پوتین دست از شام نمیکشد!
اکوایران: روسیه نیروهای نظامی خود را از خطوط مقدم در شمال سوریه و پستهای واقع در کوههای علوی عقب میکشد، اما چهار مقام سوری به خبرگزاری رویترز گفتهاند که این کشور حتی پس از سقوط بشار اسد، قصد ترک دو پایگاه اصلی خود در سوریه، یعنی پایگاه هوایی حمیمیم در لاذقیه و تأسیسات دریایی طرطوس، را ندارد.
به گزارش اکوایران، مقرر شده روسیه نیروهای نظامی خود را از خطوط مقدم در شمال سوریه و پستهای واقع در کوههای علوی عقب بکشد، اما چهار مقام سوری به خبرگزاری رویترز گفتهاند که این کشور حتی پس از سقوط بشار اسد، قصد ترک دو پایگاه اصلی خود در سوریه، یعنی پایگاه هوایی حمیمیم در لاذقیه و تأسیسات دریایی طرطوس، را ندارد.
سقوط اسد، که او و پدرش حافظ اسد روابط نزدیکی با مسکو برقرار کرده بودند، آینده این پایگاههای روسی را زیر سوال برده است. تصاویر ماهوارهای از روز جمعه نشان میدهد که حداقل دو هواپیمای باربری آنتونوف AN-124، که از بزرگترین هواپیماهای باربری جهان هستند، در پایگاه حمیمیم با دماغههای باز شده دیده میشوند و ظاهراً در حال آمادهسازی برای بارگیری هستند.
یک مقام امنیتی سوری در خارج از این پایگاه گفته است که حداقل یک هواپیمای باربری روز شنبه به مقصد لیبی پرواز کرده است. منابع نظامی و امنیتی سوری که با روسها در تماس هستند، به رویترز گفتند که مسکو نیروهای خود را از خطوط مقدم عقب میکشد و برخی تجهیزات سنگین و افسران ارشد سوری را تخلیه میکند.
اما این منابع، که به دلیل حساسیت موضوع نخواستند نامشان فاش شود، اعلام کردند روسیه دو پایگاه اصلی خود را ترک نمیکند و در حال حاضر قصد چنین اقدامی را ندارد.
یک افسر ارشد ارتش سوریه که با نیروهای روسی در ارتباط است، به رویترز گفت: «برخی تجهیزات به مسکو بازگردانده میشوند و همچنین افسران بسیار ارشد از ارتش اسد. اما هدف در این مرحله، تجدید قوا و استقرار مجدد بر اساس تحولات میدانی است.»
یک مقام ارشد نیروهای مسلح که به دولت موقت جدید نزدیک است، به رویترز گفت که مسئله حضور نظامی روسیه در سوریه و توافقات گذشته میان دولت اسد و مسکو در حال حاضر در دستور بحث نیست.
او افزود: «این موضوع به مذاکرات آینده مربوط است و مردم سوریه حرف آخر را خواهند زد.» و همچنین اشاره کرد که مسکو کانالهای ارتباطی ایجاد کرده است.
او گفت: «نیروهای ما اکنون در نزدیکی پایگاههای روسیه در لاذقیه قرار دارند» و از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد.
کرملین گفته است که روسیه در حال مذاکره با حکام جدید سوریه درباره پایگاههایش است. وزارت دفاع روسیه به درخواست رویترز برای اظهارنظر درباره این گزارش پاسخ نداده است.
یک منبع روسی که نخواست نامش فاش شود، گفت مذاکرات با حکام جدید سوریه در حال انجام است و روسیه قصد خروج از پایگاههای خود را ندارد.
رویترز نتوانست فوراً مشخص کند که احمد الشرع، رهبر نیروهای مسلح سوری که پیشتر با نام ابو محمد الجولانی شناخته میشود، چه دیدگاهی درباره آینده بلندمدت پایگاههای روسیه دارد.
پایگاهها
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، که مداخلهاش در جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۵ به اسد کمک کرد تا در برابر فشار غرب برای برکناری مقاومت کند، به اسد پناهندگی در روسیه اعطا کرده است. مسکو روز یکشنبه به اسد کمک کرد تا از کشور بگریزد.
روسیه از اوایل جنگ سرد از سوریه حمایت کرده و استقلال این کشور را در سال ۱۹۴۴، زمانی که دمشق تلاش میکرد از سلطه استعماری فرانسه رها شود، به رسمیت شناخت. غرب مدتها سوریه را بهعنوان یکی از اقمار شوروی در نظر میگرفت.
پایگاههای روسیه در سوریه بخش جداییناپذیری از حضور نظامی جهانی این کشور هستند: پایگاه دریایی طرطوس تنها مرکز تعمیر و تأمین روسیه در مدیترانه است و حمیمیم یک پایگاه کلیدی برای فعالیتهای نظامی و مزدوران روسیه در آفریقا محسوب میشود.
روسیه همچنین دارای ایستگاههای شنود در سوریه است که به گفته منابع نظامی سوری و اطلاعاتی غربی، این ایستگاهها همراه با ایستگاههای مخابراتی سوریه اداره میشدند.
پس از مداخله روسیه در جنگ داخلی سوریه برای کمک به اسد در سال ۲۰۱۷ تأسیسات طرطوس که از سال ۱۹۷۱ فعالیت دارد، با یک قرارداد ۴۹ ساله بدون هزینه اجاره به روسیه واگذار شد.
یورک ایسیک، تحلیلگر ژئوپلیتیک مستقر در استانبول که ناظر تنگه بوسفور است، گفت روسیه احتمالاً هواپیماهای باری را از طریق قفقاز به پایگاه هوایی الخادم در لیبی میفرستد.
یک خبرنگار رویترز گزارش داد که در بزرگراهی که پایگاه حمیمیم را به طرطوس متصل میکند، کاروانی از خودروهای زرهی و لجستیکی روسیه به سمت پایگاه هوایی در حرکت بودند. این کاروان به دلیل نقص فنی یکی از خودروها متوقف شده بود و سربازان در حال تعمیر خودرو بودند.
بر اساس مشاهدات رویترز، در پایگاه حمیمیم، سربازان روسی بهطور عادی در حال رفتوآمد بودند و جنگندهها در آشیانهها قرار داشتند.
تصاویر ماهوارهای که در ۹ دسامبر توسط شرکت پلنت لبز گرفته شد، نشان میداد که حداقل سه کشتی از ناوگان مدیترانهای روسیه – دو ناوچه موشکانداز هدایتشونده و یک نفتکش – در فاصله حدود ۱۳ کیلومتری شمال غرب طرطوس پهلو گرفتهاند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
از زمین تا آسمان؛ تصاویری از ساخت موشک، در شهر زیرزمینی نیروهای مسلح ایران
-
سایپا خیال مشتریان را راحت کرد / افزایش قیمت این خودرو قطعی شد
-
توصیف ترامپ از فردای آغاز ریاستجمهوریاش/ بدون آنکه رئیسجمهور باشم به توافق آتشبس دست یافتیم
-
ایلان ماسک میانجیگر مذاکره با آمریکا؟
-
هشدار پزشکیان: ایران نه غزه است نه سوریه/ آغاز به کار رسمی ترامپ در سرمای سخت
-
آخرین وضعیت طرح ساماندهی کارکنان دولت/ جزئیات تشکیل کمیته سهجانبه
-
وقتی بازنشستگان تأمیناجتماعی از دریافت حقشان خط میخورند/ متناسبسازی؛ شاید وقتی دیگر؟
-
مشاور امنیت ملی ترامپ: در مورد ایران در ماه آینده تصمیمات کلیدی خواهیم گرفت
-
تداوم روند نزولی بورس / کانال 2 میلیون و 800 هزار واحدی شاخص کل از دست رفت