به گزاش اکوایران، مقامات آمریکایی و اوکراینی تا بامداد جمعه برای دستیابی به توافقی در مورد ذخایر مواد معدنی اوکراین مذاکره کردند تا از وخامت بیشتر روابط واشنگتن و کیف جلوگیری کنند. یک مقام آمریکایی و منبعی آگاه از این گفتگو به اکسیوس گفتند که این مذاکرات به مرحله حساسی رسیده است.

اختلاف بر سر ذخایر فلزات کمیاب اوکراین، این هفته بحران بزرگی در روابط دو کشور ایجاد کرد. اکنون مقامات دولت ترامپ و برخی از اعضای دولت اوکراین، رئیس‌جمهور ولودیمیر زلنسکی را تحت فشار قرار داده‌اند تا این توافق را امضا کند. 

مواد معدنی کمیابی که موضوع این توافق هستند، ارزشی معادل چندین تریلیون دلار دارند.  

مقام آمریکایی و منبعی آگاه تأکید کردند که تصمیم نهایی بر عهده زلنسکی است و هشدار دادند که در صورت رد این پیشنهاد، بحران میان واشنگتن و کی‌یف تشدید خواهد شد. مقام آمریکایی این وضعیت را «لحظه‌ای سرنوشت‌ساز برای اوکراینی‌ها» توصیف کرد.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه در کنفرانسCPAC  گفت: «رئیس‌جمهور زلنسکی این توافق را امضا خواهد کرد و به‌زودی شاهد آن خواهیم بود.»

زلنسکی در ابتدا پیشنهاد آمریکا را که توسط وزیر خزانه‌داری، اسکات بسنت ارائه شده بود، رد کرد، که باعث خشم ترامپ شد. این پیشنهاد ۵۰٪ از درآمدهای پروژه معدنی را به آمریکا اختصاص می‌داد. زلنسکی نسبت به برخی مفاد این توافق و همچنین عدم ارائه هیچ‌گونه تضمین امنیتی برای اوکراین ابراز نگرانی کرد. آمریکا اوایل این هفته پیشنهادی «بهبود یافته» ارائه داد و اکنون نیز اصلاحات جدیدی را در نظر گرفته است. جزئیات دقیق این پیشنهاد جدید هنوز مشخص نیست.

به گفته مقام آمریکایی درگیر در مذاکرات، دولت ترامپ آخرین نسخه این توافق را پنجشنبه شب برای اوکراین ارسال کرده است. این مقام تأکید کرد که نسخه اصلاح‌شده این توافق، با هدف «بهبود روابط میان آمریکا و اوکراین» تنظیم شده است. او همچنین تأیید کرد که یکی از وزرای کابینه ترامپ اختیار ارائه این پیشنهاد جدید را داشته است اما از افشای نام این مقام خودداری کرد.

فرستاده ویژه آمریکا، کیت کلوگ، همچنان در کی‌یف با مشاوران زلنسکی دیدار می‌کند. کلوگ روز جمعه در شبکه ایکس نوشت که «روز طولانی و فشرده‌ای را با رهبران ارشد اوکراین» گذرانده است و از «مذاکرات طولانی و مثبتی» با زلنسکی خبر داد. او زلنسکی را «رهبر جنگ‌آزموده و شجاع یک کشور درگیر جنگ» توصیف کرد؛ توصیفی کاملاً متفاوت از دیدگاه ترامپ، که زلنسکی را «دیکتاتوری نامحبوب» خوانده بود.