اکوایران: در حالی که آتش‌بس شکننده در خاورمیانه همچنان برقرار است، موج تازه‌ای از حملات متقابل، اتهامات امنیتی و هشدارهای سیاسی میان ایران و ایالات متحده بار دیگر منطقه را در وضعیت پرتنش قرار داده است؛ وضعیتی که هم‌زمان با توقف مذاکرات صلح، چشم‌انداز دیپلماسی را بیش از پیش مبهم کرده است.

به گزارش اکوایران، تنش‌های میان ایران و ایالات متحده در روزهای اخیر بار دیگر وارد مرحله‌ای از درهم‌تنیدگی نظامی، سیاسی و دیپلماتیک شده است؛ مرحله‌ای که در آن، آتش‌بس شکننده عملاً زیر فشار حملات متقابل، اتهامات امنیتی و توقف گفت‌وگوهای سیاسی قرار گرفته است. مجموعه رویدادهای روز گذشته نشان می‌دهد که خاورمیانه در وضعیت یک «چرخه تنش کنترل‌نشده» قرار گرفته؛ چرخه‌ای که در آن هر اقدام نظامی، بلافاصله با واکنش متقابل و گسترش جغرافیای درگیری همراه می‌شود.

در این دور تازه از تنش‌ها، حملات پهپادی و موشکی، از تنگه هرمز تا فرودگاه بین‌المللی کویت و برخی تأسیسات نظامی در منطقه، به‌صورت زنجیره‌ای ادامه یافته و عملاً مرز میان میدان نبرد و جغرافیای غیرنظامی را کمرنگ کرده است. هم‌زمان، اتهامات متقابل درباره نقش کشورهای منطقه‌ای در پشتیبانی از عملیات نظامی، به‌ویژه علیه کویت و بحرین از سوی ایران، بُعدی دیپلماتیک به بحران افزوده است؛ بُعدی که می‌تواند دامنه تنش‌ها را از سطح نظامی به سطح منطقه‌ای و بین‌المللی ارتقا دهد.

در سوی دیگر، ایالات متحده نیز با تأکید بر «اقدامات دفاع از خود»، حملات خود را در پاسخ به تهدیدات ایران توجیه می‌کند و هم‌زمان مدعی ناکامی حملات متقابل تهران است. این روایت‌های متضاد، نه‌تنها تصویر روشنی از میدان درگیری ارائه نمی‌دهند، بلکه نشان‌دهنده جنگ روایت‌ها در کنار جنگ واقعی هستند؛ جنگی که هم در آسمان و دریا جریان دارد و هم در رسانه‌ها و نهادهای سیاسی.

نکته مهم در تحولات اخیر، توقف عملی روند دیپلماسی است. در حالی که مذاکرات صلح در بن‌بست قرار گرفته، مقامات آمریکایی همچنان از احتمال بازگشت به گفت‌وگو سخن می‌گویند، اما هم‌زمان تحرکات نظامی در منطقه شدت گرفته است. این دوگانگی رفتاری، فضای تصمیم‌گیری را مبهم‌تر کرده و چشم‌انداز کاهش تنش را با تردیدهای جدی مواجه ساخته است.

در چنین شرایطی، هر حادثه جدید ـ از حمله به نفتکش‌ها تا تعطیلی فرودگاه‌ها و حملات موشکی پراکنده ـ نه یک رویداد مستقل، بلکه حلقه‌ای از یک زنجیره در حال گسترش تلقی می‌شود؛ زنجیره‌ای که اگر مهار نشود، می‌تواند آتش‌بس موجود را به‌طور کامل از بین ببرد و منطقه را وارد مرحله‌ای تازه از بی‌ثباتی کند.

تسنیم: ایران در این چند روز هیچ پاسخی به آمریکایی‌ها نداده است

14:10 | خبرگزاری تسنیم نوشت: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرد که «وضعیت با ایران به سرعت رو به تحول است و خیلی خوب خواهد شد. آنها (ایرانیان) می‌گویند که مذاکرات در حال تایید در ایران است».

 این در حالی است که کسب اطلاع ما حاکیست که طی روزهای گذشته ایران هیچ پاسخی به آمریکایی‌ها درباره متن تفاهم نداده و به دلیل جنایات اسرائیل در لبنان، عملاً تبادل متن از طریق واسطه‌ها را نیز تا زمانی که شروط ایران درباره لبنان تامین شود، تعلیق کرده است. 

 بنابراین، ادعای ترامپ مبنی بر اینکه ایران در حال تایید موضوع است،‌ کاملاً با واقعیت متفاوت است. ایران و جبهه‌ مقاومت همچنین تاکید کرده‌اند که در قبال جنایات صهیونیست‌ها در لبنان ساکت نخواهند نداشت.

محسن رضایی هشدار داد: پاسخ به هر تجاوز، رگبار موشک و پهپاد خواهد بود

13:15 | بنابه گزارش الجزیره، یک مقام ارشد ایرانی نسبت به هرگونه «زیاده‌روی» آمریکا در روند مذاکرات یا آتش‌بس هشدار داد و تأکید کرد که تهران اجازه نخواهد داد واشنگتن از چارچوب‌های تعیین‌شده عبور کند.

محسن رضایی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» با لحنی هشدارآمیز نوشت: «پاسخ هر شلیک و تجاوز، رگباری از موشک و پهپاد خواهد بود.» او همچنین تأکید کرد: «تاریخ به عقب برنمی‌گردد و متجاوز به سرعت مجازات خواهد شد.»

رضایی در بخش دیگری از پیام خود تصریح کرد که ایران در هیچ‌یک از روندهای مرتبط با مذاکرات یا آتش‌بس، اجازه «زیاده‌روی» به ایالات متحده نخواهد داد.

این اظهارات در شرایطی مطرح می‌شود که فضای سیاسی و امنیتی منطقه همچنان تحت تأثیر تنش‌های اخیر و تبادل پیام‌های هشدارآمیز میان طرفین قرار دارد.

محسن رضایی

پروازهای فرودگاه کویت از سر گرفته شد

13:00 | به گزارش الجزیره، فرودگاه بین‌المللی کویت اعلام کرد که پروازهای شرکت «کویت ایرویز» از ترمینال ۴ این فرودگاه، پس از توقف موقت فعالیت‌ها در پی حملات پهپادی و موشکی منتسب به ایران، از سر گرفته شده است.

به گزارش خبرگزاری رسمی «کونا»، این تصمیم پس از تکمیل ارزیابی‌های فنی و بررسی‌های انجام‌شده توسط تیم‌های تخصصی و مقامات ذی‌صلاح درباره میزان خسارات احتمالی و همچنین اجرای اقدامات ایمنی لازم برای ازسرگیری عملیات پروازی اتخاذ شده است.

در پی این حملات، یک نفر کشته و شماری دیگر زخمی شدند. مقامات ایرانی پیش‌تر اعلام کرده بودند که این اقدام در پاسخ به حملات ایالات متحده به یک کشتی تجاری و یک برج مخابراتی انجام شده است.

نگرانی چین از تشدید تنش‌ها در خاورمیانه

12:30 | به گزارش ایرنا از نشریه گلوبال تایمز، مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در نشست خبری امروز -13 خرداد- دستگاه دیپلماسی چین درباره گزارش‌هایی درباره تبادل حملات میان ایران و آمریکا، اعلام کرد پکن از وضعیت کنونی خاورمیانه عمیقاً نگران است و معتقد است ازسرگیری درگیری‌ها به سود هیچ طرفی نیست.

وی افزود: همه طرف‌های مرتبط باید فرصت ایجادشده برای صلح را مغتنم بشمارند، به تعهدات خود در زمینه آتش‌بس پایبند بمانند، روند مذاکرات را حفظ کنند و بر حل اختلافات از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک اصرار ورزند.

سخنگوی وزارت امور خارجه چین با تاکید بر ضرورت جلوگیری از تشدید بحران، خواستار تحقق هرچه سریع‌تر یک آتش‌بس جامع و پایدار شد.

او افزود که جامعه بین‌المللی باید برای فراهم شدن شرایط لازم جهت بازگشت صلح و ثبات به منطقه خلیج فارس و سراسر خاورمیانه تلاش کند.

مائو نینگ سخنگوی وزارت خارجه چین

واکنش بقایی به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا

12:00 | اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در پیامی در شبکه ایکس در واکنش به ادعای وزیر خارجه آمریکا در جلسه استماع کنگره، که ایران را متهم به تلاش برای ترور مقامات آمریکایی کرده بود، نوشت: «کافر همه را به کیش خود پندارد. ادای قربانی درآوردن، نمی‌تواند جنایات جنگی سبعانه، نسل‌کشی و جنایات علیه بشریت که شما علیه ملت ایران مرتکب شده‌اید را سفیدشویی کند».

مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا در جلسه استماع کنگره در بخشی از لفاظی‌ها علیه ایران، مدعی شده بود که ایران به دنبال ترور مقامات آمریکایی است.

ایران: کویت و بحرین مسئول حملات آمریکا هستند

11:30 | وزارت امور خارجه ایران در بیانیه‌ای، حملات اخیر آمریکا به یک نفتکش ایرانی در تنگه هرمز و همچنین یک دکل مخابراتی در جزیره قشم را به‌شدت محکوم کرد و آن را نقض آشکار تفاهم آتش‌بس و قوانین بین‌المللی دانست.

بنابه گزارش رویترز، در این بیانیه آمده است که کویت و بحرین «مسئولیت مستقیم و آشکار» این حملات را بر عهده دارند، چرا که به گفته تهران، از خاک و زیرساخت‌های این دو کشور برای پشتیبانی از عملیات نظامی ایالات متحده علیه ایران استفاده شده است.

وزارت خارجه ایران تأکید کرده است که جمهوری اسلامی حق دفاع از خود را محفوظ می‌داند و در صورت تکرار چنین اقداماتی، از تمامی ابزارهای لازم برای پاسخ استفاده خواهد کرد؛ از جمله هدف قرار دادن منشأ و منبع هرگونه حمله احتمالی در آینده.

حمله پهپادی و موشکی به فرودگاه کویت؛ تعلیق کامل پروازها

10:30 | سازمان کل هواپیمایی کشوری کویت اعلام کرد که حمله پهپادی و موشکی به ساختمان T1 در فرودگاه بین‌المللی کویت منجر به بروز خسارات جدی و جراحات شده است.

بر اساس گزارش رویترز و به نقل از خبرگزاری‌های دولتی کویت، این حمله زیرساخت‌های فرودگاه را هدف قرار داده و باعث اختلال گسترده در فعالیت‌های پروازی شده است.

در پی این حادثه، سازمان هواپیمایی کشوری کویت اعلام کرد که تمامی پروازها تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآمده و مسیر پروازها به فرودگاه‌های جایگزین هدایت شده است.

مقامات کویتی اعلام کرده‌اند که بررسی‌های فنی و امنیتی برای ارزیابی دقیق خسارات در حال انجام است و جزئیات بیشتر به‌محض دریافت اطلاع‌رسانی خواهد شد.

روایت سی‌ان‌ان از درگیری شب گذشته ایران و آمریکا در خلیج فارس

09:18 | سی‌ان‌ان نوشت: ایالات متحده و ایران در یکی از سنگین‌ترین شب‌های حملات از زمان آغاز آتش‌بس در آوریل، دست به تبادل حمله زده‌اند.

به گزارش انتخاب و به نقل از سی‌ان‌ان، در ادامه این مطلب آمده است: به نظر می‌رسد درگیری‌های شب سه‌شنبه زمانی آغاز شد که ارتش آمریکا با استفاده از موشک هلفایر، یک نفت‌کش با پرچم بوتسوانا را که به سمت بندری ایرانی در جزیره خارک در حرکت بود، هدف قرار داد. به گفته فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام)، این کشتی با محاصره دریایی بنادر ایران توسط آمریکا همکاری نکرده بود.

در پاسخ، ایران اعلام کرد به یک کشتی با پرچم لیبریا موشک شلیک کرده است.

اما تشدید خطرناک‌تر پس از آن رخ داد که آمریکا یک ایستگاه کنترل زمینی نظامی ایران را در جزیره قشم، نزدیک تنگه هرمز، هدف قرار داد و این موضوع باعث شد ایران به کشورهای کویت و بحرین در منطقه خلیج فارس موشک و پهپاد شلیک کند.

ایران اعلام کرد که «یک پایگاه هوایی و بالگردی آمریکایی» در منطقه و همچنین مقر ناوگان پنجم ایالات متحده در بحرین را هدف قرار داده است.

جنگ ایران آمریکا

تشدید تنش‌ها در خلیج فارس؛ حملات متقابل ایران و آمریکا ادامه دارد

08:30 | بنابه گزارش وال‌‌استریت ژورنال، تبادل آتش میان ایالات متحده و ایران بار دیگر شدت گرفته و در تازه‌ترین دور تنش‌ها، حمله پهپادی به فرودگاه بین‌المللی کویت نیز به توقف کامل ترافیک هوایی در این کشور منجر شده است.

به گزارش منابع خبری، این درگیری پس از حمله آمریکا به یک نفتکش خالی آغاز شد؛ نفتکشی که بنا بر ادعاها در تلاش برای عبور از محاصره بوده است. این اقدام با واکنش متقابل ایران همراه شد و تهران در پاسخ، مجموعه‌ای از حملات موشکی و پهپادی را علیه اهدافی در منطقه انجام داد.

بر اساس این گزارش، ایران موشک‌های بالستیک را به سمت پایگاه‌های آمریکایی شلیک کرده و در ادامه نیز پهپادهایی را به سوی فرودگاه کویت ارسال کرده است؛ اقدامی که موجب توقف کامل پروازها و اختلال در ترافیک هوایی این کشور شد.

این تحولات از شدیدترین درگیری‌ها میان دو طرف از زمان اجرای آتش‌بس در ماه آوریل محسوب می‌شود؛ در شرایطی که هم‌زمان تلاش‌های دیپلماتیک برای کاهش تنش‌ها نیز عملاً متوقف شده است.

درگیری تازه آمریکا و ایران هم‌زمان با توقف مذاکرات صلح

04:00 | آکسیوس طی گزارشی نوشت، در حالی که مذاکرات صلح میان طرفین متوقف شده و تنش‌ها در سراسر خاورمیانه رو به افزایش است، نیروهای آمریکایی و ایرانی روز سه‌شنبه بار دیگر به تبادل حملات پرداختند.

به گزارش فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام)، این درگیری‌ها پس از آن شدت گرفت که یک نفتکش بدون بار در تنگه هرمز هدف قرار گرفت؛ اقدامی که به گفته این نهاد در چارچوب تلاش‌ها برای جلوگیری از عبور آن به سمت بندری در خلیج فارس انجام شده است. در جریان این عملیات، یک موشک هلفایر به موتورخانه کشتی شلیک شد تا از ادامه مسیر آن جلوگیری شود.

سنتکام اعلام کرده است که این نفتکش با پرچم بوتسوانا، با نام M/T Lexie، به هشدارهای مکرر توجهی نکرده و به همین دلیل هدف اقدام نظامی قرار گرفته است.

در ادامه این تحولات، ارتش آمریکا اعلام کرد که در پاسخ به حملات ایران در منطقه، چندین موشک بالستیک و پهپاد ایرانی را سرنگون کرده و همچنین حملاتی «دفاع از خود» را در نزدیکی جزیره قشم در تنگه هرمز انجام داده است.

به گفته مقامات نظامی آمریکا، دو موشک شلیک‌شده به سمت کویت به هدف نرسیده یا در مسیر متلاشی شده‌اند و سه موشک دیگر که به سمت بحرین شلیک شده بود، توسط سامانه‌های دفاع هوایی آمریکا و بحرین رهگیری شده‌اند.

در مقابل، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در بیانیه‌ای در تلگرام اعلام کرد که این حملات در واکنش به اقدام آمریکا علیه نفتکش مذکور انجام شده است. این نهاد همچنین مدعی شد که نیروهای ایرانی با موشک و پهپاد به مقر ناوگان پنجم آمریکا در بحرین و یک پایگاه هوایی این کشور در منطقه حمله کرده‌اند؛ ادعایی که از سوی سنتکام رد شده است.

فرماندهی مرکزی آمریکا در واکنش تأکید کرده است که «تمام حملات ایران علیه نیروهای آمریکایی ناکام مانده است.»

این درگیری‌ها یک روز پس از آن رخ داد که تهران اعلام کرد ممکن است در اعتراض به طرح‌های نظامی اسرائیل علیه اهداف حزب‌الله در بیروت، روند مذاکرات صلح را متوقف کند.

در همین حال، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، در نخستین حضور خود در کنگره از زمان آغاز بحران، ابراز امیدواری کرد که امکان دستیابی به توافق با ایران همچنان وجود دارد. او در جلسه استماع سنا گفت: «آنها اکنون حاضر شده‌اند درباره بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای خود مذاکره کنند؛ موضوعی که پیش‌تر حتی از بیان آن خودداری می‌کردند.»

روبیو در عین حال تأکید کرد که هیچ تضمینی برای رسیدن به توافقی مورد قبول سنا یا افکار عمومی آمریکا وجود ندارد، اما واشنگتن تلاش خواهد کرد ایران را وارد یک روند دیپلماتیک کند.