به گزارش اکوایران، عماد رفیعی، مشاور مدیر عامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در «همایش کشوری شکوفایی سبز: نوآوری‌های انرژی و حمل و نقل پاک» گفت: ایران به عنوان یکی از کشورهای برتر در دارا بودن منابع نفت خام و گاز طبیعی، از دیرباز کشوری نفتی بوده است و منابع درآمدی عمده کشور از این حوزه تأمین می‌شود.

رفیعی افزود: در ایران، به دلیل تخفیف‌های خوراک و سوخت صنایع، در صورتی که یارانه اختصاص نیابد، تولید به شدت کاهش می‌یابد و این مسئله بر درآمدهای مالیاتی کشور تأثیرگذار است.

رفیعی دلیل بالای مصرف و قاچاق انرژی را تأمین انرژی برای چهار کشور همسایه دانست و گفت: این امر به دلیل سیاست‌های قیمت‌گذاری انرژی در کشور است.

مشاور مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش با اشاره به ضرورت رسیدن به یک اقتصاد غیرنفتی تاکید کرد: برای تحقق این هدف، باید در چهار سال آینده اقداماتی انجام دهیم که در ۷۰ سال گذشته ممکن نبوده است.

 باید بازارسازی انرژی را در دستور کار قرار دهیم

او ادامه داد: در شرایطی که امکان افزایش یکسان قیمت حامل‌های انرژی برای تمامی اقشار وجود ندارد، باید بازارسازی انرژی را در دستور کار قرار دهیم، چرا که این امر برای همگام شدن با فناوری‌های نوین ضروری است.

رفیعی همچنین به کمبود بنزین سوپر در کشور اشاره کرد و گفت: نزدیک به دو سال است که بنزین سوپر در دسترس نیست و پیشنهاد داد که این بنزین از طریق بخش خصوصی وارد شود.

او پیش‌بینی کرد که قیمت بنزین سوپر وارداتی بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان خواهد بود و مصرف آن به ۲۵ هزار لیتر در روز برسد.

به گزارش مهر، او همچنین به لزوم تغییر قیمت کارت جایگاه اشاره کرد و گفت: قیمت‌های فعلی ۱۵۰۰ و ۳ هزار تومانی باعث قاچاق می‌شود، بنابراین یا باید کارمزد کارت جایگاه تغییر کند یا قیمت آن افزایش یابد.

۹۰ درصد موتور سیکلت‌ها و ۵۲ درصد تاکسی‌ها فرسوده هستند

به گفته رفیعی، عمر مفید مخازن ۱۵ سال است و برای نوسازی مخازن تاکسی‌ها اقداماتی به صورت رایگان انجام شده و همچنین برای وانت‌بارها نیز برنامه‌هایی در دست اجرا است.

او همچنین بر لزوم همکاری با آژانس‌های اینترنتی تأکید کرد و گفت: با کاهش ۶ درصدی کارمزد رانندگان، آنها را به نوسازی مخازن ترغیب خواهیم کرد. به علاوه، خودروسازها نیز قول تولید موتورهای دوگانه‌سوز جدید را داده‌اند.

رفیعی در خصوص استفاده از ال‌پی‌جی تصریح کرد: این سوخت می‌تواند به عنوان جایگزینی برای بنزین وارد سبد سوخت کشور شود. اگر بتوانیم ال‌پی‌جی را به قیمت ۱,۵۰۰ تومان وارد سبد سوخت کنیم، هیچ خللی به مصرف سی‌ان‌جی وارد نخواهد شد و مصرف بنزین نیز کاهش خواهد یافت.

او در پایان به موضوع اسقاط خودروهای فرسوده پرداخت و گفت: در حال حاضر ۹۰ درصد موتور سیکلت‌ها و ۵۲ درصد تاکسی‌ها فرسوده هستند و از مجموع ۳۵ میلیون خودرو در کشور، ۱۸ میلیون دستگاه فرسوده وجود دارد.

هزینه تمام شده بنزین از زبان پزشکیان

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری در جریان تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۴ به مجلس در آبان ماه، با اشاره به افزایش مصرف بنزین در سال جاری نسبت به سال ۹۸، گفت که میزان مصرف بنزین ۴۰ درصد بیشتر از سال ۹۸ است. او افزود که قیمت تمام‌شده بنزین حدود ۸ هزار تومان و هر لیتر بنزین وارداتی بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان است.

پزشکیان توضیح داد: هزینه تمام‌شده بنزین، بدون لحاظ قیمت نفت، شامل هزینه‌های پالایش، حمل فرآورده و هزینه جایگاه‌دار، حدود ۸ هزار تومان است. او همچنین پیش‌بینی کرد که امسال ۹۰ هزار میلیارد تومان برای واردات بنزین هزینه شده و در صورت ادامه وضع موجود، این رقم در سال آینده به ۱۳۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.