چینی سازی تجارت ایران :داد و ستد ایران در یک دهه
بررسیها نشان میدهد با وجود افزایش حجم تجارت ایران در دهه های گذشته، رشد تجاری رقبای آسیایی ایران بالاتر از افزایش حجم تجارت کشور بوده است. به طوری که اختلاف تجارت ایران با سه کشور ترکیه، کره جنوبی و عربستان سعودی در سال 2022 به بیشترین حد نیم قرن اخیر رسیده و میتوان گفت سرعت رشد تجارت ایران در مقایسه با این سه کشور ناچیز بوده است.
همچنین رابطه مبادله نیز به ویژه از آخر دهه ۱۳۸۰ به ضرر ایران تغییر کرده است، به این معنا که قدرت خرید کالاهای صادراتی کشور افت کرده است. با این حال نگاهی به ترکیب اقلام تجاری و صادراتی نشان میدهد طی پنج دهه گذشته، اقتصاد ایران به نوعی در حال تحول از یک اقتصاد کشاورزی به یک اقتصاد صنعتی بوده است.
همچنین ترکیب شرکای تجاری ایران تغییرات مهمی را تجربه کرده و با وجود اینکه در سال ۱۳۷۱ شرکای اصلی تجاری ایران آلمان، ژاپن و ایتالیا بودهاند، در سال ۱۴۰۲ چین و امارات متحده عربی به شرکای اصلی تجاری ایران تبدیل شدند.
همچنین در سال ۱۴۰۲ تنوع شرکای تجاری نیز به کمترین حد دهههای اخیر رسیده است. به طوری که در این سال ۷۶ درصد تجارت ایران در اختیار ۸ کشور بوده و سهم سایر کشورهای جهان از کیک تجارت ایران تنها ۲۴ درصد گزارش شده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
چرا دلار تهران پدیده شد؟؛ سیگنال رد پول به معاملهگران بازار
-
خودرو تکنرخی شد!
-
تنفس مصنوعی به برجام
-
شکست مذاکرات آتشبس غزه در قطر؛ خودداری آمریکا از توضیح درباره گزینههای جایگزین
-
ترور شهید داریوش رضائی نژاد، اولین اقدام جدی رئیس موساد
-
دیپلماتهای اروپایی: تمدید مهلت «سازوکار ماشه» مستلزم تصویب قطعنامه در شورای امنیت است
-
قالیباف: ایران یکی از پنج قدرت اول جهان در عرصه هوافضا است
-
ادعای خبرنگار والاستریت ژورنال: تغییر موضع جزیی تهران در مذاکرات با تروییکا
-
بیانیه مشترک انگلیس، فرانسه و آلمان: زمان پایان جنگ غزه فرارسیده است