این بود که آیا و چگونه سیستم مالی جهانی ممکن است در پی تحرکات جدید آمریکا در زمینه قوانین مربوط به کریپتو، این بازار را بپذیرد. بسیاری از مدیران اجرایی اشاره کردند که باید منتظر باشند و ببینند.

هوش مصنوعی (AI)

دو سال پس از اینکه چت جی‌پی‌تی توجه جهانیان را جلب کرد، مدیران فناوری و سرمایه‌گذاران می‌گویند که استفاده از عامل‌های هوش مصنوعی برای خودکارسازی برخی وظایف، از جمله کارهای ساده و تکراری، می‌تواند موج جدیدی از پذیرش این فناوری را به راه بیندازد.

از آنجا که مدل‌های هوش مصنوعی به‌خاطر مقیاس و پیچیدگی‌شان به مقادیر زیادی داده نیاز دارند، بخش زیادی از بحث‌های داووس حول زیرساخت‌ها و ژئوپولیتیک مربوط به آن‌ها بود.

پیام مدیران اجرایی آمریکایی این بود که هرچند آمریکا در حال حاضر در زمینه هوش مصنوعی از چین جلوتر است، اما برای حفظ این برتری دولت نیاز به اتخاذ سیاست‌های دوست‌دار فناوری و سرمایه‌گذاری دارد.

جارد کوهن، رئیس موسسه جهانی گلدمن ساکس گفت: «این برمی‌گردد به اینکه آیا آن‌ها می‌توانند ساخت زیرساخت‌ها را به تنهایی انجام دهند یا نه.»

داووس هوش مصنوعی

انرژی

نمایندگان شرکت کننده در داووس، با تحلیل اعلامیه‌های مختلف ترامپ، چشم‌انداز در حال تغییری برای صنعت انرژی می‌بینند.

این اعلامیه‌ها شامل وعده‌هایی برای آزادسازی صنعت انرژی آمریکا به منظور افزایش تولید، تسریع در پروژه‌های گاز طبیعی مایع، تهدید اتحادیه اروپا با تعرفه‌ها در صورتی که این بلوک گاز بیشتری خریداری نکند، اعلام خروج آمریکا از توافقنامه آب و هوایی پاریس و درخواست از عربستان سعودی و اوپک برای کاهش قیمت نفت بود.

انتظار نمی‌رود که خروج واشنگتن از توافق آب و هوایی به طور معناداری بر روند گذار انرژی تأثیر بگذارد، زیرا این روند بیشتر در چین و اروپا دیده می‌شود تا در آمریکا، اما مدیران داووس گفتند که اروپا نیاز دارد تا روند آزادسازی قوانین را سرعت ببخشد تا سرمایه‌گذار‌ها را برای حفظ رقابت‌پذیری خود ترغیب کند.

چین

بازگشت ترامپ به کاخ سفید نگرانی‌های زیادی را در میان مدیران کسب‌وکار و سرمایه‌گذاران چینی به‌وجود آورد، که از بدتر شدن بیشتر روابط دوجانبه بین دو اقتصاد بزرگ جهان ابراز نگرانی کردند.

اما رئیس‌جمهور ایالات متحده به‌طور غیرمنتظره‌ای از تحمیل تعرفه‌ها بر چین در روز اول بازگشتش به قدرت خودداری کرد و در سخنرانی ویدیویی خود در داووس، نیاز خود به کمک چین برای پایان دادن به جنگ اوکراین را مطرح کرد.

این امر باعث شد که برخی به چشم‌انداز آشتی میان واشنگتن و پکن بیندیشند و همزمان از خود بپرسند که این دوره ماه عسل چه مدت طول خواهد کشید.

سرمایه‌گذاران جهانی گفتند که همچنان به دارایی‌های مرتبط با چین علاقه دارند، اما مشتاق هستند که سیاست‌های محرک اقتصادی ملموس‌تری را مشاهده کنند. آن‌ها به‌ویژه مراقب سرنخ‌هایی هستند که نشان دهد پکن چگونه قصد دارد بحران طولانی مدت املاک، بدهی‌های بالای دولت‌های محلی و تقاضای ضعیف مصرف‌کنندگان را حل کند.

داووس

اروپا

رئیس بانک مرکزی اروپا، کریستین لاگارد، چالش‌های اقتصادی جهانی که اروپا با آن‌ها روبرو است را «تهدیدی وجودی» توصیف کرد.

لاگارد گفت: «اگر رهبران اروپایی بتوانند به خود سر و سامانی دهند و به این تهدید وجودی پاسخ دهند، پتانسیل عظیمی برای اروپا وجود دارد که به این چالش پاسخ دهد.»

برخی از مدیران اجرایی اشاره کردند که وعده‌های ترامپ برای کاهش مقررات شرکتی در آمریکا، فشار جدیدی برای بحث‌های طولانی‌مدت اتحادیه اروپا درباره رقابت‌پذیری بیشتر ایجاد کرده است.

به گفته نیکولای تانگن، مدیرعامل بانک مدیریت سرمایه نورگس، «آن‌ها به سرعت در حال کاهش مقررات در ایالات متحده هستند، بنابراین این امر در اروپا نیز مهم‌تر می‌شود.»

رئیس کمیسیون اروپا، اورسولا فون در لاین، در داووس گفت که اتحادیه اروپا می‌خواهد از انتقال شرکت‌های استارت‌آپ نوآورانه به ایالات متحده جلوگیری کند و قصد دارد قوانینی وضع کند که به این شرکت‌ها اجازه دهد به راحتی در 27 کشور اتحادیه اروپا فعالیت کنند.

سایر مدیران اجرایی گفتند که در حالی که لفاظی‌های اتحادیه اروپا در مورد کاهش مقررات امیدوارکننده است، آن‌ها می‌خواهند شاهد اقدام سریع باشند.