معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه: تجارت ایران پس از اسنپ‌بک کاهش نیافته؛ اروپا از ابتدا سهم ناچیزی داشت

حمید قنبری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، در گفت‌وگویی با اشاره به تأثیرات بازگشت تحریم‌ها (اسنپ‌بک) بر تجارت خارجی ایران، تأکید کرد که برخلاف برخی پیش‌بینی‌ها، تجارت کشور با بسیاری از شرکای منطقه‌ای و آسیایی نه‌تنها کاهش نیافته بلکه در مواردی افزایش نیز داشته است.

قنبری با اشاره به تحریم‌های اعمال‌شده از سوی اتحادیه اروپا و بریتانیا گفت: «واقعیت این است که حجم تجارت ما با کشورهای اروپایی پیش از اسنپ‌بک نیز بسیار پایین بوده است. به‌عنوان مثال، طبق سند رسمی منتشرشده توسط دولت بریتانیا، حجم تجارت سالانه این کشور با ایران کمتر از ۱۰ میلیون پوند بوده؛ رقمی که حتی از تجارت روزانه ما با افغانستان یا پاکستان کمتر است.»

وی افزود: «کشورهایی مانند عراق، ترکیه، افغانستان و امارات متحده عربی نه‌تنها تجارت خود را با ایران کاهش نداده‌اند، بلکه در برخی موارد شاهد افزایش حجم مبادلات نیز بوده‌ایم. البته نمی‌توان با قطعیت گفت که هیچ کشوری تجارت خود را کاهش نخواهد داد، اما فضای ناگواری که برخی پس از اسنپ‌بک پیش‌بینی می‌کردند، تاکنون محقق نشده است.»

در ادامه، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه به موضوع FATF و CFT نیز پرداخت و گفت: «پیوستن ایران به این نهادها می‌تواند در شرایط تحریمی به بهبود روابط بانکی کمک کند، هرچند تأثیر آن در سطح بهینه و مطلوب نیست. برخی کشورها مانند روسیه، چین و کشورهای آسیای مرکزی که از تحریم‌های آمریکا تبعیت نمی‌کنند، در صورت رفع موانع FATF، با دست بازتری می‌توانند با ایران همکاری کنند.»

قنبری در پایان تأکید کرد که فروش نفت ایران پس از اسنپ‌بک کاهش نیافته و شواهدی از افت محسوس در این حوزه وجود ندارد.