به گزارش اکوایران؛ از  دو روز گذشته، کشور وارد وضعیت اضطراری شد. شرایط جنگی که به دنبال آن بسیاری از نقاط کشور مورد حمله قرار گرفته است. اما با وجود درگیری‌ها و خسارات، واقعیت میدان پیچیده‌تر از آن چیزی است که در فضای عمومی بازتاب یافته است. بررسی‌های میدانی و تحلیل کارشناسان نشان می‌دهد؛ دشمن صهیونیستی  صرفا به مناطق نظامی  و هسته ای ایران حمله نکرده است؛ بلکه به مناطق صنعتی ایران نیز آسیب وارد کرده است. البته  همه‌ی اتفاقات و آسیب‌ها این روزهای حوزه صنعت ناشی از جنگ نیست. برخی اختلال‌ها و آسیب‌ها حاصل عوامل داخلی، مشکلات زیرساختی بوده‌اند که به‌اشتباه در افکار عمومی به‌عنوان تبعات جنگ تلقی شده‌اند.

در چنین فضایی، تفکیک واقعیت از روایت اهمیت حیاتی دارد. تحلیلگران اقتصادی هشدار می‌دهند که انتشار اخبار بدون بررسی دقیق، نه‌تنها به دامن زدن به نگرانی‌ها منجر می‌شود، بلکه می‌تواند به تصمیم‌های نادرست از سوی تصمیمگیران منتهی شود.  شرایط جدیدی  که خود می‌تواند بحران را عمیق‌تر کند.

اکوایران برای بررسی دقیق‌تر این وضعیت با برخی از فعالان اقتصادی بخش خصوصی در حوزه‌های صنعت، کشاورزی، و بازرگانی گفتگو کرده است. پرسش اصلی این است؛ در روزهای آغازین این بحران، چه بر سر کشاورزی و صنعت  آمده است؟ و اساساً، تاب‌آوری ایران در برابر چنین بحرانی چه اندازه است؟ فعالان صنعتی و کشاورزی معتقدند که جای نگرانی نیست.

در دو روز اخیر ، مقامات وزارت جهاد کشاورزی از وجود ذخایر کافی مواد غذایی خبر داده‌اند و اعلام کرده‌اند ضرورتی برای خرید زودهنگام و ذخیره‌سازی خانگی وجود ندارد. هرچند جنگ آغاز شده، اما ذخایر فعلی کافی گزارش شده‌اند.

البته با وجود پیگیری‌های «اکوایران»، وزارت جهاد کشاورزی میزان دقیق ذخایر را اعلام نکرده است. یکی از دلایل این موضوع، محرمانه بودن اطلاعات مربوط به ذخایر عنوان شده است. در این میان، فعالان بخش خصوصی نیز شرایط را مساعد ارزیابی می‌کنند. آرمان خالقی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، می‌گوید تاب‌آوری صنعت غذای ایران بالاست. او در پاسخ به این پرسش که آیا واحدهای صنعتی آسیبی دیده‌اند یا نه، اعلام می‌کند: خیر، هیچ آسیبی به واحدهای صنعتی وارد نشده است.

خالقی می‌افزاید: تمامی واحدهای صنعتی، چه آن‌هایی که در شهرک‌های صنعتی مستقر هستند و چه آن‌هایی که خارج از شهرک‌ها فعالیت می‌کنند، در آرامش مشغول به کارند و فعالیت خود را ادامه می‌دهند.

او به‌طور مشخص درباره حوزه غذا می‌گوید: در حوزه غذا جای هیچ نگرانی نیست. با توجه به ذخایر موجود، کمبودی در زمینه مواد غذایی وجود ندارد. البته این ذخایر باید به‌صورت مستمر ترمیم و جایگزین شوند.

خالقی ادامه می‌دهد: در حال حاضر زنجیره ارزش در حوزه غذا و سایر بخش‌های صنعتی به فعالیت خود ادامه می‌دهد. حتی اگر زیرساخت‌ها مورد حمله قرار بگیرند، جای نگرانی نیست؛ چرا که مانند گذشته به‌سرعت و به‌صورت جهادی بازسازی خواهند شد. صنایع کشور پیش‌تر نیز شرایط جنگی را تجربه کرده‌اند. اگرچه شرایط کنونی دشوار است، اما قابل ادامه دادن است.

او تأکید می‌کند: در این شرایط، صنایع ما حتی در حوزه دفاعی نیز ورود کرده‌اند و پشتیبان بخش دفاعی هستند. بنابراین، جای نگرانی نیست.

قدیر قیافه، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، نیز در گفت‌وگو با «اکوایران» می‌گوید: تاب‌آوری صنعتی ما بالاست و هیچ جای اما و اگر وجود ندارد. ما در این شرایط جدید نیز می‌توانیم به کار خود ادامه دهیم. البته نقدهایی به عملکرد دولت و حاکمیت وجود دارد و برخی دلخوری‌ها نیز مطرح است؛ اما اکنون مهم‌ترین مسئله، ایران و جان مردم است. باید با اتحاد و همبستگی، از این مرحله سخت عبور کنیم. صنعت نیز با تمام توان مشغول فعالیت است.

تکذیب یک خبر

امروز، ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، تصویری در فضای مجازی منتشر شد که مدعی وقوع انفجاری در شهر صنعتی البرز قزوین بود. این خبر از سوی رئیس اتاق بازرگانی قزوین تکذیب شد. مهدی عبدیان، رئیس اتاق قزوین، در گفت‌وگو با «اکوایران» اعلام می کند: هیچ حمله‌ای به شهر صنعتی البرز قزوین انجام نشده است. انفجار مربوط به یک انبار ضایعات بود و هیچ ارتباطی با حمله‌های دشمن نداشت.

به گفته او، در استان قزوین تنها یک فرودگاه ویژه سم‌پاشی آسیب دیده و همچنین یک پدافند در بوئین‌زهرا مورد هدف قرار گرفته است.

عبدیان  درباره تاب‌آوری صنایع داخلی نیز تأکید کرد: «صنعت به کار خود ادامه می‌دهد و هیچ توقفی در فعالیت‌ها وجود ندارد. حتی در شرایط کنونی و سخت‌تر از این نیز، صنعت کشور به فعالیت خود ادامه خواهد داد.»

در همین راستا، فرج‌الله معماری، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سمنان نیز تأکید می‌کند: فرزندان این سرزمین و کنشگران اقتصادی ایران نباید سکوت کنند. آن‌ها باید پویاتر از گذشته در فضای اقتصادی کشور فعالیت داشته باشند.

نیروگاه شهید رئیسی

بر اساس اطلاعات غیررسمی، تاکنون نیروگاه شهید رئیسی نیز در پی حملات رژیم اسرائیل آسیب دیده است. این نیروگاه کوچک وظیفه تأمین برق نیروگاه نطنز را بر عهده دارد. با این حال، تاکنون هیچ‌یک از مقامات وزارت نیرو این آسیب را تأیید نکرده‌اند. تنها پاسخ رسمی وزارت نیرو به «اکوایران» این بوده که هیچ آسیبی به نیروگاه‌های حرارتی و دیگر زیرساخت‌های انرژی کشور وارد نشده است.

شهر صنعتی بروجرد

امروز 24 خرداد 1404،  در پی حملات رژیم اسرائیل به کشور تصاویری منتشر شده که از اصابت موشک به واحدی صنعتی در  شهر بروجرد حکایت دارد. حمله‌ای که منجر به وارد آمدن آسیب جدی به یک مجموعه صنعتی شده است. شاهدان عینی میگویند. بر اثر این حملات انفجار شدید در ماشین سازی اشترینان لرستان و سایت خودرسازی فردا موتورز شهر اشترینان بروجرد رخ داده است.