به گزارش اکوایران، چین در حال آغاز یک کمپین گسترده برای ارتقای نقش جهانی یوآن است و این کشور از آنچه مقاماتش آن را یک فرصت استراتژیک نادر می‌نامند، بهره‌برداری می‌کند.

به نوشته بلومبرگ، با توجه به اینکه دلار با چندین چالش روبه‌رو شده است، پکن در حال تسریع کمپین طولانی‌مدت خود برای کاهش وابستگی جهانی به ارز ذخیره جهانی یعنی پول ملی آمریکا است. سیاست‌گذاران چینی به این نتیجه رسیده‌اند که تصمیم‌گیری‌های غیرقابل پیش‌بینی آمریکا به‌همراه تنش‌های ژئوپلیتیک باعث ایجاد مناسب‌ترین شرایط در سال‌های اخیر در جهت ارتقای یوآن شده است.

هدف تازه‌ترین اقدامات چین نه‌تنها تسهیل تجارت بلکه باز کردن بازارهای مالی خود و پررنگ‌تر کردن نقش یوآن در جریان‌های سرمایه‌گذاری است. این اقدامات شامل کاهش کنترل‌های سرمایه، گسترش سیستم‌های پرداخت برون‌مرزی و عرضه محصولات مالی جدید برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی است.

پکن امیدوار است که بین‌المللی‌تر شدن یوآن بتواند تجارت و امور مالی جهانی را دگرگون کند و سلطه دلار به‌عنوان ارز ذخیره جهانی را به چالش بکشد. لین سانگ، اقتصاددان ارشد چین در ING Bank NV می‌گوید: «اقدامات برای ادغام هر چه بیشتر چین با سیستم مالی جهانی به‌نظر قدم‌هایی در مسیر درست می‌آید زیرا چین می‌خواهد اطمینان حاصل کند که یوآن در میان ارزهای مهم جهان قرار می‌گیرد.»

نقش یوآن در سیستم پولی

در یک سخنرانی در هفته گذشته، پان گونگ‌شنگ، رئیس بانک مرکزی چین، یک نظم ارزی جهانی جدید را متصور شد که در آن نقش دلار کاهش یافته است. او هدفی را اعلام کرد که در آن بازارهای مالی چین بازتر هستند و یوآن یک نقش محوری در جریان‌های سرمایه جهان ایفا می‌کند.

در جهت تلاش در این مسیر، بانک مرکزی چین می‌خواهد یک مرکز عملیاتی بین‌المللی برای یوآن دیجیتال در شانگهای تأسیس کند. دومین اقتصاد بزرگ جهان همچنین به‌دنبال ارائه نخستین معاملات آتی ارز داخلی است که می‌تواند با ابزارهای مشابه پوشش ریسک در بازارهای خارجی مانند سنگاپور و شیکاگو رقابت کند.

در روزها اخیر یک سیستم پرداخت سریع در هنگ‌کنگ راه‌اندازی شد. این اتفاق اجازه می‌دهد شهروندان بتوانند برای تجارت و خدامت، پرداخت‌ها به یوآن و دلار هنگ‌کنگ را به سرزمین اصلی چین منتقل کنند؛ موضوعی که این دو بازار را بیش از پیش در یکدیگر ادغام می‌کند. همچنین انتظار می‌رود بورس این شهر، بخش‌هایی با معاملات به یوآن را به لینک سهام «مسیر جنوب» اضافه کند.

یوآن چین دلار

ارتباطات رمزارزها نیز از گزینه‌های روی میز است. وزیر هنگ‌کنگ برای خدمات مالی و خزانه‌داری اخیرا اعلام کرد که او احتمال ایجاد ارتباط میان استیبل‌کوین‌ها با یوآن را رد نمی‌کند. با این حال، او اعلام کرد ریسک‌هایی وجود دارد و عواملی مانند نرخ ارز، سیاست پولی و دیگر فاکتورها باید در نظر گرفته شود. صحبت‌های او پس از آن مطرح شد که سنای آمریکا لایحه استیبل‌کوین وابسته به دلار را تصویب کرد و در ماه می چارچوب نظارتی استیبل‌کوین‌ها در هنگ‌کنگ مورد تأیید قرار گرفت.

چین همچنین گام‌هایی برای تسهیل بیشتر ورود جریان‌های سرمایه‌ برمی‌دارد، آن هم از طریق ایجاد محصولات تجاری داخلی بیشتر برای سرمایه‌گذاران خارجی در ماه‌های آتی 2025. مقامات چین قصد دارند سهمیه شهروندان خود برای سرمایه‌گذاری یوآن در اوراق قرضه خارجی را افزایش دهند؛ اتفاقی که باعث می‌شود گردش بین‌المللی پول ملی چین افزایش یابد.

شیائوجیا ژی، اقتصاددان شرکت Credit Agricole CIB اعلام کرد: «چین می‌تواند فرصت تقویت بین‌المللی شدن یوآن را داشته باشد و تعمیق نقدینگی یوآن در بازارهای خارجی، این شتاب را حفظ خواهد کرد.»

سیستم پرداخت چین موسوم به CIPS هم در حال شتاب گرفتن است. این سیستم اخیرا گسترش یافته است تا بانک‌های خارجی بیشتری را شامل شود، از جمله United Overseas Bank، بانک بانکوک و بانک فرست ابوظبی. شرکت‌کنندگان خارجی CIPS برای نخستین‌بار مراکز یوآن برون‌مرزی در آفریقا، خاورمیانه، آسیای مرکزی و سنگاپور را پوشش می‌دهند. این امر قرار است تسویه‌حساب‌های یوآن را در معاملات فرامرزی چین افزایش دهد، جایی که این ارز در سال‌های اخیر از دلار پیشی گرفته است.

در حالیکه ارز چین همچنان تنها 2.2 درصد از ذخایر جهانی را شامل می‌شود، سهم آن در تراکنش‌های فرامرزی چین از دلار پیشی گرفته است. به گفته ژائوپنگ شینگ، استراتژیست ارشد گروه بانکی استرالیا و نیوزیلند، در تجارت کالایی این کشور، سهم یوآن در تسویه‌حساب‌ها در ماه می به 26 درصد رسید و می‌تواند تا پایان سال جاری میلادی به 40 درصد افزایش یابد.

موانع اقتصادی

با این حال، چین با چالش‌هایی مواجه است. آهسته شدن رشد اقتصادی، فشارهای تورم منفی و بازده پایین‎تر اوراق قرضه باعث پیچیده شدن تلاش‌ها در جهت ارتقای نقش یوآن شده‌اند.

اقتصاددانان مورگان استنلی به رهبری رابین شینگ هفته گذشته در یادداشتی نوشتند: «در سطح بنیادی، استفاده گسترده‌تر بین‌المللی از یوآن به اقتصاد قوی و پیشرفت بیشتر در قابلیت تبدیل حساب سرمایه بستگی دارد.»