به گزارش اکوایران، اوکراین به لطف سلاح‌های بیشتر و اجازه استفاده از آنها برای هدف قرار دادن مواضع در داخل روسیه، پس از حمله یک ماه پیش مسکو، جبهه شمالی خرسون را تثبیت کرده است. اما نیروهای آن در امتداد خط مقدم به طول 1000 کیلومتر به نقاط دیگر کشیده شده‌اند و در برابر بمب‌های هوایی مرگبار روسیه بی‌دفاع هستند.

یک افسر ارشد در سرویس امنیتی اوکراین، که در حال حاضر در منطقه خارکف می‌جنگد، به سی‌ان‌ان گفت که توانایی حمله به اهداف روسی در آن سوی مرز تأثیر مثبتی داشته است.

این افسر گفت: «اکنون امکان انجام عملیات ضدحمله و بازپس گیری مناطقی وجود دارد که مثلاً یک هفته پیش به تصرف دشمن درآمده است.» در بیشتر دوران جنگ، اوکراین در استفاده از سلاح‌های قدرتمند غربی علیه روسیه محدود بوده است.

متحدان کی‌یف مدت‌ها از ترس تحریک مسکو قاطعانه تاکید کرده‌اند که ماشین‌های جنگی آن‌ها نباید به داخل خاک روسیه حمله کنند و استفاده از آن‌ها را به اهدافی در داخل اوکراین، از جمله در مناطق اشغالی محدود کرده‌اند.

اما در پی حمله خارکف این وضعیت تغییر کرد. ابتدا، کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و آلمان به اوکراین اجازه دادند تا اهدافی در داخل روسیه را هدف قرار دهد، سپس، مهمتر از همه، ایالات متحده اجازه داد تا اوکراین از تسلیحاتش در اطراف خارکف استفاده کند.

اوکراین

لوید آستین وزیر دفاع به ولف بلیتزر از سی‌ان‌ان گفت: «سیاست ما با استفاده از تسلیحات تهاجمی دوربرد برای حمله به روسیه تغییر نکرده است، اما کاری که ما انجام داده‌ایم این است که به اوکراین توانایی شلیک متقابل به نیروهای روسی را که به سمت آنها شلیک می‌کنند و نابود کردن سامانه‌های توپخانه آنها در حالی که به سمت اوکراینی‌ها شلیک می‌کنند را داده‌ایم و من فکر می‌کنم که این امر برای اوکراین در آینده بسیار مفید خواهد بود.»

به گفته یئهور چرنیف، معاون کمیته امنیت ملی، دفاع و اطلاعات پارلمان اوکراین، سامانه هیمارس ایالات متحده به بهترین سیستم تسلیحاتی برای ضربه زدن به مواضع روسیه تبدیل شده است.

با توجه به خطر حمله هیمارس، روس‌ها استفاده از سامانه‌های موشکی S-300 و S-400 را کمتر کرده‌اند، اما بمب‌های هوایی همچنان یک مشکل هستند. ارتفاع آن‌ها آنقدر بالا است که خارج از محدوده دفاعی اوکراین هستند.

چرنیف با اشاره به سامانه موشکی دوربرد گفت: «متأسفانه ما هنوز مجوز ضربه زدن به هواپیماهای روسی در فرودگاه‌ها با سلاح‌های آمریکایی را نداریم و اجازه استفاده از موشک‌های اتکمز در خاک روسیه را نداریم. به همین دلیل، ما هنوز نتوانسته‌ایم مشکل حملات بمب‌های هوایی به خاک خود را حل کنیم. خارکف و سایر مناطق مرزی هنوز از حملات بمباران رنج می‌برند و بسیاری از غیرنظامیان جان خود را از دست می‌دهند.»

در حالی که پیشروی روسیه طبق ارزیابی ایالات متحده و اوکراین کند شده است، نیروهای مسکو به فشار در امتداد خط مقدم جدید در شمال ادامه می‌دهند.

روس‌ها بر تلاش برای عبور از روستای هیبوک در شمال خارکف تمرکز کرده‌اند. اگر نیروهای روسی موفق به تسلط بر آنجا شوند، می‌توانند به سمت روستای لیپتسی که در 30 کیلومتری شمال خارکف قرار دارد پیش بروند و این شهر با اهمیت تاریخی، فرهنگی و صنعتی را در محدوده توپخانه قرار دهند.

در شمال شرق خارکف، نیروهای روسی به حفظ پایگاه خود در شهر ووچانسک ادامه می‌دهند. به گفته ولوشین، سخنگوی ارتش اوکراین در شرق، جنگ در این منطقه به نبرد نزدیک تبدیل شده است و واحدها خیابان به خیابان می‌جنگند. ولوشین به سی‌ان‌ان گفت: «بیشتر شهر تحت کنترل نیروهای دفاعی اوکراین است.»

یوری فدورنکو، فرمانده تیپ مکانیزه 92 گروهان جداگانه که در حال حاضر در حال جنگیدن است، گفت: «برای متفرق کردن نیروها و ادوات ما، دشمن حمله دیگری را در خارکف آغاز کرد . آنها تا حدی موفق شدند، اما نیروهای دفاعی ما وضعیت را تثبیت کردند.»

نهاد ناظر حقوق بشر سازمان ملل در اوکراین «افزایش قابل توجهی» (31٪) را در تعداد غیرنظامیان کشته شده در اوکراین در ماه مه نسبت به آوریل ثبت کرد. به گفته این نهاد، بیش از نیمی از تلفات در جبهه شمالی جدید و به دلیل «بمب‌ها و موشک‌های هوایی در مناطق پرجمعیت مانند مناطق نزدیک خط مقدم و شهر خارکف» رخ داده است.

برای مقابله با روس‌ها در خارکف، اوکراین مجبور است نیروها و تسلیحات خود را از سایر بخش‌های خط مقدم در مناطق دونتسک و لوهانسک منحرف کند. هدف اصلی روسیه اعمال کنترل کامل بر دو منطقه شرقی بوده است. به گفته ولوشین، این دقیقاً همان جایی است که روسیه به طور فعالانه فشار می‌آورد.

در شرق، مسکو سایت‌های خود را در شهر چاسیو یار در منطقه دونتسک قرار داده است. نیروهای روسی پیشرفت‌هایی داشته‌اند. در جنوب در امتداد خط مقدم شرقی، روس‌ها به سمت غرب شهر آودیوکا پیشروی کردند که در ماه فوریه به دست نیروهای روسی افتاد.

به گفته ولوشین، ارتش روسیه تلاش می‌کند تا قبل از رسیدن کمک‌های آمریکا به اوکراین، هر کاری که ممکن است در خط مقدم انجام دهد و تلاش می‌کند از این فرصت به هر طریق ممکن استفاده کند.

انتظار می‌رود اف 16های ناتو به زودی وارد شوند و فرانسه متعهد شده است که اوکراین را به جت‌های جنگنده میراژ 2000-5 مجهز کند. تسلیحات غربی و فشار جدید برای فرستادن سربازان بیشتر به ارتش اوکراین می‌تواند به این کشور کمک کند.