به گزارش اکوایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز سه‌شنبه اعلام کرد که سامانه‌های پدافند هوایی را با موفقیت در نزدیکی سایت استراتژیک هسته‌ای نطنز در استان اصفهان آزمایش کرده است. بر اساس گزارش خبرگزاری تسنیم، این رزمایش برای ارزیابی کارایی سامانه‌های دفاعی طراحی‌شده جهت انهدام موشک‌ها و هواپیماهای مهاجم برگزار شد.

به نوشته المانیتور، نطنز در گذشته هدف کارزارهای مخفی خرابکاری و حملات اسرائیل بوده و همچنان بخش حیاتی برنامه هسته‌ای ایران محسوب می‌شود.

سرتیپ قادر رحیم‌زاده، فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا سپاه، آغاز این رزمایش را اعلام کرد و گفت هدف آن مقابله با جنگ الکترونیک و آزمایش آمادگی در شرایطی است که سیستم‌های ارتباطی و راداری توسط دشمن مختل می‌شوند.

در این رزمایش، سامانه پدافند هوایی دزفول، رادار M1، سامانه ۹ دی و موشک ۳۵۸ برای شناسایی و خنثی‌سازی ۳۰ هدف ورودی در سناریوهای مختلف حمله به کار گرفته شدند. به گفته مقامات سپاه، این سامانه‌ها برای مقابله با تهدیداتی نظیر پهپادها و موشک‌های کروز توسعه یافته‌اند.

سامانه پدافند اس 300

تنش با غرب

تصاویری که روز سه‌شنبه از سوی صداوسیمای ایران پخش شد، انهدام هدفی موشکی را نشان داد که بر اساس این گزارش، کارایی این سامانه‌ها در دفاع از سایت‌های حیاتی را به تصویر می‌کشید.

این رزمایش بخشی از تمرینات گسترده‌ای تحت عنوان «پیامبر اعظم ۱۹» بود که در شرایط تنش‌های فزاینده منطقه‌ای ناشی از جنگ اسرائیل در غزه و نگرانی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران برگزار شد.

اسرائیل مدت‌هاست که برنامه هسته‌ای ایران را تهدیدی برای موجودیت خود می‌داند. اخیراً نیز این رژیم تهدیدهای خود برای هدف قرار دادن سایت‌های هسته‌ای ایران را شدت بخشیده و ادعای برنامه احتمالی ایران برای دستیابی به تسلیحات اتمی تکرار کرده است.

بسیاری از کشورهای غربی نیز در میان گزارش‌هایی از «تشدید روند غنی‌سازی اورانیوم» در مراکز هسته‌ای ایران، نگرانی مشابهی دارند. تهران، اما، این اتهامات را رد کرده و تأکید دارد که فعالیت‌های هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است و به فتاوی مذهبی که برنامه تسلیحاتی را ممنوع می‌کند، استناد می‌کند.

با این حال، در تهران این نگرانی وجود دارد که اسرائیل ممکن است راه آسان‌تری برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران بیابد، چراکه دولتی در ایالات متحده که بیشتر همسو با اسرائیل است، به ریاست رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ قرار است از ۲۰ ژانویه کنترل کاخ سفید را به دست بگیرد.

همچنین، بر اساس گزارشی اخیر اکسیوس، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، جیک سالیوان در روزهای پایانی دولت، گزینه‌هایی برای حمله احتمالی آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران را با جو بایدن رئیس‌جمهور فعلی ایالات متحده، در میان گذاشته است.

رزمایش‌های مرتبط با سایت هسته‌ای همچنین به مقامات ایرانی این فرصت را داد تا تأکید کنند که سامانه‌های پدافند هوایی کشور باید کاملاً آماده مقابله با حملات احتمالی باشند. در ماه اکتبر، اسرائیل مجموعه‌ای از حملات را به سایت‌های نظامی ایران انجام داد که به ادعای غرب،  به سامانه‌های دفاعی اصلی ایران آسیب زد. اما تهران از خسارت‌های محدود در این تأسیسات گفته است.

پدافند پایگاه هشتم شکاری اصفهان

رزمایش دوماهه 

به گفته مقامات نظامی، رزمایش گسترده‌تر پیامبر اعظم ۱۹ قرار است به مدت دو ماه ادامه داشته باشد و تمرکز گسترده‌تری بر «عملیات ضدتروریسم» و دفاع از حاکمیت ایران در مناطق ناپایدار جنوب‌شرقی، جنوبی و غربی داشته باشد.

علاوه بر سپاه پاسداران، در این رزمایش ارتش ایران (ارتش) و نیروهای داوطلب بسیج نیز شرکت کرده‌اند. عملیات جنوب‌شرقی در نزدیکی مرز پاکستان بر مقابله با شورشیان سنی بلوچ متمرکز است که در ماه‌های اخیر درگیری‌های مرگبار مرزی علیه سربازان ایرانی را افزایش داده‌اند. در غرب، نزدیک مرز عراق، این رزمایش به مسئله طولانی‌مدت مخالفان کرد از کوه‌های صعب‌العبور می‌پردازد.

سرتیپ علی شادمانی از سپاه پاسداران که بر این رزمایش‌ها نظارت می‌کند، روز یکشنبه به گفت که ایران از تجهیزات مدرن، به‌ویژه در شبکه‌های فرماندهی و عملیاتی، در این رزمایش استفاده می‌کند.

در جنوب، این رزمایش‌ها عمدتاً دریایی هستند و استراتژی‌های دفاعی برای «حفاظت» از تنگه هرمز، گذرگاه باریکی در خلیج فارس که برای تجارت جهانی نفت حیاتی است، آزمایش می‌شوند.

در همین رزمایش، فرماندهان ارتش اعلام کرده‌اند که ایران کنترل سرزمینی و حاکمیت خود را بر سه جزیره مورد مناقشه – ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک – که امارات متحده عربی ادعای مالکیت آن‌ها را دارد و منبع تنش‌های دیپلماتیک پراکنده بین این دو رقیب منطقه‌ای است، به نمایش گذاشته است.