چینی سازی تجارت ایران :داد و ستد ایران در یک دهه
بررسیها نشان میدهد با وجود افزایش حجم تجارت ایران در دهه های گذشته، رشد تجاری رقبای آسیایی ایران بالاتر از افزایش حجم تجارت کشور بوده است. به طوری که اختلاف تجارت ایران با سه کشور ترکیه، کره جنوبی و عربستان سعودی در سال 2022 به بیشترین حد نیم قرن اخیر رسیده و میتوان گفت سرعت رشد تجارت ایران در مقایسه با این سه کشور ناچیز بوده است.
همچنین رابطه مبادله نیز به ویژه از آخر دهه ۱۳۸۰ به ضرر ایران تغییر کرده است، به این معنا که قدرت خرید کالاهای صادراتی کشور افت کرده است. با این حال نگاهی به ترکیب اقلام تجاری و صادراتی نشان میدهد طی پنج دهه گذشته، اقتصاد ایران به نوعی در حال تحول از یک اقتصاد کشاورزی به یک اقتصاد صنعتی بوده است.
همچنین ترکیب شرکای تجاری ایران تغییرات مهمی را تجربه کرده و با وجود اینکه در سال ۱۳۷۱ شرکای اصلی تجاری ایران آلمان، ژاپن و ایتالیا بودهاند، در سال ۱۴۰۲ چین و امارات متحده عربی به شرکای اصلی تجاری ایران تبدیل شدند.
همچنین در سال ۱۴۰۲ تنوع شرکای تجاری نیز به کمترین حد دهههای اخیر رسیده است. به طوری که در این سال ۷۶ درصد تجارت ایران در اختیار ۸ کشور بوده و سهم سایر کشورهای جهان از کیک تجارت ایران تنها ۲۴ درصد گزارش شده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
ریزش تعداد ثبتنامکنندگان کنکور دکتری: 100 هزار نفر ثبتنام کردند
-
پای بن سلمان به نزاع تهران و تلآویو باز شد؟
-
بن سلمان آخرین برگ نجات را رو کرد؟
-
شوک به مرکز خاورمیانه؛ رویای بن سلمان نقش بر آب میشود؟
-
خبرهایی از آتشبس در منطقه / چالشهای پیش روی بازار سرمایه
-
پیشروی ارتش کرملین در شرق؛ شهر کلیدی اوکراین سقوط کرد
-
نمایندگی ایران در سازمان ملل: پاسخی منطبق بر حقوق بینالملل به اسرائیل میدهیم
-
تراکتور به کالای سرمایهای تبدیل شده است
-
بودجه نظامی ۲۰۰ درصد افزایش یافت/ ولایتی از بازبینی در سیاست خارجی نظام گفت