به گزارش اکوایران، مقامات بانک مرکزی اروپا برای کاهش بیشتر نرخ بهره آماده می‌شوند، زیرا بر این باورند که حتی در صورت نرم‌تر شدن موضع دولت ترامپ در هفته‌های آینده، تعرفه‌های آمریکا آسیب پایداری به اقتصاد وارد خواهد ک

عمده سیاست‌گذاران پس از جلسات فشرده در صندوق بین‌المللی پول که هفته گذشته برگزار شد، واشنگتن را با ناامیدی ترک کردند. به عقیده آن‌ها، رفتار غیرقابل پیش‌بینی دونالد ترامپ همچنان سبب ایجاد نااطمینانی خواهد شد، هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری را کاهش خواهد داد و تورم را برای مدتی افزایش می‌دهد.

چشم انداز کاهش نرخ بهره منطقه یورو

مواردی چون تقویت یورو، شرایط مالی انقباضی به‌دلیل افزایش هزینه ‌های مالی و کاهش در قیمت انرژی نیز بر قیمت‌ها اثرگذار خواهد بود و زمینه را برای هشتمین کاهش 0.25 نرخ بهره را در ماه ژوئن فراهم می‌کند؛ اما این‌که پس از آن‌ چه اتفاقی خواهد افتاد به پیش‌بینی تورم برای سال آینده و فراتر از آن بستگی خواهد داشت.

اقتصاددانان موسسات مالی بنک آو امریکا، دویچه بانک و مورگان استنلی انتظار دارند که نرخ سپرده بانک مرکزی اروپا، که اکنون 2.25 درصد است، امسال حداقل به 1.5 درصد کاهش داده شود تا تقاضا را تحریک کند.

تاکید لاگارد بر کاهش تدریجی نرخ بهره

با این‌حال، کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا تا حد زیادی به سیاست اصلی آن پایبند است. او روز جمعه به وزرای دارایی و روسای بانک‌های مرکزی اعلام کرد که تا زمانی‌که اندازه و وسعت شوک‌ها با نااطمینانی زیادی همراه است، ما نمی‌توانیم با تعهد به یک مسیر نرخ بهره مشخص اطمینان ایجاد کنیم. او اوایل هفته نیز تاکید کرد که بانک مرکزی اروپا باید به غایت وابسته به داده‌ها باشد.

چشم انداز کاهش نرخ بهره اروپا

احتمال کاهش رشد اقتصادی اروپا

بیشتر گزارش‌های اخیر نشان‌دهنده کاهش رشد اقتصادی منطقه یورو در آینده هستند. تازه‌ترین شاخص مدیران خرید موسسه S&P Global نشان‌دهنده کاهش اعتماد و تقاضای ضعیف است و پیش‌بینی صندوق بین المللی پول که روز سه‌شنبه منتشر شد، نیز کاهش پیش‌بینی رشد اقتصادی اتحادیه اروپا را از یک درصد به 0.8 درصد نشان داد.

کاهش رشد اقتصادی اما با کاهش تورم نیز همراه است؛ صندوق بین المللی پول همچون بانک مرکزی اروپا پیش‌بینی می‌کند تورم در نیمه دوم سال به 2 درصد برسد؛ اما در مقایسه با آنچه از برخی سیاست‌گذاران اروپایی آشکار شد، پیام آن متمایل به سیاست‌های انقباضی‌تر است که طرفدار افزایش نرخ بهره است.

به گفته آلفرد کارامل، مدیر بخش اروپای صندوق بین المللی پول، رسیدن به هدف تورم 2 درصدی می‌تواند با کاهشی 0.25 درصدی در نرخ بهره حاصل شود، و در صورت نبود شوک‌های بزرگ، نیازی به کاهش بیشتر نرخ بهره وجود ندارد.

معمای نرخ بهره خنثی

اقتصاددانان این آستانه را نزدیک‌ترین برآورد به نرخ بهره خنثی می‌دانند؛ نرخی که نه مشوق تقاضاست و نه آن را محدود می‌کند. این سطح می‌تواند به معیاری کلیدی تبدیل شود که سیاست‌گذاران، به‌ویژه آن‌هایی که گرایش بیشتری بر بالا نگه‌داشتن نرخ بهره دارند، احتمالا تمایلی به عبور از آن نداشته باشند.

لزوم کاهش نرخ بهره در صورت کاهش تورم به پایین‌تر از هدف

اما به گفته مارتینز کازاکس، از اعضای شورای سیاست‌گذاری بانک مرکزی اروپا، اگر تورم به میزان قابل‌توجهی و برای مدتی طولانی کمتر از هدف تعیین شده 2 درصدی باشد، نرخ بهره باید به سمت محدوده محرک اقتصادی کاهش یابد. با این‌حال در حال حاضر، چنین شرایطی وجود ندارد.

فرانسیس ویلروی، رئیس بانک مرکزی فرانسه استدلال می‌کند که در حال حاضر هیچ ریسک تورمی اروپا را تهدید نمی‌کند و افزایش تورمی هم به دلیل تعرفه‌ها در سال جاری و سال آینده ایجاد نخواهد شد و همچنان امکان کاهش تدریجی نرخ بهره وجود دارد.

پیتر کازیمیر، همتای او از اسلوواکی نیز تایید کرد که نرخ تورم در ماه‌های آینده به هدف تعیین‌شده نزدیک خواهد شد.