روایت وال استریت ژورنال از بحران اقتصادی در کرانه باختری
اکوایران: حمله سال گذشته اسرائیل به غزه فعالیت کسبوکارهای فلسطینی را بیش از پیش دشوار کرده است و به نرخ بیکاری دامن زده است که معیشت مردم این منطقه را تهدید میکند.
به گزارش اکوایران، وال استریت ژورنال در گزارشی به شرایط اقتصادی در کرانه باختری پرداخته است. براساس این گزارش، صاحبان کسبوکارهای فلسطینی میگویند باوجود دشوارتر شدن واردات مواد اولیه و حمل محصولات هزینههای تجارت افزایش یافته است.
شرکت صابون سازی نابلوس با شبکه خریداران در 70 کشور جهان، یکی از تجارتهای خانوادگی است که زمانی از ستونهای اصلی اقتصاد محلی در کرانه غربی بود.
حالا اما پس از گذشته یکسال از شروع جنگ در غزه، این شرکت که در قرنهای گذشته ریشه دارد آیندهای برای خود نمیبیند. چراکه باوجود محدودیتهای اسرائیل بر حرکت در کرانه باختری هزینههای تولید بیش از 20 درصد افزایش یافته است و صادرات 30 درصد سقوط کرده است. درآمد کل سالانه نیز از 5 میلیون دلار به کمتر از یک میلیون رسیده است. این شرکت اکنون روغن زیتون کمتری میخرد؛ یک عنصر اصلی در اقتصاد محلی که در صابون معروف خود استفاده میکند.
جنگ میان اسرائیل و حماس پس از حمله این گروه شبه نظامی در اکتبر سال گذشته آغاز شد. مقامات آمریکایی در نامههایی به اسرائیل اعلام کردهاند که پیامدهای جنگ، اقتصاد کرانه باختری را تهدید میکند و میتواند پیامدهای ناپایدارکننده برای کل خاورمیانه داشته باشد.
ریسک جداشدن از سیستم مالی اسرائیل نیز وجود دارد؛ معافیتی که به فلسطینیها و بانکهای اسرائیلی اجازه میدهد بهم مرتبط باشند پنج شنبه گذشته تمام شد، درحالی که 13 میلیون دلار تجارت سالانه را پشتیبانی میکرد. در آخرین ساعات اما وزیر دارایی اسرائیل اعلام کرد که این معافیت را برای یکماه دیگر تمدید میکند. آمریکا، اسرائیل را تحت فشار قرار میدهد تا این معافیت را حداقل برای یکسال دیگر تمدید کند چراکه تشکیلات خودگردان فلسطین که بخشی از این منطقه را اداره میکند، ریسکهای مالی را به همراه نهادهای مالی بین المللی مدیریت خواهد کرد.
اقتصاد کرانه باختری قبل از شروع جنگ در سال گذشته ثبات نسبی داشت. بنادر اسرائیل و اردن، باوجود چالشهای دسترسی که حتی قبل از وقوع جنگ وجود داشت، به عنوان دروازههایی برای تجارت ساکنان کرانه باختری عمل میکردند. گردشگری در مکانهای تاریخی در بیت لحم و جریکو نیز درآمدزایی میکرد. بیش از 100 هزار نفر قبل از جنگ میتوانستند از مرز خارج شوند و نرخ بیکاری نسبتا پایین به ساکنان کرانه باختری اجازه میداد هزینه کنند.
اما همه اینها پس از شروع جنگی که به گفته مقامات بهداشتی به کشته شدن 43 هزار نفر در غزه منجر شده است، تغییر کرده است. اسرائیل محدودیتهای تردد در کرانه باختری را تشدید و اجازه کار بیش از 100 هزار نفر ساکنان آن را لغو کرد، و تقریبا روزانه حملات نظامی انجام میدهد که منجر به کشته شدن 700 نفر میشود. خشونت شهرک نشینان اسرائیلی نسبت به فلسطینیان نیز افزایش یافته است.
در نتیجه، به گفته مقامات فلسطینی و تحلیلگران اقتصادی، همه بخشهای اقتصادی کرانه باختری روبه افول هستند. براساس گزارش اداره مرکزی آمار فلسطین، نرخ بیکاری نسبت به پیش از جنگ دوبرابر شده و در نیمه دوم 2024 به 31 درصد میرسد.
بخش عمومی کرانه باختری که 20 درصد اشتغال را در این منطقه تشکیل میدهد در تقلاست. به گفته بانک جهانی، انتظار میرود تشکیلات خودگردان فلسطین امسال به کسری بودجه 2 میلیارد دلاری مواجه شود.
محمد علمور، وزیر اقتصاد این تشکیلات میگوید آنها برای پرداخت حقوقها وام میگیرند.
در بخش خصوصی نیز معافیتهای بانکی یکی از منابع نااطمینانی است. ال ارز، یک شرکت تولید کننده بستنی در نابلس که عمدتا روی بازار فلسطین و اردن متمرکز است، بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز خود را از سراسر جهان وارد میکند. این شرکت اغلب برای انتقال پول به مبادلات بانکی با اسرائیل متکی است.
ارسال محصولات ال ارز به غزه از زمان شروع حمله اسرائیل متوقف شده است و آن را به روی یک بازار بزرگ بسته است، بطوری که به گفته مدیر ارشد به نقطه سربهسر رسیده است و برای حفاظت از این برند فلسطینی به سمت گسترش به بازارهای چون سیشل، موریس و کشورهای همسایه در خاورمیانه میرود.
این بستنی ساز به ویژه نسبت به محدودیتهای اسرائیل بر حرکت فلسطینیان در کرانه باختری حساس است. این محصول نیاز به کنترل دما دارد و مواد تشکیل دهنده آن به سرعت منقضی می شوند. صدها کارمند این شرکت از سرتاسر کرانه باختری می آیند و در زمان بسته شدن خیابانها یا موج خشونت شهرک نشینان مجبورند در کارخانه بخوابند.
چالشهایی که کسبوکارها با آن مواجهد به اقتصاد گسترش پیدا میکند.
کارگران کرانه باختری که قبلا در آن سوی مرز کار میکردند حالا به دنبال کار هستند. مناطق تجاری که زمانی شلوغ بودند، اکنون ساکت است و ساکنان میگویند که متوجه افزایش گدایی جوانان شدهاند، که قبلا منظرهای نادر بود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
فوری؛ ممکن است امشب قطعنامه صادر نشود
-
استقبال مولوی عبدالحمید از مسعود پزشکیان+ فیلم
-
رانا و شاهین بازار خودرو را آتش زدند
-
فوری/ واریز یارانه نقدی آبان 1403+ فیلم
-
توصیه مولوی عبدالحمید به گفتوگو با آمریکا و اروپا/ گام اهل سنت برای وفاق