به گزارش اکوایران، نسبت اشتغال یک شاخص کلیدی بازار کار است که نشان می‌دهد از هر 100 نفری که در سن اشتغال قرار دارند، چند نفر شاغل هستند.

آخرین گزارش مرکز آمار از این شاخص به سال گذشته باز می‌گردد. بر اساس این گزارش، نسبت اشتغال در کل کشور به طور میانگین به 37.9 درصد رسیده که نسبت به سال 1401 حدود 0.7 واحد درصد افزایش یافته است. یعنی در سال گذشته، از هر صد نفری که در سن اشتغال قرار داشتند، نزدیک به 38 نفر شاغل بوده‌اند؛ یعنی کمتر از نیمی از آن‌ها موفق به یافتن کار شده‌اند.

این رقم میانگینی از کل کشور است و اگر به تفکیک استان‌ها بررسی شود نتایج متفاوتی حاصل می‌شود. با این که نسبت اشتغال در کشور به 38 درصد نرسیده اما 10 استان وجود دارند که این نسبت در آن‌ها از 40 درصد هم فراتر رفته است. استان زنجان، در صدر این لیست قرار داد.

photo_2024-05-29_17-38-36

نسبت اشتغال 47 درصدی در زنجان

نسبت اشتغال شاخصی است که نشان می‌دهد چند درصد از افراد در سن اشتغال (15 ساله و بالاتر) مشغول به کار هستند و جزء شاغلین به حساب می‌آیند. این نسبت در کل کشور در سال گذشته به 37.9 درصد رسیده است.

از میان استان‌های کشور، 10 استان نسبت اشتغال بالای 40 درصد را تجربه کرده‌اند. در صدر این لیست، استان زنجان قرار گرفته که نسبت اشتغال آن برابر با 47.2 درصد است. یعنی در این استان از هر 100 نفر در سن اشتغال، 47 نفر شاغل هستند. این رقم در مقایسه با سایر استان‌های کشور به مراتب بالاتر است و نشان می‌دهد وضعیت اشتغال این استان نسبت به سایر استان‌ها در شرایط بهتری قرار دارد.

پس از آن، استان اردبیل قرار گرفته که نسبت اشتغال در آن 42.7 درصد است. استان مازندران نیز نسبت 41.2 درصدی را به خود اختصاص داده است. استان‌های گیلان، خراسان شمالی، یزد، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، قزوین و همدان نیز به ترتیب در رتبه‌های چهارم تا دهم قرار گرفته‌اند. بعد از این استان‌ها، نرخ اشتغال به کمتر از 40 درصد می‌رسد. کمترین نرخ اشتغال در سال گذشته نیز 30 درصد بوده که متعلق به استان کهگیلویه و بویر احمد است. برخلاف تصورها، استان تهران به عنوان پایتخت اقتصادی و سیاسی کشور نیز نسبت اشتغال بالایی نداشته و از هر 100 نفر در سن اشتغال در آن تنها 38 نفر شغل دارند و سایر افراد بیکار هستند.

030316