ادامه کاهش قیمت در بازار مسکن تهران

نیمی از سال ۹۸ سپری شد و کاهش قیمتی محسوس در قیمت مسکن مشاهده شد. طبق آخرین آمارها در ۳۰ استان کشور به‌جز استان تهران معاملات بازار مسکن کاهش پیداکرده و بازار وارد یک رکود نسبی شده است اما شیب رشد قیمت در بهار ۹۸ تندتر از سال ۹۷ بوده است. اما با توجه به آمارهای تهران انتظار منطقی این است که این شیب رشد قیمت مسکن در کشور پس از بهار کندتر شده باشد. آمار میانگین قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در بهار ۹۸ نشان می‌دهد که پس از تهران با میانگین حدود ۱۰ میلیون تومان به ازا هر مترمربع، اصفهان، البرز و قم با میانگینی کمتر از ۴ میلیون تومان قرار دارند. مشاوران املاک یا واسطه‌ها در استان اعلام می‌کنند که بازیگران فعلی بازار مسکن آن دسته از خریداران هستند که قصد تبدیل ملکشان را به ملک بهتری دارند.

هم حرکتی بازار مسکن تهران و شهرستان‌ها

نرخ رشد نقطه‌ای قیمت مسکن در ۳۱ استان کشور هم حکایت از نوعی «هم حرکتی» است به این معنا که معاملات مسکن شهرستان‌ها با تهران هماهنگ است و هر زمان در معاملات تهران رشدی ایجادشده دیگر نقاط کشور هم شاهد رشد بوده‌اند و برعکس کاهش معاملات در تهران باکم شدن معاملات در دیگر نقاط همراه بوده است درحالی‌که درگذشته تهران با اختلاف‌زمانی جلوتر از دیگر شهرستان‌ها بود. آمار وزارت راه و شهرسازی نشان می‌دهد قیمت مسکن تهران در شهریورماه نسبت به مردادماه منفی یک و نیم درصد بوده و آمار بانک مرکزی نشان‌دهنده ۲ درصد کاهش است اما حجم معاملات به زیر ۳ هزار واحد در ماه رسیده است که حداقل از سال ۹۲ که آمار ره‌گیری معاملات مسکن منتشر می‌شود، سابقه نداشته است و این نشان می‌دهد که بازار ازکارافتاده است و این انتظار وجود دارد که در ماه‌های آینده هم قیمت اسمی بازهم کاهش یابد یا حداقل به ثبات برسد.

بازار مسکن در انتظار چیست؟

به نظر نرگس رزبان، مسکن جزئی از مجموعه اقتصاد کلان است و تمام عواملی که باعث می‌شوند شاهد تغییرات اقتصادی در کشور باشیم روی بازار مسکن هم تأثیر می‌گذارد. به نظر این کارشناس اقتصاد مسکن،در حال حاضر قیمت مسکن در تهران اندکی کاهش‌یافته و در اینکه به سمت یک ثبات قیمتی درحرکت هستیم شکی نیست. او معتقد است شهر تهران همیشه پیشران بازار مسکن چه در قیمت و چه در حجم معاملات بوده است اما در حال حاضر پیش‌بینی نمی‌شود که کاهش قیمتی که در تهران شاهد هستیم در شهرستان‌ها شاهد باشیم چراکه افزایش قیمت شهرستان‌ها هم به‌اندازه تهران نبوده است. به نظر رزبان تنها درصورتی‌که اتفاقی سیاسی معادلات را برهم زند و متغیرهای وابسته را غیرقابل‌پیش‌بینی کند این آرامش ماندگار نخواهد بود.

خانم رزبان اعتقاد دارد هرچقدر حجم نقدینگی موردنیاز بازار مسکن افزایش پیدا می‌کند به‌صورت تصاعدی توان خانوارها کاهش می‌یابد و بخش زیادی از مصرف‌کنندگان را از دور خارج می‌کند و بنابراین تقویت سمت تقاضا بهترین کمک به بازار مسکن است. به نظر این کارشناس اقتصاد مسکن بیشتر مشکل ما در بازار مسکن کاهش رشد اقتصادی و عدم امکان تأمین مالی خانوارها بر اساس پس‌انداز گذشته یا درآمد آینده‌شان است و ترمیم زیرساخت‌های اقتصادی شاه‌کلید حل مشکلات بازار مسکن و خانه‌دار شدن مصرف‌کننده‌هاست. به نظر رزبان کاهش قدرت خرید یا تأمین اعتبار سمت تقاضا درنهایت منجر به صدمه دیدن بخش تولید مسکن و سمت عرضه می‌شود و با کاهش عرضه فعالیت‌های حقیقی این عرصه را به‌شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد و اشتغال این حوزه را هم درگیر می‌کند.