بر اساس آمار تورم کالاهای صادراتی در پاییز ۱۴۰۲؛
پاییز پررونق برای صادرات کشور
اکوایران: بررسی آمار تورم کالاهای صادراتی در پاییز ۱۴۰۲ نشان میدهد ارزش دلاری کالاهای صادراتی کشور در بازارهای بینالمللی نسبت به تابستان و پاییز سال گذشته با افزایش مواجه شده است.
به گزارش اکوایران، مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود تورم کالاهای صادراتی را در پاییز ۱۴۰۲ اعلام کرد. بر این اساس تورم فصلی کالاهای صادراتی به ارزش دلاری نسبت به تابستان افزایش یافته است. همچنین تورم نقطه به نقطه نیز افزایش ارزش کالاهای صادراتی در بازارهای بین المللی نسبت به پاییز سال گذشته نشان میدهد.
مفهوم تورم کالای صادراتی
به افزایش قیمت کالاها تورم گفته میشود که اگر این افزایش قیمت در کالاهای صادراتی باشد آن را به «تورم کالاهای صادراتی» میشناسند.
ارزش کالاهای صادراتی به دو روش ریالی و دلاری قابل اندازهگیری است. ارزش دلاری همان ارزشی است که وقتی کالای تولید داخل را در بازارهای جهانی عرضه میکنیم به آن قیمت به فروش میرسد. زمانی که ارز حاصل از فروش آن کالا در بازارهای جهانی را به داخل کشور وارد میکنیم آن را تبدیل به ریال کرده و ارزش ریالی کالا ایجاد میشود.
برای مثال اگر یک کالای تولید داخل را در بازارهای جهانی عرضه کنیم و به قیمت ۲ دلار بفروشیم ارزش دلاری این کالا ۲ دلار خواهد بود. حال وقتی صادرکننده این پول را به داخل کشور میآورد اگر نرخ دلار ، ۴۰ هزار تومان باشد ارزش هر کالای او به ریال ۸۰ هزار تومان خواهد بود.
حال به هر نسبت قیمت کالاهای صادراتی در بازارهای جهانی (ارزش دلاری) افزایش یابد به همان نسبت ارزش ریالی این کالا نیز افزایش خواهد یافت. پس در شرایط عادی باید نرخ تورم کالاهای صادراتی به ارزش ریالی و دلاری یکسان باشد اما این اتفاق نمیافتد. دلیل آن نیز تغییرات نرخ ارز در کشور است.
برای مثال ممکن است قیمت کالاهای صادراتی از ۲ دلار به یک دلار و ۵۰ سنت دلار افت کند (یعنی تورم کالا به ارزش دلاری منفی باشد) اما ارزش ریالی افزایش یافته و برای مثال به ۹۰ هزار تومان برسد. علت این اتفاق چیزی نیست جز افزایش نرخ دلار بازار از ۴۰ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان. پس با تغییر نرخ ارز تورم کالاهای صادراتی به ارزش ریالی و دلاری عملکردی متفاوت از یکدیگر خواهند داشت.
رشد دلاری ارزش کالاهای صادراتی در پاییز
مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود از ارزش کالاهای صادراتی دلاری در پاییز ۱۴۰۲ اعلام کرد قیمت کالاهای صادراتی در پاییز ۱۴۰۲ نسبت به تابستان و نسبت به پاییز سال گذشته رشد داشته است. این آمار نشان میدهد تورم فصلی این کالاها به ارزش دلاری در پاییز امسال به ۲ درصد رسیده است. در حالیکه این تورم در تابستان منفی ۱.۶ درصد بوده است.
به بیان دیگر ارزش کالاهای صادراتی ایران در بازارهای بینالمللی در تابستان کاهش ۱.۶ درصدی داشته اما در پاییز امسال ۲ درصد افزایش یافته است. به بیان دیگر قیمت کالاهای صادراتی در پاییز سال جاری نه تنها افت قیمت در تابستان را جبران کرده بلکه به سطحی بالاتر رفته است.
طبق این آمارها تورم نقطه به نقطه پاییز ۱۴۰۲ نیز با افزایش نسبت به تابستان مواجه شده است. این تورم در تابستان امسال منفی یک درصد بوده که با افزایش در پاییز امسال به ۳.۴ درصد رسیده است. به بیان دقیقتر قیمت کالاهای صادراتی در بازارهای جهانی در پاییز امسال نسبت به پاییز سال گذشته ۳.۴ درصد افزایش یافته است.
اما این آمارها در تورم سالانه کالاهای صادراتی به ارزش دلاری متفاوت بوده است. بر اساس این آمار تورم سالانه کالاهای صادراتی در تابستان منفی ۱.۹ درصد بوده که با افزایش به منفی ۰۶ درصد در پاییز امسال رسیده است. به عبارتی میانگین قیمت کالاهای صادراتی کشور در ۱۲ ماه منتهی به پاییز ۱۴۰۲ نسبت به میانگین قیمت کالاهای صادراتی در مدت مشابه سال قبل به اندازه ۰.۶ درصد کاهش یافته است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نبرد غولها در میانه بازی بزرگ؛ چگونه پوتین و بن سلمان جهان را به لرزه درآوردند؟
-
معاون سازمان انرژی اتمی: ایران ظرفیت غنی سازی را به شکل قابل ملاحظهای افزایش میدهد/ مجموعهای از سانتریفیوژهای پیشرفته را بکار میگیریم
-
پیام موشکی پوتین به غرب: در جنگ دخالت نکنید!
-
توئیت جدید علی لاریجانی؛ شروط اصلی ایران برای مذاکره با آمریکا
-
ایران وارد فاز مهاجرت عام شده است
-
دستور کار جدید کاخ سفید؛ ترامپ راه پوتین را از تهران جدا میکند؟
-
عزل فرماندار بندر انزلی در پی توهین به اصحاب رسانه؛ ماجرا چه بود؟
-
تشخیص علم و غیرعلم در اقتصاد
-
اعلام رسمی قیمت جدید محصولات سایپا/ بیشترین افزایش قیمت متعلق به کدام خودرو بود؟