به گزارش اکوایران، برخی از بنادر بزرگ چین در سال جاری نفت ایران را دریافت کرده‌اند؛ اقدامی که از یک تجارت چند میلیارد دلاری حمایت کرده و نمایانگر شکافی بزرگ در تلاش‌های آمریکا برای محدودکردن منابع مالی ایران و حفظ تحریم‌های موجود است.

براساس گزارشی از بلومبرگ، داده‌های شرکت کپلر نشان می‌دهد که از ابتدای 2025، پایانه‌های موجود در بنادر اطراف چینگ‌دائو، دالیان و جواشان در چین،  که علاوه بر نفت، از مراکز اصلی واردات فلزات صنعتی، محصولات مصرفی و کشاورزی هستند، به چین کمک کرده‌اند تا حدود 1.4 میلیون بشکه در روز نفت خام ایران را خریداری کند.

میلیاردها دلار نفت تخفیف‌دار در سایه تحریم‌ها

تنها در ماه گذشته، بنادر اطراف چینگ‌دائو تا 15.5 میلیون بشکه نفت ایران را وارد کرده‌اند که معادل یک میلیارد دلار برای نفت تخفیف‌دار با قیمت‌های فعلی بازار است. نفت‌کش‌های تحریم شده در بخش‌های مختلف مسیر از خلیج‌فارس تا چین مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

همین الگو در سایر نقاط در سواحل شرقی چین نیز تکرار شده است؛ به طوری که بنادری چون دونگ‌جیکائو و لانچیائو نیز محموله‌های نفت ایران را دریافت کرده‌اند.

احتیاط شرکت‌های چینی در مواجهه با تحریم‌های آمریکا

گرچه چین به‌طور رسمی تحریم‌های آمریکا را به‌رسمیت نمی‌شناسد و از حق خود برای تجارت با ایران دفاع می‌کند، ولی  شرکت‌های بزرگی که با بازارهای جهانی ارتباط دارند، معمولا در ارتباط با تهران، به‌خصوص با همتایان تحریم شده خود بسیار محتاط هستند و   از احتمال گرفتار شدن در تلاش‌های اجرایی واشنگتن و جدا شدن از بازارهای جهانی هراس دارند. اوایل سال جاری، شرکت مادر از بنادر شاندونگ خواست تا تانکرهای تحریم‌شده را از پایانه‌های خود دور نگه دارند.

سیاست دوگانه آمریکا؛ از بمباران تا پیام نرم در توییتر

ادامه استفاده از بنادر بزرگ نشان‌دهنده برداشت عمل‌گرایانه چین از پیام‌های منتاقض دولت دونالد ترامپ است؛ دولتی که از یک‌سو وعده فشار حداکثری داد و سایت‌های هسته‌ای ایران را بمباران کرد؛ اما چند روز بعد، رئیس‌جمهوری آمریکا در شبکه‌های اجتماعی نوشت که چین می‌تواند به خرید نفت از ایران ادامه دهد.

تمرکز واشنگتن بر تانکرها

در حالی که واشنگتن چندین دور محدودیت بر مقامات چینی مرتبط با تجارت نفت ایران اعمال کرده است، وزارت خزانه‌داری آمریکا عمده تمرکز خود را بر تانکرها قرار می‌دهد و از هدف قرار دادن بنادر و پالایشگاه‌ها خودداری می‌کند. تا امروز، تنها یک پایانه بندری در شاندونگ برای دریافت نفت ایران در لیست سیاه قرار گرفته است.

نیاز پالایشگاه‌های خصوصی چین به نفت ارزان ایران

پایداری واردات نفت ایران از سوی چین همچنین نشان‌دهنده ادامه نیاز این کشور به نفت تخفیف‌دار است که از سوی پالایشگاه‌های خصوصی آن مورد استفاده قرار می‌گیرد که در میانه رکود اقتصادی با حاشیه سود اندک دست‌وپنجه نرم می‌کند.

بر اساس داده‌های گمرکی چین، این کشور به طور رسمی از اواسط 2022 حتی یک بشکه نفت از ایران وارد نکرده است؛ ولی نفتی که از بنادر ایران بارگیری می‌شود، معمولا از خلیج‌فارس به‌سمت آب‌های مالزی یا مکانی دیگر حرکت می‌کند و در آنجا از یک نفت‌کش به نفت‌کش دیگری منتقل می‌شود.

به نوشته بلومبرگ، نفت‌کش‌های تحریم شده از سوی آمریکا معمولا در فاصله ایران تا مالزی مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ پیش از آن‌که برای ادامه سفر به نفت‌کش‌های دیگر منتقل شوند که اغلب به عنوان ناوگان سایه شناخته می‌شوند.