به گزارش اکوایران، سردار سید تیمور حسینی در گفت‌وگو با ایسنا به کیفیت خودروهای داخلی و تاثیر آن در تصادفات جاده‌ای اشاره کرد و گفت که خطای انسانی در تمام دنیا به‌عنوان یک واقعیت پذیرفته شده است، اما آنچه می‌تواند این خطا را جبران کند، امکانات موجود در طراحی راه‌ها و وسایل نقلیه است.

او تاکید کرد که در طراحی راه‌ها باید به این نکته توجه شود که راه باید "بخشنده" باشد، به این معنا که قادر باشد خطای انسانی را جبران کرده و از وقوع حادثه جلوگیری کند.

رئیس پلیس راهور فراجا در مورد کیفیت خودروها اظهار داشت که هر خودرو باید دو نوع سامانه ایمنی داشته باشد. سامانه‌های ایمنی فعال مانند ترمزها و سنسورهای خطر برای پیشگیری از تصادف و سامانه‌های ایمنی غیرفعال مانند کمربند ایمنی و کیسه هوا که در هنگام وقوع تصادف به حفاظت از سرنشینان کمک می‌کنند که متاسفانه خودروهای داخلی کشور از هر دو نوع این سامانه‌ها محروم هستند.

سردار حسینی در ادامه با اشاره به وضعیت راه‌های کشور، تاکید کرد که علاوه بر وجود نقاط حادثه‌خیز در بسیاری از جاده‌ها، مشکلاتی مانند عدم بخشندگی مناسب در برخی از محورهای آزادراهی و بزرگراهی نیز وجود دارد که باید اصلاح شوند.

او همچنین گفت که شناسایی و کنترل نقاط پرخطر جاده‌ای با تحلیل داده‌های تصادفات صورت می‌گیرد و اقدامات مختلفی همچون اصلاح شیب، نصب گاردریل و بهبود پیچ‌ها برای افزایش ایمنی جاده‌ها پیشنهاد می‌شود.

جزئیات طرح جریمه خودروهای تک سرنشین

رئیس پلیس راهور فراجا درباره وضعیت طرح جریمه خودروهای تک سرنشین، توضیح داد که این طرح در حال حاضر در مرحله مطالعه قرار دارد. وی گفت: «اگر طرحی نتواند بازخورد و نتیجه مناسبی داشته باشد، قطعاً اجرایی نخواهد شد. در حال حاضر، این طرح در دست بررسی است و در صورتی که امکان اجرایی کردن آن وجود داشته باشد و بتوانیم زیرساخت‌ها و سازوکارهای لازم را فراهم کنیم، می‌تواند طرح خوبی باشد.»