به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، اعلام کرد که احتمالاً این ماه با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدار خواهد کرد. او همچنین در اظهاراتی تند، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، را عملاً مقصر حمله مسکو دانست.

ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران پس از اولین دور مذاکرات میان مقامات آمریکایی و روسی که روز سه‌شنبه در عربستان سعودی برگزار شد، نگرانی‌ها درباره عدم حضور اوکراین در این مذاکرات را رد کرد.

به گزارش الجزیره، او در یک کنفرانس خبری در عمارت مارالاگو در پالم بیچ فلوریدا گفت: «فکر می‌کنم که قدرت پایان دادن به این جنگ را دارم و به نظرم اوضاع خیلی خوب پیش می‌رود. اما امروز شنیدم که می‌گویند: ‘خب، ما دعوت نشدیم.’ ببینید، شما سه سال است که درگیر این جنگ هستید. باید آن را تمام می‌کردید.»

او افزود: «اصلاً نباید این جنگ را شروع می‌کردید. می‌توانستید یک توافق انجام دهید. من می‌توانستم برای اوکراین یک توافق انجام دهم.»

ترامپ اعلام کرد که پس از مذاکرات ریاض، به مراتب بیشتر به دستیابی به توافقی برای پایان جنگ اطمینان دارد. این مذاکرات با هدایت مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه برگزار شد.

او گفت: «مذاکرات بسیار خوب پیش رفت. روسیه می‌خواهد کاری انجام دهد، آن‌ها می‌خواهند این وحشی‌گری و بربریت متوقف شود.»

آمریکا روسیه عربستان

در پاسخ به سؤالی درباره حمایت دولتش از درخواست روسیه برای برگزاری انتخابات در اوکراین به عنوان بخشی از هرگونه توافق صلح، ترامپ بدون ارائه مدرک مدعی شد که میزان محبوبیت زلنسکی فقط ۴ درصد است.

او همچنین به تعلیق انتخابات در اوکراین به دلیل حکومت نظامی اشاره کرد و گفت: «می‌دانید، وقتی می‌خواهید جایی در میز مذاکرات داشته باشید، آیا مردم اوکراین نباید بگویند، ‘خیلی وقت است که انتخابات نداشته‌ایم’؟»

او افزود: «این موضوع ربطی به روسیه ندارد. این حرف از سوی من مطرح شده و بسیاری از کشورهای دیگر هم آن را تأیید می‌کنند.»

با این حال، نظرسنجی موسسه بین‌المللی جامعه‌شناسی کی‌یف در دسامبر نشان داد که ۵۲ درصد از مردم اوکراین به زلنسکی اعتماد دارند، هرچند که این میزان نسبت به فوریه، ۱۲ درصد کاهش داشته است.

ترامپ این اظهارات را پس از آن مطرح کرد که زلنسکی اعلام کرد اوکراین می‌خواهد اطمینان حاصل کند که واشنگتن و مسکو پشت سر اوکراین تصمیمی نمی‌گیرند.

زلنسکی در ترکیه، جایی که با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، دیدار داشت، به خبرنگاران گفت: «هیچ تصمیمی درباره پایان جنگ در اوکراین نباید بدون حضور اوکراین اتخاذ شود.»

مذاکرات ریاض: توافق برای آغاز روند پایان دادن به جنگ اوکراین

بر اساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، در مذاکرات روز سه‌شنبه در ریاض، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه توافق کردند که «تیم‌های عالی‌رتبه‌ای را برای کار بر روی مسیری به‌منظور پایان دادن به درگیری در اوکراین در سریع‌ترین زمان ممکن تعیین کنند.»

مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، در گفت‌وگو با خبرنگاران در ریاض تأکید کرد که مذاکرات شامل بحث درباره مرزهای اوکراین و تضمین‌های امنیتی پس از جنگ خواهد بود. او گفت که این مسئله «یک واقعیت عملی» است.

در حالی که نگرانی‌هایی درباره تمایل ترامپ به اعطای امتیازات گسترده به مسکو در جریان مذاکرات وجود دارد، رهبران اروپایی هنوز نتوانسته‌اند واکنش یکپارچه‌ای به این روند داشته باشند.

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، این هفته اعلام کرد که حاضر است نیروهای حافظ صلح به اوکراین اعزام کند.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، گفت که احتمال دارد تعداد محدودی نیرو به مناطقی در خارج از مناطق جنگی اعزام کند.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در روز دوشنبه، هرگونه بحث درباره نیروهای امنیتی پس از جنگ پیش از رسیدن به توافق صلح را «کاملاً نامناسب» خواند.

دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان، نیز گفت که کشورش هیچ برنامه‌ای برای اعزام نیرو به اوکراین ندارد.

قرار است فرانسه روز چهارشنبه میزبان دور دوم مذاکرات میان رهبران اروپایی باشد، زیرا نشست اضطراری روز دوشنبه نتوانست موضعی واحد در این زمینه ارائه دهد.

ترامپ در کنفرانس خبری خود در مارالاگو از اعزام نیروهای حافظ صلح اروپایی به اوکراین حمایت کرد، اما تأکید داشت که نیروهای آمریکایی در این موضوع مداخله نخواهند کرد.

او گفت: «اگر آن‌ها بخواهند این کار را انجام دهند، عالی است. من کاملاً از آن حمایت می‌کنم. اگر بخواهند این کار را انجام دهند، من کاملاً موافقم.»

اوکراین ترکیه

در همین حال دو منبع آگاه به رویترز گفتند که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، سفر خود به عربستان سعودی را به تعویق انداخت تا به نشست روز سه‌شنبه میان مقامات آمریکایی و روسی در ریاض مشروعیت نبخشد.

زلنسکی روز سه‌شنبه در ترکیه اعلام کرد که سفرش به عربستان، که قرار بود روز چهارشنبه انجام شود، به ۱۰ مارس موکول شده است. یکی از منابع آگاه گفت: «(اوکراین) نمی‌خواست به هیچ طریقی به آنچه در ریاض رخ داده، مشروعیت ببخشد.»

زلنسکی همچنین در آنکارا تأیید کرد که به نشست میان مقامات ارشد ایالات متحده و روسیه دعوت نشده است. این نشست شامل وزرای خارجه هر دو کشور بود.

زلنسکی تأکید کرد: «ما نمی‌خواهیم هیچ‌کس بدون ما تصمیمی بگیرد. هیچ تصمیمی درباره پایان جنگ در اوکراین نباید بدون حضور اوکراین اتخاذ شود.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، که در ۲۰ ژانویه روی کار آمد، بارها وعده داده است که جنگ اوکراین را به‌سرعت پایان خواهد داد. او بر آغاز فوری مذاکرات صلح تأکید دارد، اما اظهارات برخی از مقامات ارشد دولتش باعث نگرانی‌هایی درباره طرح‌های او شده است.

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، هفته گذشته به متحدان ناتو گفت که پیوستن اوکراین به این ائتلاف، به‌عنوان بخشی از یک توافق مذاکره‌شده با روسیه، «غیرواقع‌بینانه» است. او همچنین تأکید کرد که امیدواری کی‌یف برای بازپس‌گیری مرزهای بین‌المللی خود «هدفی توهمی» است.

با این حال، هگست روز بعد از اظهاراتش عقب‌نشینی کرد، اما سخنان او نگرانی‌هایی را در میان اوکراینی‌ها ایجاد کرد که آمریکا ممکن است سرنوشت کشورشان را بدون مشورت با آن‌ها رقم بزند.

ترامپ هفته گذشته به‌طور جداگانه با زلنسکی و ولادیمیر پوتین گفت‌وگو کرد. این تماس‌ها باعث شد برخی از متحدان اروپایی اوکراین نگران شوند که ممکن است آن‌ها از روند صلح کنار گذاشته شوند.