توافق با اسرائیل جنجالی شد
اعتراض شدید به مبادله آب در برابر انرژی در خاورمیانه
هزاران اردنی در اعتراض به توافق دولت این کشور با اسرائیل پیرامون مبادله آب و برق تظاهرات کردند.

به گزارش اکوایران، هزاران اردنی در اعتراض به توافق سهجانبه دولت این کشور با امارات و اسرائیل تظاهرات کردند و خواستار لغو قرارداد «آب در برابر انرژی» شدند.
اعتراضات گسترده در امان
بنا بر گزارش خبرگزاری آناتولی، تظاهرات مذکور با حضور هزاران شهروند اردنی در شهر امان و تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد. طی روزهای گذشته نیروهای مردمی، حزبی و صنفی اردن خواستار برگزاری این تظاهرات شده بودند.
بنا بر این گزارش، اسلامگرایان، چپگرایان، گروههای قبیلهای و اتحادیهها تدارک این تظاهرات را داده بودند و معترضین با سردادن شعارها و حمل پلاکاردهایی، این قرارداد را «شرمآور» و عادیسازی روابط با اسرائیل را «خیانت» و «تسلیم تحقیرآمیز» خواندند. تظاهرکنندگان همچنین خواستار لغو پیمان ابراهیم شدهاند که میان اسرائیل و چند کشور عربی برقرار شده است.
آب در برابر انرژی
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، روز دوشنبه هفته گذشته قراردادی میان اسرائیل، امارات متحده عربی و اردن و با حضور جان کری، نماینده ویژه رئیس جمهوری ایالات متحده در امور آب و هوایی امضا شد که بنا بر آن اردن در ازای احداث یک نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی و صادرات برق تولید شده از آن به اسرائیل، ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب شیرینشده از این کشور دریافت خواهد کرد.
امارات متحده عربی، به عنوان نخستین کشور عرب حاشیه خلیج فارس که روابط خود را با اسرائیل عادی سازی کرده، وظیفه احداث این نیروگاه خورشیدی را در خاک اردن به عهده گرفته است. دیپلماتهای غربی به رویترز گفتهاند این پروژه در صورت اجرا، به یکی از بزرگترین پروژههای همکاری میان اسرائیل و دولتهای عرب مبدل میشود. کارین الهرار، وزیر انرژی اسرائیل، امضای این توافقنامه را «یک گام تاریخی» خوانده و آن را «مهمترین توافق» با اردن، پس از امضای توافق صلح سال ۱۹۹۴ با اردن دانسته است.
وضعیت فاجعه بار ذخایر سدها
پیش از این و در پی اعتراضات گسترده به این قرارداد، محمد النجاری وزیر منابع آبی اردن اعلام کرده که در این یادداشت تفاهم سهجانبه بررسی فایده اجرای این دو پروژه بررسی شده و در صورتی که به نتیجه برسیم که این پروژهها نتیجه بخش است توافقنامههای لازم امضا خواهد شد. چهارشنبه گذشته هم حدود هفتاد نماینده مجلس اردن خواستار جلسه فوری مجلس برای بررسی یادداشت تفاهم امضاشده میان اردن و اسرائیل درباره تولید برق از انرژی خورشیدی و شیرین کردن آب شدند. آنها از رئیس مجلس خواستهاند که جلسهای علنی برای بررسی این یادداشت تفاهم که «به صورت عجولانه» میان دولت اردن و اسرائیل و امارات امضا شده، برگزار کند.
پیش از این، دولت اردن که از سال 1994 با اسرائیل روابط کامل سیاسی دارد، از تصمیم کشورهای امارات و بحرین در عادیسازی روابط با اسرائیل در چارچوب «پیمانهای صلح ابراهیم» در سال 2019 استقبال کرده بود.
لازم به ذکر است اردن از فقیرترین کشورهای جهان از نظر دسترسی به منابع آبی محسوب میشود. بر اساس گزارشهای موجود، در سالهای اخیر ذخایر آب سدها در اردن به میزان پنجاه درصد کاهش یافته و حتی در سال ۲۰۲۰ این کشور با کمبود ۸۰ میلیون متر مکعب آب روبهرو بود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فروش خودروهای وارداتی آزاد شد
-
ایران خودرو بازار را شوکه کرد / توقف تولید خودروی محبوب صحت دارد؟
-
«برچیدن کامل»؛ ترامپ بالاخره موضعش را در مذاکرات مشخص کرد؟
-
اجرای مرحله سوم کالابرگ به کجا رسید؟/ آخرین مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ
-
مقایسه سرعت ترخیص کالا در بندر شهید رجایی با بندر اماراتی
-
حمله موشکی جدید یمن و رخنه بزرگ امنیتی تلآویو
-
پیشرفت ۹۰ درصدی انتقال آب دریای عمان به اصفهان/ چالشهای خشکسالی 2 استان مرکزی ایران
-
ترامپ: هدف از مذاکره برچیدن کامل برنامه هستهای ایران است/ آماده شنیدن استدلالها برای اجازه دادن به برنامه اتم غیرنظامی هستم
-
پایان عملیات نجات انفجار بندرعباس؛ ۱۸۰۰ خودرو بدون بیمه در آتش سوخت/ مفقودیها مشمول دیه میشوند؟