ایلان ماسک چگونه از ناسا سبقت گرفت؟
اکوایران: سیستم پرتاب قدرتمند شرکت اسپیسایکس هزینه مأموریتهای فضایی را کاهش میدهد و از این نظر از آژانس فضایی آمریکا (ناسا) پیشی گرفته است.
به گزارش اکوایران، در 13 اکتبر (22 مهر)، استارشیپ، بزرگترین و قدرتمندترین موشک فضایی جهان، از یک سکوی پرتاب در تگزاس به فضا پرتاب شد. بوستر اصلی آن به ارتفاع بیش از 65 کیلومتری از سطح زمین رسید و سپس با سرعتی بیشتر از سرعت صوت به سمت زمین بازگشت.
به نوشته گاردین، اما از وقوع یک تصادف جلوگیری شد؛ چرا که این موشک که توسط شرکت اسپیسایکس متعلق به ایلان ماسک ساخته شده، موتورهای خود را مجددا روشن کرد و سرعتش را کاهش داد تا اینکه تنها هفت دقیقه پس از پرتاب، بر فراز برجی که از آن بلند شده بود معلق ماند. سپس، چنگالهایی غولپیکر این پرتابگر عظیم را به چنگ گرفتند و محکم در جای خود نگه داشتند تا برای بازسازی و پرتاب مجدد آماده شود.
کیت تایس، یکی از مهندسان اسپیسایکس، گفت: «این روزی تاریخی برای کتابهای مهندسی است.»
نشریه معتبر ساینس نیز به همین اندازه مشتاقانه واکنش نشان داد و اعلام کرد: «این دستاورد آغازگر عصری جدید از موشکهای سنگین و مقرونبهصرفه است که میتوانند هزینه تحقیقات فضایی را بهشدت کاهش دهند.»
این مجله ماه گذشته میلادی پرتاب استارشیپ را بهعنوان یکی از دستاوردهای سال معرفی کرد.
استارشیپ که با هدف مقرونبهصرفه بودن و قابلیت استفاده مجدد طراحی شده، پتانسیل آن را دارد که هزینه مأموریتهای فضایی را بهشدت کاهش دهد. اسپیسایکس قبلا هزینه پرتابها را ده برابر کاهش داده و انتظار میرود با عملیاتی شدن کامل استارشیپ در اواخر 2025، کاهش بیشتری رخ دهد.
این شرکت برنامهای جاهطلبانه برای 25 پرتاب در سال 2025 دارد که در آن هم بوستر اصلی و هم مرحله دوم آن بازیابی و استفاده مجدد خواهند شد. این قابلیت پرتاب سریع میتواند تحقیقات فضایی را بسیار دسترسپذیرتر کند و به دانشمندان اجازه دهد مأموریتهایی را که پیشتر پرهزینه یا پرخطر تلقی میشدند، انجام دهند.
مزایای این دستاورد برای علم بسیار گسترده است. پروازهای مقرونبهصرفه و منظم استارشیپ میتواند به محققان اجازه دهد از قطعات ارزانقیمت و آماده استفاده کنند، هزینهها را کاهش داده و تعداد آزمایشها را افزایش دهند. دانشمندان چشماندازهایی از ناوگانهای رباتیک در مریخ و تلسکوپهای پیشرفته خودگردان در فضا دارند. با این حال، موفقیت استارشیپ ممکن است سامانه پرتاب فضایی (SLS) ناسا – که بسیار گران و یکبارمصرف است – را از رده خارج کند و چالشهایی را برای این آژانس به وجود آورد.
ایلان ماسک، بنیانگذار اسپیسایکس، هدف استفاده از استارشیپ برای سکونت در مریخ را دنبال میکند و چشمانداز ایجاد یک کلونی خودکفا را طی 30 سال دارد. اما منتقدان معتقدند که زنده ماندن در شرایط سخت مریخ بسیار دشوارتر از حل مشکلات روی زمین است.
مارتین ریس، ستارهشناس، و دیگران نسبت به این دیدگاه که فضا راه فراری از مشکلات زمین است، هشدار دادهاند و بر ضرورت حل این مشکلات تأکید دارند. در حالیکه استارشیپ پیشرفتهای بزرگی در علم فضایی ایجاد کرده، تأثیر کلی آن بر بشریت همچنان نامشخص است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
استقبال تهران از سیگنال جدید ترامپ؛ حرکت واقعی در مسیر توافق؟
-
جزئیات جدید از شهادت قضات دیوان عالی/ گمانهزنیها درباره مسمومیت پیش از ترور
-
آمادهسازی مسیر ۱۹ کیلومتری برای حرکت آزمایشی تراموا
-
علت سفر ظریف به عراق+ عکس
-
سنتشکنی ترامپ در برابر تهران/ بیبی به دردسر میافتد؟
-
فوری/ ترامپ: باید فوراً کار بر روی توافق جدید را شروع کنیم/ میخواهم ایران بزرگ و موفق باشد
-
اردن آماده اعلان جنگ علیه اسرائیل میشود؟
-
چرخش فرمان بورس پس از مجمع پرحاشیه؟
-
تعلیق مجمع ایران خودرو به بورس/ شاخص کل منفی شد