به گزارش اکوایران، وزارت امور خارجه آمریکا روز یکشنبه اعلام کرد که واشنگتن در حال تماس با هر دو کشور هند و پاکستان است و از آن‌ها خواسته تا برای رسیدن به آنچه «راه‌حل مسئولانه» خوانده، تلاش کنند. تنش‌ها بین این دو کشور آسیایی پس از حمله اخیر اسلام‌گرایان در کشمیر افزایش یافته است.

به گزارش رویترز، دولت آمریکا به طور علنی پس از این حمله از هند حمایت کرده اما پاکستان را مورد انتقاد قرار نداده است. هند پاکستان را مسئول حمله ۲۲ آوریل در کشمیر تحت کنترل هند می‌داند که منجر به کشته شدن بیش از بیست نفر شد. پاکستان این مسئله را رد کرده و خواستار انجام یک تحقیق بی‌طرفانه شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای ایمیلی به رویترز گفت: «این یک وضعیت در حال تحول است و ما تحولات را از نزدیک زیر نظر داریم. ما در سطوح مختلف با دولت‌های هند و پاکستان در تماس بوده‌ایم. ایالات متحده همه طرف‌ها را به همکاری برای دستیابی به یک راه‌حل مسئولانه تشویق می‌کند.»

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت که واشنگتن «در کنار هند ایستاده و حمله تروریستی در پهالگام را به شدت محکوم می‌کند» و اظهاراتی مشابه با سخنان اخیر رئیس‌جمهور دونالد ترامپ و معاون رئیس‌جمهور جی. دی‌ونس را تکرار کرد.

هند به طور فزاینده‌ای به شریک مهمی برای آمریکا تبدیل شده است، زیرا واشنگتن در تلاش است تا با افزایش نفوذ چین در آسیا مقابله کند، در حالی که پاکستان همچنان متحد آمریکا باقی مانده، اما اهمیتش برای واشنگتن پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ کاهش یافته است.

مایکل کوگلمن، تحلیلگر امور جنوب آسیا مستقر در واشنگتن و نویسنده نشریه فارن پالیسی، گفت که هند اکنون بسیار نزدیک‌تر از پاکستان به عنوان شریک آمریکا محسوب می‌شود.

کوگلمن به رویترز گفت: «این موضوع ممکن است موجب نگرانی اسلام‌آباد شود که اگر هند به طور نظامی واکنش نشان دهد، ایالات متحده ممکن است با انگیزه‌های ضدتروریستی هند همدلی کند و مانعی در این مسیر ایجاد نکند.»

کوگلمن همچنین گفت با توجه به درگیری واشنگتن در جنگ روسیه علیه اوکراین و جنگ اسرائیل در غزه و تلاش‌های دیپلماتیک جاری، دولت ترامپ «با حجم زیادی از مسائل جهانی روبه‌رو است» و ممکن است در روزهای ابتدایی تنش‌ها، هند و پاکستان را به حال خود رها کند.

حسین حقانی، سفیر پیشین پاکستان در آمریکا و پژوهشگر ارشد اندیشکده هادسون نیز گفت که به نظر می‌رسد در حال حاضر تمایلی از سوی آمریکا برای آرام کردن اوضاع وجود ندارد.

حقانی گفت: «هند مدت‌هاست که از تروریسمی که از آن سوی مرز سرچشمه می‌گیرد یا حمایت می‌شود، گله دارد. پاکستان هم مدت‌هاست باور دارد که هند قصد تجزیه آن را دارد. هر چند سال یک‌بار هر دو طرف وارد یک حالت هیجانی می‌شوند. این بار، آمریکا هیچ علاقه‌ای به آرام کردن اوضاع ندارد.»

افزایش تنش‌ها

هند و پاکستان هر دو ادعای مالکیت بر کشمیر را دارند که اکثریت جمعیت آن مسلمان است، در حالی که هر یک تنها بخشی از این منطقه کوهستانی را کنترل می‌کنند و پیشتر نیز جنگ‌هایی بر سر آن داشته‌اند.

نارندرا مودی، نخست‌وزیر ملی‌گرای هندو در هند، وعده داده که عاملان حمله را «تا دورترین نقاط زمین» دنبال کند و گفته کسانی که این حمله را طراحی و اجرا کرده‌اند «فراتر از تصوراتشان مجازات خواهند شد». همچنین درخواست‌هایی از سوی سیاستمداران هندی و دیگران برای اقدام نظامی علیه پاکستان افزایش یافته است.

پس از این حمله، هند و پاکستان مجموعه‌ای از اقدامات متقابل علیه یکدیگر انجام دادند؛ پاکستان حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای هندی بست و هند نیز معاهده ۱۹۶۰ آب‌های سند را که تقسیم آب رودخانه سند و شاخه‌های آن را تنظیم می‌کند، به حالت تعلیق درآورد.

دو طرف همچنین پس از چهار سال آرامش نسبی، دوباره در مرز خود تبادل آتش داشته‌اند.

یک گروه شبه‌نظامی کمتر شناخته‌شده به نام «مقاومت کشمیر» مسئولیت این حمله را در پیامی در شبکه‌های اجتماعی بر عهده گرفت. آژانس‌های امنیتی هند می‌گویند «مقاومت کشمیر» یا همان «جبهه مقاومت»، پوششی برای گروه‌های شبه‌نظامی مستقر در پاکستان مانند لشکر طیبه و حزب‌المجاهدین است.

ند پرایس، مقام پیشین وزارت امور خارجه آمریکا در دولت رئیس‌جمهور پیشین جو بایدن، گفت که در حالی که دولت ترامپ به این مسئله حساسیتی که شایسته آن است اختصاص داده، این تصور که واشنگتن به هر قیمتی از هند حمایت خواهد کرد، ممکن است تنش‌ها را بیشتر تشدید کند.

پرایس گفت: «دولت ترامپ به‌وضوح اعلام کرده که خواهان تعمیق شراکت آمریکا و هند است و به نظر می‌رسد که حاضر است این کار را تقریباً به هر قیمتی انجام دهد. اگر هند احساس کند که دولت ترامپ در هر شرایطی بدون قید و شرط از آن حمایت خواهد کرد، ممکن است شاهد تشدید بیشتر تنش‌ها و افزایش خشونت بین این دو همسایه مسلح به سلاح هسته‌ای باشیم.»