به گزارش اکوایران؛ بازارسرمایه در روز  سه شنبه، 16 اردیبهشت ماه1404 با رشد همراه بود و در نهایت شاخص کل بورس صعود 13 هزار واحدی را تجربه کرد. در روزی که گذشت؛ ارزش صفوف خرید 35 درصدی را تجربه کردند و در مقابل ارزش صف های فروش هم 8 درصد افت داشتند.

به نظر می رسد درصورت توافق و گشایش های اقتصادی، بازارسرمایه رونق یابد و اعتمادها هم بازخواهد گشت.

 

فضای غبارآلود در بازار سهام

نوید فرهادی – فعال بازار سهام در گفت و گو با اکوایران گفت: بازار سرمایه از ابتدای هفته جاری با نوساناتی چشم گیر همراه بوده است؛ نوساناتی که عمدتاً تحت تأثیر استمرار ریسک‌های ژئوپلیتیک و همچنین ریسک‌های ناشی از تصمیمات رگولاتوری قرار داشته‌اند که خود عواملی برای احتیاط مضاعف و رویکردی محافظه‌کارانه‌ فعالان در روند معاملات بود؛  با این‌ حال، تثبیت ارزش معاملات خرد در سطوح قابل قبولِ ۱۱ همتی نشان از آن دارد که باوجود فضای غبارآلود موجود، جریان نقدینگی به‌طور کامل از بازار خارج نشده و جابه‌جایی سهام میان معامله‌گران ادامه دارد، امری که خود نشانه‌ای از حفظ بخشی از اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار است.

وی در ادامه افزود: در جریان معاملات امروز نیز، انتشار زمزمه‌هایی پیرامون احتمال ازسرگیری مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و امریکا، فضای مثبتی در بازار ایجاد کرد و موجب بهبود نسبی شرایط معاملات نسبت به روزهای گذشته شد.

 

استارت رشد بورس زده شد؟

این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: به نظر می‌رسد این اخبار، در شرایط فعلی، هنوز آن‌چنان که باید و شاید نتوانسته‌اند اثرگذاری کافی برای استارت مجدد بازار را داشته باشند؛ چراکه همچنان ابهامات سیاسی، اظهارنظرهای متناقض طرف آمریکایی و تشدید تنش‌های منطقه‌ای از جمله درگیری‌ها در یمن و تهدیدهای مکرر رژیم صهیونیستی موانعی بر سر راه ثبات و رشد بازار محسوب می‌شوند.

به گفته فرهادی؛ نباید از تأثیرگذاری تصمیمات خلق‌الساعه و بعضاً غیرکارشناسانه سازمان بورس نیز غافل شد. همچنین مصوبه اخیر پیرامون کاهش ضریب ارزش تضمین صندوق‌های سرمایه‌گذاری اهرمی نمونه‌ای بارز از سیاست‌هایی است که می‌تواند اثرات روانی نامطلوبی بر بازار داشته باشد.

 

انتظار اصلاحاتی جامع از سوی نهاد ناظر

وی در ادامه خاطرنشان کرد: نمی‌توان عنوان «اهرم» را برای این صندوق‌ها حفظ کرد، اما هم‌زمان ابزارهای اصلی برای ایجاد اهرم را از آن‌ها سلب کرد.

این تحلیلگر بازارسرمایه اظهار داشت: اقداماتی نظیر محدودسازی دامنه نوسان صندوق‌های اهرمی و جلوگیری از اخذ اهرم بیش از یک برابر، منجر به کاهش قابل توجه کارایی این ابزارهای نوین مالی شده‌اند؛ بر همین اساس، اگرچه اصلاح در ساختار و کارکرد صندوق‌های اهرمی بد نیست، اما این اصلاحات باید به‌صورت جامع و در راستای ایجاد تعادل در بازار صورت گیرد، نه آن که تنها در جهت افزایش ریسک یا تضعیف ابزارهای بازار سرمایه اعمال شوند.

 

پیش بینی معاملات روان در بازارسرمایه  

فرهادی در نهایت گفت: تصمیمات مؤثر و پایدار نیازمند نگاهی کل‌نگر، هماهنگ و مبتنی بر منطق بازار است. در پایان، با توجه به کاهش نسبی اثرات روانی ناشی از تصمیمات اخیر، و همچنین تقویت احتمال شکل‌گیری گشایش‌های سیاسی، می‌توان انتظار داشت که در صورت تثبیت این روند، معاملات بازار در روزهای آتی با روانی بیشتری دنبال شده و فضا برای بازگشت تدریجی اعتماد فراهم شود.

photo_2025-05-06_14-24-31