عقبنشینی نیروهای اسد/ شورشیان به دروازه حماه رسیدند/ همسایگان و متحدان تماشاچی میمانند؟
اکوایران: شورشیان سوری روز سهشنبه در حال پیشروی به سمت نیروهای دولتی به نزدیکی شهر مهم حماه رسیدند. این پیشروی پس از تصرف ناگهانی حلب در هفته گذشته بود که دولت بشار اسد را تکان داد.
به گزارش اکوایران، شورشیان سوری روز سهشنبه در حال پیشروی به سمت نیروهای دولتی به نزدیکی شهر مهم حماه رسیدند. این پیشروی پس از تصرف ناگهانی حلب در هفته گذشته بود که دولت بشار اسد را شوکه داد.
شورشیان و دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کردند که مخالفان مسلح اسد روستاهایی از جمله معر شحور، در چند مایلی شمال شهر، را تصرف کردهاند. رسانههای دولتی سوریه گفتند که نیروهای کمکی به منطقه اعزام شدهاند.
به گزارش رویترز، حمله به حماه فشارها بر اسد را افزایش خواهد داد، در حالی که متحدان روسی و ایرانی او تلاش میکنند از او در برابر شورش دوباره تقویتشده حمایت کنند. این شهر از زمان آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ در کنترل دولت باقی مانده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، عباس عراقچی، در مصاحبهای به زبان عربی گفت که تهران در صورت درخواست دمشق اعزام نیرو به سوریه را بررسی خواهد کرد. رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، نیز خواستار پایان دادن به «تجاوز تروریستی» در سوریه شد.
نخستوزیر عراق، شیاع السودانی، اعلام کرد که بغداد «فقط یک تماشاگر ساده» در سوریه نخواهد بود و حملات نظامی اسرائیل به دولت سوریه را عامل پیشروی شورشیان دانست.
مشکلات اسد با درگیری نیروهای دولتی و یک ائتلاف تحت حمایت آمریکا به رهبری کردها در شمالشرق کشور پیچیدهتر شده است. هر دو طرف گفتند که در این منطقه که یک مسیر تأمین حیاتی است، جبهه جدیدی باز کردهاند.
تصرف حلب در هفته گذشته، بزرگترین شهر سوریه پیش از جنگ، بزرگترین حمله شورشیان طی سالهای اخیر بود.
خطوط مقدم جنگ از سال ۲۰۲۰ زمانی که اسد توانست با کمک نیروی هوایی روسیه و حمایت نظامی جمهوری اسلامی و شبکه شبهنظامیان شیعه منطقهای بخش اعظم کشور را از شورشیان پس بگیرد، متوقف مانده بود.
اما اکنون روسیه بیشتر بر جنگ در اوکراین تمرکز دارد و حملات اسرائیل طی سه ماه گذشته وضعیت حزبالله لبنان در سوریه را هم به شدت تضعیف کرده است.
روز دوشنبه، صدها نیروی مسلح عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران وارد سوریه شدند تا از نیروهای دولتی حمایت کنند، اما حزبالله فعلاً برنامهای برای اعزام نیرو ندارد.
به ادعای یک منبع شورشی رویترز، نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی از جمله نیروهایی هستند که در خارج از حماه با آنها میجنگند.
به گفته هر دو طرف درگیری در روزهای اخیر، جنگندههای روسیه و دولت سوریه حملات هوایی علیه شورشیان را تشدید کردهاند. امدادگران از حملات مرگبار به بیمارستانها در حلب و ادلب گزارش دادهاند.
رقابت برای تصاحب مناطق
تشدید درگیریهای مداوم در سوریه خطر بیثباتی بیشتر در منطقهای را دارد که هماکنون از جنگها در غزه و لبنان متأثر است. هفته گذشته، آتشبسی بین اسرائیل و گروه حزبالله به اجرا درآمد.
عقبنشینی نیروهای اسد در روزهای اخیر باعث رقابت برای کنترل بین گروههای دیگر شده است که مناطق کوچکی در شمالغرب، شمال و شرق سوریه را در اختیار دارند.
نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF)، که با حمایت آمریکا بخشهایی از شرق سوریه را کنترل میکند، روز سهشنبه اعلام کرد که شورای نظامی دیرالزور اکنون مسئول حفاظت از هفت روستا شده است که پیشتر تحت کنترل ارتش سوریه بود.
شورای نظامی دیرالزور متشکل از مبارزان عرب محلی تحت رهبری نیروهای دموکراتیک سوریه است که ائتلافی عمدتاً متشکل از شبهنظامیان کرد، بهویژه یگانهای مدافع خلق (YPG)، میباشد.
رسانههای دولتی سوریه گزارش دادند که ارتش و نیروهای همپیمان در حال دفع حمله نیروهای دموکراتیک سوریه به این روستاها هستند. این روستاها تنها جایی است که دولت سوریه در کرانه شرقی رود فرات در آن حضور دارد، منطقهای که عمدتاً تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه است.
یک افسر ارتش سوریه گفت که حمله نیروهای دموکراتیک سوریه با هدف بهرهبرداری از ضعف نیروهای دولتی پس از پیشروی شورشیان انجام شده است و افزود که ارتش و نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران نیروهای کمکی اعزام کردهاند.
حملات هوایی همچنین گروههای مسلح تحت حمایت جمهوری اسلامی را که از نیروهای دولتی سوریه در این منطقه استراتژیک حمایت میکردند، هدف قرار دادند.
یک مقام آمریکایی اعلام کرد که ارتش آمریکا، که تعداد کمی نیرو در یک میدان گازی در این منطقه مستقر دارد، دستکم یک حمله در دفاع از خود انجام داده است. او افزود که این حمله به پیشرویهای شورشیان ارتباطی نداشته است.
میدان نبردی شلوغ
میدان نبرد در شمال سوریه بسیار شلوغ است، زیرا ایالات متحده، روسیه، ایران و ترکیه همگی درگیر جنگهای تازه شدهاند. این وضعیت سیاستهای جهانی پیچیدهای را که در این منطقه در جریان است، نشان میدهد.
روز دوشنبه، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که قرار است آخر هفته آینده نشستی با حضور وزرای خارجه ترکیه و روسیه در دوحه برگزار شود.
این نشست بخشی از فرآیند دیپلماتیکی است که پیشتر برای تثبیت مرزها استفاده شده بود.
نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) نیروی زمینی اصلی مورد حمایت غرب در شرق سوریه بود که با گروه دولت اسلامی (داعش) مبارزه میکرد. داعش بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ در این منطقه یک شبهدولت جهادی تشکیل داده بود. ترکیه میگوید نیروی اصلی جنگی یعنی نیروهای دموکراتیک سوریه، یگانهای مدافع خلق (YPG)، جداییطلبان کرد هستند که آنها را تروریست میداند. ترکیه در سال ۲۰۱۷ نیروهای خود را به مرز سوریه اعزام کرد تا YPG را عقب براند.
پیشرویهای اخیر شورشیان، یگانهای مدافع خلق را از مناطقی در حلب و اطراف آن بیرون رانده است، از جمله منطقه شیخ مقصود در حلب و یک کریدور در اطراف تل رفعت در شمال.
حضور نیروهای دموکراتیک سوریه در شمالشرق سوریه و در امتداد بخش عمدهای از مرز با عراق، خطوط تأمین گروههای منطقهای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران را که از نیروهای اسد حمایت میکنند، پیچیده کرده است. روز دوشنبه، رویترز گزارش داد که صدها جنگجوی عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی از مرز وارد سوریه شدهاند تا به نیروهای دولتی کمک کنند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
آدرس آپارتمان های ۳میلیاردی در پایتخت
-
سیگنال تهران به ترامپ از کانال تروئیکا/ چرا اروپا نگران مذاکره مستقیم شده؟
-
بورس ۱۳۹۹؛ درسهایی برای سرمایهگذاری در طلای خام
-
جنگ جهانی پنهان؛ چرا غرب نمیخواهد کریدورهای تجاری از ایران و ترکیه عبور کنند؟
-
قیمت طلا و سکه بازار را غافلگیر کرد/ اصلاح قیمت در راه است؟
-
درآمدی بر بازی بزرگ قدرت در قفقاز؛ علیاف ریسک بازی در زمین تهران و پوتین در برابر ترامپ را میخرد؟
-
حمله هوایی اسرائیل به استانی در سوریه/ موضع الجولانی مقابل رژیم صهیونیستی
-
تعطیلی استراحت در بازار ارز و سکه
-
خبر مهم درباره برکناری جمیله علمالهدی/ حکمی که خسروپناه برای سیدجلال موسوی خطیر زد