به گزارش اکوایران، ونزوئلا اجازه داده است ارزش بولیوار، پول ملی این کشور، کاهش پیدا کند، چراکه دولت این کشور در تلاش است تقاضا برای دلار آمریکا را که از انتخابات جولای تاکنون رو به رشد بوده است، مهار کند؛ اتفاقی که ریسک آغاز دور جدیدی از تورم‌های بالاتر را به همراه دارد.

به نوشته بلومبرگ، مقامات ونزوئلا اجازه داده‌اند ارزش پول ملی این کشور به بیشترین میزان در دو سال اخیر کاهش پیدا کند. در حال حاضر هر دلار معادل 43 بولیوار است، در حالیکه در ابتدای اکتبر، هر دلار برابر با حدود 37 بولیوار بود. این اقدام پاسخی به شکاف فزاینده میان نرخ ارز رسمی و بازار سیاه است.

پول ملی این کشور آمریکای لاتین به‌دنبال انتخابات مورد مناقشه ریاست‌جمهوری آن، تحت فشار شدیدی قرار گرفته است زیرا مردم ونزوئلا به دلیل ماهیت امن دلار، به‌دنبال تبدیل بولیوارهای خود به پول ملی آمریکا هستند. هر دلار در بازار سیاه حدود 51 بولیوار است. این میزان در اوایل اکتبر در سطح 44 بولیوار قرار داشت.

در اوایل ماه سپتامبر، بولیوار در بازار غیررسمی تا 20 درصد ضغیف‌تر از نرخ رسمی ارز مبادله شد که بزرگ‌ترین شکاف از سال 2022 بود. بلومبرگ در آن زمان در گزارشی اعلام کرد که علت این اتفاق، کاهش تزریق دلار از سوی دولت ونزوئلا به سیستم مالی بوده است.

اجازه دادن به کاهش ارزش پول ملی، یک قمار پرمخاطره در کشوری محسوب می‌شود که در گذشته از تورم افسارگسیخته آسیب دیده است. این اقدام می‌تواند به‌طور بالقوه باعث یک دور دیگر از افزایش سریع قیمت‌ها شود.

نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا، در نهایت توانست در سال جاری میلادی تورم را به نرخ‌های دو رقمی کاهش دهد؛ با اقداماتی نظیر کاهش هزینه‌کرد و تزریق دلار به بازار ارز. در اقتصاد دلاری شده ونزوئلا، تغییرات در نرخ ارز به‌طور مستقیم بر سطح قیمت‌ها تأثیر می‌گذارد.

لوئیس ویسنته لئون، اقتصاددان و رئیس شرکت نظرسنجی Datanalisis مستقر در کاراکاس، گفت: «دولت یک استراتژی موفق کاهش ارزش ارز داشته است، اما نیاز دارد که آن را مورد حمایت قرار دهد، آن هم از طریق تزریق فزاینده دلار. شما به پول بیشتر و بیشتری نیاز دارید تا بتوانید همان سطح توازن را حفظ کنید.»

بانک مرکزی ونزوئلا طی ماه‌های اخیر بیش از 2 میلیارد دلار به بازار رسمی ارز تزریق کرده است تا بتواند ارز این کشور را ثابت نگه دارد؛ هزینه‌کردی که منبع آن درآمدهای نفتی بوده است.

اما با اعلام پیروزی مادورو در انتخابات جولای و حواشی پس از آن که اپوزیسیون اعلام کرد که توانسته او را شکست دهد، نااطمینانی فزاینده‌ای درباره توانایی دولت برای ادامه عرضه پول وجود دارد. این موضوع باعث تقاضاهای جدید برای دلار شده است.

در ماه اکتبر، بانک مرکزی ونزوئلا اعلام کرد حدود 500 میلیون دلار را از طریق سیستم بانکی به فروش رسانده،‌ این در حالیست که این آمار در سپتامبر در سطح 367 میلیون دلار بوده است.

با وجود این تلاش‌ها، نرخ ارز در بازار سیاه همچنان بالا باقی مانده و همین موضوع باعث محدود شدن گزینه‌های پیش‌روی دولت شده است. در نتیجه، دولت ونزوئلا مجبور شده است که اجازه دهد ارزش بولیوار در بازار رسمی کاهش پیدا کند.

تأثیر این تصمیم احتمالا در شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه اکتبر خود را نشان دهد. تاکنون، مادور توانسته تورم ماهانه را زیر 2 درصد نگه دارد، اما این موضوع می‌تواند با هزینه‌کرد بالاتر پیش از کریسمس، با تغییر همراه شود.

این بحران فزاینده که می‌تواند دور جدیدی از رشد سریع تورم را به همراه داشته باشد؛ مشابه بحرانی که تورم افسارگسیخته و کاهش شدید ارزش پول ملی ونزوئلا را رقم زد و باعث شد خروجی اقتصادی این کشور طی دهه اخیر، 80 درصد کاهش پیدا کند.

هزینه بالای زندگی، در حال حاضر نیز یک بار بزرگ بر دوش مردم ونزوئلا است که 82 درصد از آن‌ها در فقر زندگی می‌کنند. افزایش دوباره تورم می‌تواند موج جدیدی از مهاجرت را آغاز کند و به آمار 8 میلیون مهاجر ونزوئلایی که از سال 2015 تاکنون این کشور را ترک کرده‌اند، بیفزاید.