اولین واکنش آژانس به احتمال تغییر دکترین هستهای ایران/ خطقرمز گروسی نزدیک است؟
اکوایران: رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ابراز نگرانی از سخنان مقامات تهران در مورد تغییر سیاست هستهای ایران، خواستار توقف چنین تهدیدهایی شد.
به گزارش اکوایران، رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته که اظهارات بیمهابای برخی افراد در تهران در مورد رهاکردن ممنوعیت داشتن تسلیحات هستهای، بسیار نگرانکننده بوده و باید متوقف شود.
به نوشته گاردین، گروسی این هشدار را پس از مذاکراتش با دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا در مورد آینده برنامه هستهای ایران و تلاشهای حساس خود برای تفاهم با تهران برای برقراری مجدد یک برنامه بازرسی هستهای صادر کرد.
بر اساس این گزارش، در پی رویارویی نظامی ایران با اسرائیل در ماه گذشته، تعدادی از سیاستمداران ایرانی خواستار توسعه برنامه هستهای برای مقابله با زرداخانه هستهای اسرائیل شدهاند. اخیرا کمال خرازی، مشاور ارشد سیاست خارجی رهبری و وزیر خارجه اسبق ایران اظهار کرده که در صورت حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران، تهران به سمت بازدارندگی هستهای حرکت خواهد کرد. خرازی گفت: «ما تصمیمی برای ساخت بمب هستهای نداریم، اما اگر موجودیت ایران تهدید شود، چارهای جز تغییر دکترین هستهای خود نخواهیم داشت». شخصیتهای عموما تندرو دیگر نیز این هفته خواستار اخراج بازرسان سازمان ملل متحد شدند.
گروسی گفت: «صحبتهای بیملاحظه در مورد تسلیحات هستهای برای من بسیار جدی است. فکر میکنم باید متوقف شود. ما در حال نزدیکشدن به وضعیتی هستیم که یک علامت سؤال بزرگ در مورد کارهایی که ایرانیها انجام میدهند و دلیل انجام آن وجود دارد».
گروسی گفت که وضعیت توافق با ایران در مورد بازرسی از برنامه هستهای غیرنظامی این کشور «در وضعیت بسیار دشواری» قرار دارد.
او فاش کرد که در حال تلاش برای مذاکره جهت رسیدن به تفاهمهایی عمیقتر و دقیقتر است. اما این تفاهم یک توافق کتبی جدید برای جایگزینکردن توافق مارس ۲۰۲۳ در مورد حق بازرسی ناظران آژانس پیش از جلسه بعدی شورای حکام نیست. ارائه قطعنامه محکومیت ایران، بحران جدیدی با این کشور و خروج احتمالی آن از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای را به همراه خواهد داشت.
اروپا و آمریکا از ارائه قطعنامه محکومیت ایران در آخرین نشست آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه مارس خودداری کردند، اما گروسی خواهان دسترسی گستردهتر و سیستماتیک به سایتهای هستهای ایران، از جمله توانایی نظارت بر فعالیتهایی است که ایران در یک سال گذشته و همزمان با منع بازرسان آژانس از ورود به سایتهای کلیدی، انجام داده است.
هفته گذشته، گروسی برای گفتگو در مورد دسترسی بهتر به تأسیسات هستهای ایران، از تهران و اصفهان بازدید کرد. مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی هماکنون در تلاش برای نهاییکردن جزئیات فنی اینکه بازرسان چه چیزی را میتوانند ببینند، هستند.
او گفت: «من سعی میکنم با ابزارهایی که در اختیار دارم، بهترین کار را انجام دهم تا به فرآیندی برسیم که مفید باشد. فکر میکنم این نه تنها مفید بوده، بلکه ضروری است، مگر اینکه بخواهید به جنگ یا چیزی شبیه به آن کشیده شوید».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ادعای صریح نسبت به تضعیف رژیم بازرسی به دلیل محدودیتهای ایران، گفت: «دورهای بود که ما اطلاعات را ضبط و ذخیره میکردیم، اما نمیتوانستیم به آن دسترسی داشته باشیم. اما دورهای دیگر هم بود که اصلاً چیزی نداشتیم. من گفتهام که بدون تعامل معنادار، بدون اینکه ما بتوانیم ظرفیت بررسی و دیدن بیشتر در ایران داشته باشیم، توانایی من برای تضمین صلحآمیز بودن فعالیتهای ایران محدود خواهد بود و شاید به لحظهای نزدیک شود که دیگر نتوانیم با قطعیت این را بگوییم».
او افزود: «لحظهای فرا میرسد که یک خطقرمز خواهم کشید. این نقطهعطفی بسیار حیاتی خواهد بود، زیرا جامعه جهانی باید با این واقعیت دست و پنجه نرم کند که ما نمیدانیم ایران چه چیزی ممکن است داشته یا نداشته باشد و کشورها به نتیجهگیریهای خود خواهند رسید». او تأکید کرد: «میخواهم تأکید کنم که ما در حال مذاکره برای یک سند یا توافق نیستیم. بیانیه مشترک سال ۲۰۲۳ به اندازه کافی خوب است. ما به چیز دیگری نیاز نداریم».
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق