به گزارش اکوایران، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان سعودی، فهد الرویلی، در جریان یک سفر کم‌سابقه در تاریخ ۱۰ نوامبر در تهران با همتای ایرانی خود، محمد باقری، دیدار کرد.

خبرگزاری دولتی ایرنا اعلام کرد که آن‌ها درباره توسعه دیپلماسی دفاعی و همکاری‌های دوجانبه بحث کردند، اما جزئیاتی ارائه نشد.

رسانه‌های ایرانی گزارش دادند که سال گذشته باقری در دیداری با خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان، درباره تحولات منطقه‌ای و همکاری‌های دفاعی گفتگو کرده بود.

به نوشته اویل پرایس، الرویلی دومین مقام ارشد سعودی است که پس از توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک پس از هفت سال، به تهران سفر کرده است. این توافق پس از مذاکراتی با میانجی‌گری چین در مارس ۲۰۲۳ حاصل شد. پیش‌تر، فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان، در ژوئن ۲۰۲۳ به ایران سفر کرده بود.

عربستان سعودی با اکثریت جمعیت اهل سنت، در سال ۲۰۱۶ روابط خود را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرد. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که معترضان به اعدام شیخ نمر النمر، روحانی شیعه، به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد حمله کردند.

1999805_216

این سفر چند روز پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده انجام شد. دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ از ژانویه آغاز می‌شود. ترامپ وعده داده که صلح را به خاورمیانه بیاورد، جایی که متحد آمریکا، اسرائیل، درگیر جنگ‌هایی با گروه‌های تحت حمایت ایران در غزه و لبنان است.

حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر مؤسسه آلمانی امور بین‌الملل و امنیت، گفت که زمان‌بندی این سفر مهم است زیرا در حالی انجام می‌شود که کشورهای مختلف خود را برای دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ آماده می‌کنند.

او گفت تصمیم سعودی‌ها برای اعزام یک مقام ارشد نظامی به تهران «سیگنالی است که نشان می‌دهد آن‌ها به فرآیند تنش‌زدایی که از سال گذشته آغاز شده، متعهد هستند و نمی‌خواهند انتخاب ترامپ روابط بهبودیافته اخیر با جمهوری اسلامی را به خطر بیندازد.»

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران نیز، با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، به صورت تلفنی گفتگو کرد و درباره گسترش روابط دوجانبه تبادل نظر کردند.

این در حالی است که مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه نیز با سفر به ریاض، با ولیدالخریجی، قائم مقام وزارت خارجه عربستان سعودی، دیدار کرد. او در این زمینه در شبکه ایکس نوشت: در سفر به عربستان، ملاقات خیلی سازنده و پرثمری با همتای خود ولید الخریجی داشتم که در آن موضوعات مختلف موردعلاقه در سطوح دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی موردبحث قرار گرفتند.  وی افزود: ایران و عربستان سعودی دو کشور برادر و همسایه با اشتراکات فراوان هستند و روابط نزدیک آنها در خدمت منافع کل منطقه خواهد بود.

ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود روابط خوبی با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس داشت و برای عادی‌سازی روابط میان این کشورها و دشمن اصلی ایران، یعنی اسرائیل، تلاش کرد.

عربستان سعودی هنوز روابط خود را با اسرائیل عادی نکرده، اما گفته می‌شود که جرد کوشنر، داماد ترامپ، از سال ۲۰۲۱ درباره احتمال عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی گفتگو کرده است.

در نشانه دیگری از بهبود روابط، عربستان سعودی ماه گذشته اعلام کرد که رزمایش‌های نظامی مشترکی با جمهوری اسلامی ایران در دریای عمان برگزار کرده است.