به گزارش اکوایران، در بحبوحه تنش‌ها میان روسیه و غرب، دولت روسیه از ارائه پیش‌نویس دو پیمان امنیتی به غرب خبر داده است. این پیشنهادات تاکنون با واکنش محتاطانه غربی‌ها روبرو شده است.

دوری از مرزهای روسیه

بنا بر گزارش یورونیوز، دولت روسیه روز گذشته خبر از تهیه پیش‌نویس دو پیمان امنیتی برای محدود کردن نفوذ نظامی آمریکا و ناتو در کشورهای همسایه‌اش داده است. بر اساس متن پیشنهادی مسکو، اوکراین و سایر کشورهای همسایه روسیه دیگر نمی‌توانند به ناتو بپیوندند. روسیه همچنین در پیش‌نویس این دو پیمان امنیتی که اوایل هفته جاری به آمریکا و متحدانش ارائه شده، خواستار ممنوعیت استقرار کشتی‌ها و هواپیماهای جنگی آمریکا و روسیه در مناطقی است که از آنجا می‌توانند به قلمروی یکدیگر حمله کنند.

2

این پیش‌نویس که در دو بخش مجزای «پیمان امنیتی روسیه و آمریکا» و «پیمان امنیتی مسکو و ناتو» تهیه شده، شامل تعهداتی برای دور کردن تجهیزات نظامی و خودداری از انجام رزمایش در نزدیکی مرزهای روسیه است. بنا بر گزارش آسوشیتدپرس، برخی از  درخواست‌های روسیه مانند شرط عدم عضویت اوکراین در ناتو، پیش از این از سوی غرب رد شده بود.

بازگشت «اعتماد از دست رفته»

بلافاصله پس از انتشار خبر آماده شدن این پیش‌نویس‌ها، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، در نشستی خبری، ضمن اذعان به این که روابط کشورش با آمریکا و متحدان واشنگتن در ناتو به «مرحله خطرناک» نزدیک شده، اعلام کرد روسیه آماده است تا بلافاصله همین فردا در یک کشور سوم، مذاکرات امنیتی فوری با آمریکا برگزار کند. او افزود که روسیه به آمریکایی‌ها پیشنهاد داده است مذاکرات در ژنو برگزار شود. او گفته این دو پیمان امنیتی می‌تواند «اعتماد از دست رفته» میان روسیه و کشورهای غربی را با توجه به سیاست «تهاجمی» ناتو برگرداند.

3

به گفته ریابکوف، استقرار نیروهای نظامی کشورهای غربی در نزدیکی مرزهای روسیه و همچنین انجام رزمایش‌های مشترک در این مناطق، تهدیدهای «غیرقابل قبول» برای امنیت این کشور ایجاد کرده است. به گفته او: «ضروری است که تضمین‌های امنیتی روسیه روی کاغذ نوشته شود تا جایگاه قانونی پیدا کند».

روسیه در شرایطی این پیش‌نویس‌ها را پیشنهاد داده که تنش‌ها میان روسیه و غرب به شکل بی‌سابقه‌ای بالا گرفته است. روسیه متهم به این است که با تجمع گسترده نیروهایش در نزدیکی مرز اوکراین قصد اشغال خاک این کشور را دارد. در مقابل روسیه ضمن رد این اتهامات ناتو را مسبب شدت گرفتن تنش‌های اخیر می‌داند.

در واکنش به پیشنهادات روسیه، جن ساکی٬ سخنگوی کاخ سفید در گفت‌وگویی با خبرنگاران گفت که آمریکا پیشنهادهای امنیتی روسیه برای آغاز مذاکرات برای کاهش تنش بر سر اوکراین را دیده است و در حال رایزنی با متحدان و شرکای اروپایی خود درباره آنها است و تصریح کرد، بدون متحدان و شرکای اروپایی، هیچ مذاکره‌ای درباره امنیت اروپا وجود نخواهد داشت. جن ساکی اظهار داشت ، ما در خصوص اصول کلیدی که امنیت اروپا بر اساس آنها بنا شده است، از جمله اینکه همه کشورها حق دارند درباره آینده و سیاست خارجی خود فارغ از مداخله خارجی تصمیم بگیرند، هرگز کوتاه نخواهیم آمد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو هم در واکنش به این مسئله گفته این سازمان پیش‌نویس پیمان امنیتی روسیه را دریافت کرده و تصریح کرده هرگونه گفتگو با مسکو باید بر اساس «امنیت اروپا» و همچنین پس از مشورت با شرکای اروپایی ناتو مانند اوکراین انجام شود. به گفته استولتنبرگ: «۳۰ کشور عضو ناتو به وضوح اعلام کرده‌اند که اگر روسیه گام‌های مشخصی برای کاهش تنش‌ها بردارد، آماده‌ هستند تا روی تقویت اقدامات اعتمادسازی کار کنند».

آماده برای حمله احتمالی

در حالی که وز گذشته روسیه خبر از ارائه پیشنهادهای خود به طرف‌های غربی داده، با این حال ایالات متحده در حال آماده شدن برای تبعات حمله احتمالی روسیه به خاک اوکراین است. خبرگزاری بلومبرگ به نقل از افراد مطلع گزارش داده دولت بایدن متحدان اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار داده تا در صورت این اتفاق بسته‌های تحریمی گسترده ای را علیه شبکه بانکی و شرکت‌های انرژی روسیه تنظیم کنند. بر اساس این گزارش تاکنون گفت‌وگوهای متعددی بین ایالات متحده، بریتانیا، آلمان، فرانسه و ایتالیا و همچنین با اتحادیه اروپا صورت گرفته است.

4

وال استریت ژورنال هم به نقل از مقام‌های آمریکایی و اوکراینی گزارش داده که دولت جو بایدن در حال بررسی طرحی است که از طریق آن بالگردها و سایر تجهیزات نظامی را که پیشتر قرار بود در اختیار ارتش افغانستان قرار داده شود تحویل اوکراین شود تا این کشور بتواند در برابر تهدید نظامی روسیه از خود دفاع کند.