خیز عربستان برای تبدیل شدن به قطب تولید خودروهای برقی
اکوایران: عربستان سعودی در سالهای اخیر چندین میلیارد دلار برای تبدیل شدن به قطب تولید خودروهای برقی هزینه کرده است؛ اما برای تحقق این هدف، چه موانعی پیش روی عربستان است؟
به گزارش اکوایران، عربستان سعودی برای تبدیل شدن به قطب تولید وسایل نقلیه الکتریکی و غلبه بر موانعی مانند نبود زیرساخت، نیروهای متخصص و مواد خام، میلیاردها دلار هزینه کرده است.
به نوشته رویترز، ریاض قصد دارد با این سرمایهگذاری هنگفت، از سودهای فراوان صنعت جدید و جذاب خودروهای الکتریکی بینصیب نماند. عربستان در راستای دور کردن هر چه بیشتر اقتصاد خود از نفت، دستکم 10 میلیارد دلار در شرکت آمریکایی لوسد موتورز سرمایهگذاری کرده، شرکت سازنده خودروهای الکتریکی خود موسوم به «سیر» (Ceer) را راهاندازی کرده و یک کارخانه تولید فلزات خودروهای برقی ایجاد کرده است.
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان با در اختیار داشتن 700 میلیارد دلار، هدف خود را تولید سالانه 500 هزار خودروی برقی تا سال 2030 اعلام کرده است. همچنین هدف عربستان تولید سالانه 150 هزار خودروی برقی تا سال 2026 است.
تا دسامبر 2023، تنها کارخانه خودروسازی عربستان که در سپتامبر همان سال افتتاح شد، توانست 800 خودرو را مونتاژ کند.
عربستان در گذشته برای جذب شرکتهای خودروسازی بزرگ، ناموفق بوده است. شرکت تویوتا در سال 2019 از امضای قرارداد با مقامات سعودی خودداری و علت تصمیم خود را هزینههای بالای نیروی کار، کمبود تأمینکنندگان محلی و بازار محلی کوچک عنوان کرد.
در حال حاضر چین بر زنجیره تأمین خودروهای برقی و تولید این خودروها، سلطه قابل توجهی دارد. شرکت بیوایدی چین توانست در پایان سال گذشته میلادی با سبقت از شرکت آمریکایی تسلا، به بزرگترین تولیدکننده خودروهای برقی در جهان تبدیل شود.
ایجاد صنعت محلی، ضرورت نخست
برای عربستان سعودی، یکی از بزرگترین سختیها به جذب تولیدکنندگان قطعات خودرو مربوط میشود، چراکه در این کشور یک صنعت محلی قابل توجه که بتواند این نیاز را برطرف کند، وجود ندارد. شرکت «سیر» عربستان قصد دارد تا سال 2025 نخستین خودروی خود را رونمایی کند، اما هنوز کارخانه این شرکت ایجاد نشده است. با این حال، منابع آگاه به رویترز اعلام کردهاند که نخستین خودروی این شرکت پیش از سال 2026 رونمایی نخواهد شد.
در اکتبر 2023، شرکت هیوندای کره جنوبی و صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان از سرمایهگذاری مشترک برای ساخت کارخانه موتورهای احتراق داخلی و خودروهای الکتریکی خبر دادند. این اتفاق به علاوه کارخانههای لوسد و سیر، خوشهای از کارخانههای تولید خودرو را در شهر جده ایجاد خواهد کرد. با این حال، شرکت سعودی سیر مجبور خواهد بود قطعات مورد نیاز خود از جمله باتری را که گرانترین قسمت خودروی برقی است، از شرکت بیامو آلمان تأمین کند.
شرکت خودروسازی لوسد پیشتر اعلام کرده بود عربستان به حضور تأمینکنندگان بزرگ خودروهای برقی در داخل خاک خود نیاز دارد و کارخانه لوسد در داخل عربستان تنها به مونتاژ دوباره خودروهایی که در داخل کارخانه اصلی این شرکت در آریزونای آمریکا آماده شدهاند، میپردازد. این اتفاق میتواند مانع از گسترش تولید داخلی شود زیرا عربستان به واردات خودروهای ساخت خارج ادامه میدهد.
در طول یک دهه آینده، دولت عربستان سعودی با خرید 100 هزار خودروی لوسد موافقت کرده است. صندوق توسعه صنعتی عربستان برای کمک به تأمین مالی ساخت کارخانه لوسد، در سال 2022 به این شرکت یک وام بدون بهره 1/4 میلیارد دلاری اعطا کرد. صندق سرمایهگذاری عمومی عربستان مالک 60 درصد از شرکت لوسد است و تا آگوست 2023 حداقل 5/4 میلیارد دلار در این شرکت سرمایهگذاری کرده است.
همچنین مقامات سعودی در سال گذشته میلادی اعلام کرده بودند که امیدوارند کشورشان به مرکز تولید باتری خودروهای برقی تبدیل شود. اما برای دستیابی به این هدف، عربستان نیازمند مواد خام از جمله لیتیوم است. با وجود اینکه وزیر صنعت و منابع معدنی عربستان اعلام کرده این کشور خواهان تولید لیتیوم است، تاکنون خبری از وجود منابع لیتیوم در این کشور مخابره نشده است. از سوی دیگر، شرکت معادن عربستان سعودی اعلام کرده طرح استخراج لیتیوم از آب شور، در مرحله آزمایشی قرار دارد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
خبرهایی از آتشبس در منطقه / چالشهای پیش روی بازار سرمایه
-
پیشروی ارتش کرملین در شرق؛ شهر کلیدی اوکراین سقوط کرد
-
تهدید این 5 کشور برای تجارت ایران
-
رکوردزنی تقاضای جهانی طلا؛ خرید فلز زرد به 100 میلیارد دلار رسید
-
همه سناریوهای روی میز/ تهران به حمله اسرائیل پاسخ خواهد داد؟
-
سناریوهای اصلاح قیمت سوخت/ کیهان: پیوستن به FATF به نفع اسراییل است
-
رییس کل بانک مرکزی در سمت خود ابقا شد/ فرزین از دولت سیزدهم به چهاردهم رسید
-
پیامی که به تلآویو ارسال شد؛ ترامپ نیامده با بیبی به مشکل میخورد؟
-
الجزیره؛ پنتاگون پاسخ ایران به حمله اسرائیل را محتمل میداند